Otobiyografik belleği olanın beyni de farklı!

Bilimsel Çalışmalar
Hayatlarındaki her anı 10 yaşından itibaren kolayca hatırlayabilen otobiyografik bellek sahibi kişilerin beyinlerinde farklılıklar belirlendi. Bu konudaki bilimsel çalışma, nörobiyolog James McGaugh b...
EMOJİLE

Hayatlarındaki her anı 10 yaşından itibaren kolayca hatırlayabilen otobiyografik bellek sahibi kişilerin beyinlerinde farklılıklar belirlendi.

Bu konudaki bilimsel çalışma, nörobiyolog James McGaugh başkanlığındaki University of California Irvine (UCI) adlı üniversiteden bilimadamlarınca yapıldı.

Neurobiology of Learning and Memory adlı bilimsel dergide yayımlanan bilimsel çalışmanın otobiyografik belleğe ilişkin ilk bilimsel bulguları ortaya koyduğu bildirildi.

Araştırmacılar, otobiyografik belleğe sahip kişilerin sıradan laboratuvar bellek testlerinde daha yüksek skorlar elde edememelerine karşın 10 yaşından itibaren yaşadıkları olayların detaylarını hatırlamada inanılmaz ölçüde başarılı olduklarının gözlemlendiğini belirtti.

Bilimsel araştırmada yer alan UCI Öğrenme ve Bellek Nörobiyolojisi Merkezi’nden doktora adayı Aurora LePort, bu kişilerin pi sayısında yer alan çok sayıda rakamı sıralayabilen normal bellek şampiyonlarından 180 derece farklı olduğunu söyledi.

Leport, ”Bu kişilere bir tarih verdiğiniz zaman size süratle karşılık veriyor. Haftanın hangi günü olduğu bir anda akıllarına geliyor, bunu düşünmüyorlar bile. Bunu pek çok tarih için de yüzde 99’luk bir oranda doğru olarak yapabiliyorlar” dedi.

Araştırmada yer alan 11 otobiyografik bellek sahibi kişinin beyinlerini, kontrol grubundaki diğer kişilerinkiyle karşılaştıran araştırmacılar otobiyografik hafızası bulunanların beyinlerinin 9 strüktüründe farklılıklar belirledi.

Bilimadamları, aralarında, beynin orta ve ön bölümlerini bağlayan bölgede daha fazla beyaz maddeye rastlanmasının da olduğu bu farklılıkların büyük bir kısmının beynin otobiyografik bellek ile ilişkili olduğu bilinen bölgelerinde yer aldığına dikkati çekti.

Araştırmalarından bir sonraki adımın bu bellek biçimindeki mekanizmaları anlamak olduğunu belirten Leport, ”Bu, sadece beyinden ve beyninin farklı strüktürleri arasındaki iletişim biçiminden mi kaynaklanıyor? Belki de bu genetiktir, belkide molekülerdir” dedi.

 Otobiyografik bellek ilk kez 2006 yılında, CBS televizyonunun ”60 Minutes” adlı programında ”AJ” adıyla yer alan bir kadın üzerinde araştırma yapan McGaugh ve arkadaşları tarafından ortaya çıkarılmıştı.
AA


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107