Omurilik protezinde yeni dönem

Bilimsel Çalışmalar
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, trafik kazaları, düşmeler veya hastalıklar yüzünden yaklaşık yarım milyon kişi, omurilikle ilgili sorunlar yaşıyor. Bilimadamları, gelecekte felçli hastaları ayağa kaldıra...
EMOJİLE

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, trafik kazaları, düşmeler veya hastalıklar yüzünden yaklaşık yarım milyon kişi, omurilikle ilgili sorunlar yaşıyor. Bilimadamları, gelecekte felçli hastaları ayağa kaldırabilecek yumuşak, ancak güçlü bir omurilik implantı üzerinde çalışıyor.

Omuriliği tamamen hasar görmüş felçli bir fare üzerinde deneyler yapılmış.

Dik durabilmesini sağlayan yardımcı kemer sayesinde fare artık yürüyebiliyor. İsviçreli bilimadamları, farenin hasarlı omuriliğini geliştirdikleri yeni omurilik implantıyla değiştirdi. Yumuşak ancak sert olan implant, hasarlı sinirleri kimyasal ve elektriksel olarak iyileştirerek yeniden hareket kazanmasını sağlıyor.

Geliştirilen yeni implantı test eden İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü yardımcı doçenti Stephanie Lacour, aldığı sonuçların cesaret verici olduğunu söylüyor: “Yaptığımız testlerde, ‘omurilik dokusunda elektro-kimyasal tedavi yöntemlerini deneyerek, hayvanların arka bacaklarını oynatmasını sağlayabilir miyiz’ sorusuna cevap arıyorduk. Bulduğumuz sonuç ortada. Bu teknolojiyi kullanarak, sadece birkaç hafta içinde omurilik ve ona bağlı olan hastalıkları tedavi edip, hayvanların tekrar yürümelerini sağladık.”

Eski teknolojiyle üretilen sert dokular, sürtünme nedeniyle iltihap ve hasara yol açıyordu. E-Dura isimli yeni implant tekniği ise yumuşak dokusuyla bu soruna da çare olmuşa benziyor.

Stephanie Laccour, “Bu yüzden vücutta belirli bir zaman sonra herhangi zararlı bir etkiye neden olmayan yeni bir doku geliştirmek istedik. Böylece sorduğumuz ilk soru, yumuşak dokunun herhangi bir fark yaratıp yaratmayacağıydı” diyor.

Lacour, E-Dura’nın iki benzersiz özelliğe sahip yumuşak ve esnek bir silikonla yapıldığını söylüyor.

VOA’nın haberine göre implantta bulunan bir mikro kanal sayesinde araştırmacılar, omurilik yüzeyine doğrudan ilaç enjekte ederek omuriliğin kimyasal olarak uyarılmasını sağlıyor. Altın hatlarla birleştirilen ve elastik olan platin elektrotlar, implantı katlanma ve bükülmeye dayanıklı yapıyor, bu şekilde de omurilikteki sinirleri elektriksel olarak uyarıyor.

E-Dura sadece istek dışı hareketleri geri getiriyor. Farenin kemersiz yürüyebilmesi için, yeniden oluşturulan omurilikten geçen sinirlerin, beynin bir parçası olan motor korteksiyle iletişime geçmesi gerekiyor.

Lacour,  “Henüz beyin, yani motor komutası ile omurilikteki sinirler arasında bir iletişim bulunmuyor. Bu nedenle bu ikisinin iletişime geçmesi için de bir yol bulmamız gerekiyor. Bu sayede hastalar, hareket etmek istediğinde, sinirler beyne uyumlu olarak çalışacak” diyor.

E-Dura’yı tekerlekli sandalyeye bağlı kişiler için daha güvenli ve etkili bir tedavi haline getirmede bir sonraki büyük aşama, fare beyninin tedavi edilen omurilik sinirleriyle iletişime geçmesini sağlamak olacak.