OECD’nin “Ruh Sağlığını Önemli Kılma” adlı raporunda, her iki kişiden birinin hayatı boyunca bir dönem depresyona yakalanabileceği ancak sadece birinin uygun tedaviyi alabileceği belirtildi.
Raporda, çalışan halkın yüzde 5’inin ciddi, yüzde 15’inin daha yaygın ruhsal hastalıklara yakalandığı, depresyon vakalarından yüzde 56’sının uygun tedaviyi göremediği, bunun da asıl sebebinin ekonomik kriz olduğu kaydedildi.
Ekonomik krizin yaşam koşullarını kötüleştirdiği, depresyon ve ruhsal hastalıkların sayısının artmasına yol açtığı belirtilirken, ruhsal hastalıkların tedavisinin gayrisafi milli hasılanın yüzde 4’ünden fazlasına mal olduğu, tedaviye yeterli kaynak ayrılamadığı vurgulandı.
Rapora imza atan uzmanlar, kriz nedeniyle gelişmiş ülkelerin sağlık ve araştırmalara ayırdığı bütçede kesintilere gittiğine, ruhsal hastalığı bulunanlara öngörülen fonun ise sağlık bütçesinin yüzde 5-18’i olduğuna dikkati çekti.
1990’dan bu yana OECD üyesi ülkelerde intihar vakalarının yüzde 20 azaldığı, en fazla azalmanın yüzde 40 ile Macaristan ve yüzde 50 ile Estonya’da olduğu açıklandı. Kore’de ise 2000’den bu yana intihar vakalarının yüzde 100 arttığı bildlirildi.
Raporda, uzmanlar ayrıca ciddi ruhsal hastalıklara yakalananların genel nüfusa göre 20 yıl erken öldüğüne, işsiz kalma riskinin ise 6-7 kat fazla olduğuna dikkati çekti.
Türkiye’de durum
OECD ülkelerinde 2000-2011’de 100 bin kişiye ortalama 16 psikiyatrist düştüğü belirtilirken, 45 psikiyatristle İsviçre ilk sıraya yerleşti. 100 bin kişiye 5’ten az psikiyatristin düştüğü Türkiye sondan ikinci sırada yer aldı. Meksika’da 100 bin kişiye 1 psikiyatrist düştüğü belirlendi.
Psikolog sayısı konusunda ise İsrail 100 bin kişiye 80 psikologla ilk sırada yer aldı. Türkiye, 100 bin kişiye 2 psikologla Kore, Belçika ve Meksika’yı geride bıraktı. Psikolog sayısı konusunda OECD ortalamasının 26 olduğu açıklandı. Türkiye bu konuda da listenin sonlarında bulunuyor.
Bazı OECD ülkelerinde 100 bin kişiye düşen devlete ait ruh sağlığı tedavi kuruluşu sayısı açısından ise Türkiye ele alınan 20 ülke arasında 0,01 hastane ile sonuncu oldu. İrlanda, 100 bin kişiye düşen 1,25 sağlık kuruluşuyla ilk sırada bulunuyor.
Türkiye’de psikiyatristlerin tüm doktorların yüzde 2,3’ünü oluşturduğu ve sıralamada sondan ikinci olduğu kaydedildi. Raporda, İsviçre’de psikiyatristler tüm doktorların yüzde 11,8’ini oluşturduğu, bu ülkeyi yüzde 7 ile Lüksemburg, Hollanda, İngiltere’nin izlediği belirtildi.
100 bin kişiye 2 hemşirenin düştüğü Türkiye bu sıralamada sonda yer aldı. Meksika’da ise 100 bin kişiye 3 hemşirenin düştüğü, ilk sırayı 132 hemşireyle Hollanda’nın aldığı kaydedildi. OECD ülkelerinin hemşire ortalamasının ise 50 olduğu vurgulandı.