Ne Yiyorsak O’yuz!

Bilimsel Çalışmalar
Doç. Dr. Nezih Hekim gıda maddelerinin içerisinde bitkilere ait mikro RNA’ların bulunduğunu ve bunların barsaklar tarafından emilerek kan dolaşımına geçtiğini belirtiyor. Dokulara ulaşan bu mikr...
EMOJİLE

Doç. Dr. Nezih Hekim gıda maddelerinin içerisinde bitkilere ait mikro RNA’ların bulunduğunu ve bunların barsaklar tarafından emilerek kan dolaşımına geçtiğini belirtiyor. Dokulara ulaşan bu mikro RNA’ların ise kişinin genlerine müdahale ettiğine dikkat çekiyor. Nature Dergisi’ne ait Cell Research’de yayınlanan bir makaleye göre, pirinçten alınan bir mikro RNA (MIR168a) protein üretilmesini durduruyor ve bunun sonucunda LDL kolestrol kanda yükseliyor. Bu da kalp hastalıklarına yakalanma riskini arttırıyor. Bu mikro RNA’yı içeren pirinçle beslenen fareler üzerinde yapılan araştırmalar, 3 ila 7 gün sonra LDL kolesterolün net bir şekilde arttığı, mikro RNA’ların bloke edildiğinde ise LDL kolesterollerinin yeniden normale döndüğünü gösteriyor. İnsan kanında, bitkilere ait 40 farklı tipte mikro RNA’nın dolaştığını ve bunların birçoğunun insan vücudunun ürettiği mikro RNA ile aynı miktarlarda olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar bulunuyor.

Çıkarılan sonuçlar şu şekilde sıralıyor:

 * Bir gıdanın içerisinde kolesterolün bulunmaması, o gıdanın kolesterolü arttırmayacağı anlamına gelmiyor.

 * Gıdaları sadece kalorisi, içerdiği yağ, şeker, tuz ve protein yönünden değil taşıdıkları genetik enformasyon yönünden değerlendirmek gerekiyor.

 * Bu mikro RNA’ların klinik kimya laboratuarlarında kanda tespitiyle kişiye özgü gıdaların seçimi ve pişirme usullerinin gelişmesiyle kalp ve damar hastalıklarından korunmak mümkün olabilir.

 * Mikro RNA’ları bloke eden ilaçların geliştirilmesiyle tıpta yeni tedavi biçimleri gündeme gelebilir.

 * Bu zararlı mikro RNA’lardan kanın temizlenmesi için gıda mühendisleri özellikle bebek mamalarında ve günlük besinlerde yeni gıda işleme, pişirme ve paketleme yöntemlerini geliştirebilir.

YeniŞafak