Nane Nane Bir Yaz

Bilimsel Çalışmalar
İki tutam nane, ıhlamur, mine çiçeği ve papatya… Uykusuzluk, sıkıntı ve kaygı için bire bir. Ayrıca sıcakta çok çabuk üreyebilen mikropların kötü etkisini nane çayı bertaraf eder. Arap yarımadas...
EMOJİLE

İki tutam nane, ıhlamur, mine çiçeği ve papatya… Uykusuzluk, sıkıntı ve kaygı için bire bir. Ayrıca sıcakta çok çabuk üreyebilen mikropların kötü etkisini nane çayı bertaraf eder.

Arap yarımadasında sık tüketilmesi tesadüf değildir.Egzotik hikâyelerin mis kokulu bitkisi nane, mutfaklarımızda tuz ve karabiberle birlikte yan yana duran ev eczanemizin baş tacı bitkilerindendir. Serinletici ve bulaşıcı hastalıklara karşı tedavi edici özelliği ile çok sevilen ve hemen her yerde bulundurulan şifa deposudur.

Eğer nane yetiştirme imkânınız yoksa bile pazardan alacağınız taze naneleri kurutup mutfağınızın çeşitli yerlerine demet halinde asarsanız mutfağınızı haşerelerden korumuş olursunuz.

Esansından haberiniz var mı?

Nane esansının keskin bir kokusu ve tadı vardır. Şayet baş dönmesi şikâyetiniz varsa bir kesme şekere az nane esansı damlatıp yiyebilirsiniz. Ancak naneyi gecenin ilerleyen saatlerinde içerseniz uykunuz kaçabilir.

Eğer yorucu işlerde çalışıyorsanız özellikle beyin gücüne dayalı herhangi bir işle meşgulseniz bol bol nane çayı içmelisiniz. Bu çay hem kuvvet verir hem de zihni açar.

Nane, sindirim sisteminiz içinde dolaştığı her yere sağlık verir. Bir cezvede kabuklarıyla birlikte yarım limon ve biraz naneyi kaynatıp balla tatlandırdıktan sonra için. Sıcak içmeniz tavsiye olunur. Bu çay mide bulantılarına, mide üşümelerine, mide ağrısı ve baş ağrılarına karşı çok etkilidir.

Nane her ne kadar uyarıcı olması nedeniyle gece içildiğinde uykuyu kaçırsa da ıhlamurla birlikte kaynatılıp içildiğinde bu kez uykunuzu getirecektir. Kaygı, sıkıntı, asabi gerginlik hallerinde iki tutam nane, iki tutam ıhlamur, iki tutam mine çiçeği ve iki tutam papatyayı bir litre su ile demleyip bahse konu olan şikâyetler nüksettiğinde içerseniz çok yararını göreceksiniz.

Gargara, losyon ya da kompres

10 tutam nane yaprağını bir litre suda kaynatın. Kötü nefes kokusunda, diş eti ve diş hastalıklarında gargara yapın. Bu çayı dıştan kompres olarak da kullanabilirsiniz.

Suda kaynatarak elde ettiğiniz nane çayı aynı zamanda iyi bir antiseptiktir. Arap yarımadasında nane çayının çok tüketilmesi asla tesadüfî değildir. Sıcak iklim sebebiyle çok çabuk üreyebilen mikropların kötü etkisi, sık sık nane çayı içilmek suretiyle bertaraf edilir. Bu çayın mikroplara karşı koruyucu etkisi olduğu tartışılmaz bir doğrudur.

Eğer nezle olduysanız size tavsiyemiz yine nane çayı, ancak bu kez kaynattığınız çayın buharıyla buhar banyosunu da tedaviye eklemeniz gerekecek. Diğer buhar banyolarında olduğu gibi başınızı ve içinde nane bulunan kabı bir havlu içinde örterek bu nane çayından çıkan buharları teneffüs edin. Etkisini oldukça çabuk gösteren bir tedavi yöntemidir bu.

Diş ağrısı için

Aktardan alacağınız nane ruhunu ağrıyan dişinizin üzerine koyup biraz beklettiğinizde diş ağrınızın geçmesine yardımcı olacaktır. Nane baş ağrılarınız için de oldukça etkilidir. Başınız ağrıdığında hem nane çayı için hem de başka bir kaba ayırdığınız bu çaydan kompres yaparak da faydalanın. Şöyle ki; bezi ayırdığınız çaya batırarak başınıza kompres yapın. En kötü ihtimalle ağrınız hafifleyecektir. Nane yağı ile alna ve burnun üzerine masaj yapmak da baş ağrısını gidermek için oldukça etkili bir yöntemdir. 

Bir mutfak sırrı

Buz kalıplarınızın içine birer yaprak nane koyup suyunu ekledikten sonra buzlukta dondurun. İkram edeceğiniz içeceklerin içine bu çok hoş görünüşlü buzdan koyduğunuzda misafirlerinizin yüzüne yayılan tebessüm sizi de mutlu edecektir. Aynı tarifi minik limon dilimleri ile de uygulayabilirsiniz.

Zaman