MS Hastalığı hakkında merak ettikleriniz!

Bilimsel Çalışmalar
Zuhal Erkek’in haberi Halk arasında ‘kas erime hastalığı’ olarak bilinen “MS” (Multipl Skleroz) hastalığı, beyin ve omuriliğin oluşturduğu merkezi sinir sistemi hastalıkl...
EMOJİLE

Zuhal Erkek’in haberi

Halk arasında ‘kas erime hastalığı’ olarak bilinen “MS” (Multipl Skleroz) hastalığı, beyin ve omuriliğin oluşturduğu merkezi sinir sistemi hastalıklarından birisidir. En yaygın olarak genç ve erişkin kadınlarda görülen MS hastalğının nedeni henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte tedavisi de oldukça zorlu bir süreçtir. MS hastalığını Nöroloji Uzmanı Turgut Karagöl ile konuştuk.

Uzman Doktor Turgut Karagöl, MS hastalığının, yineleyici, kronik çeşitli bulgularla seyreden bir merkezi sinir sistemi hastalığı olduğunu belirterek, vücutta uyuşmalar, yürüme bozuklukları, bacaklarda kuvvetsizlik, görme kaybı, kollarda kuvvetsizlik, çift görme gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyledi. Bu belirtilerin birden veya yavaş yavaş ortaya çıkabileceğini ifade eden Dr. Turgut Karagöl, kimi zaman da ilk belirtilerin kendini gösterdikten sonra bu hastalığın yıllarca sessiz kalabileceğini söyledi. MS hastalığının nedeninin tam olarak bilinmediğinin altını çizen Dr. Karagöl vücudun, sinir liflerindeki miyelin kılıfına karşı antijenik davranması sonucu ortaya çıktığına inanılmakta olduğunu söyledi.

Tanısını koymak için en sık başvurulan yöntemler ise şöyle sıraladı;

1-Beyin MR: (ilaçlı)
2-Lomber fonksiyon(omurilikten su alma)
3-Beyinde uyarılmış potansiyeller

Beyin MR’ında MS hastalığına ait tipik plaklar görülür. Bu plaklar,diğer birçok hastalıkla karışabileceği için, plakların sayısı, yerleşim yeri MS’e özgüdür. Beyin omurilik sıvısında lenfosit ve protein artışı görülür. Oligokoklanal bendler, tanıya destek verir.

Karagöl ayrıca her hastalığın seyri her hastada aynı olmadığını, “En sık görülen seyir aralarında  yatışma dönemlerinin olduğu ataklarla seyreden formudur. Bazı hastalarsa adım adım ilerleyip hastalık hızla ağırlaşabilirken, bazılarında da, başlangıçta yatışmalı ataklarla gider, sonra hastalık adım adım ağırlaşabilir” dedi.

MS HASTALIĞI KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜR

Hastalığın daha çok 20-40 yaş arası kadınlarda görüldüğünü ifade eden Dr. Karagöl MS Hastalığının genetik faktörünün etkisi olabileceğini fakat tek başına da etken olarak olamayacağını ifade etti. MS Hastalığının bulaşıcı bir hastalık olmadığı belirten Karagöl, bu hastalığın nadir de olsa ölüme hızla sebebiyet veren formu olduğunu ama genelde bu hastaların 1/3’ü ayakta 1/3’ü yarı sakat,1/3’ ü sakat hayatlarını sürdürdüğünü söyledi.

MS HASTALARI PSİKİYATRİK DESTEĞE İHTİYACI VARDIR

Hastanın tedavi sürecinin ağır olduğunu da belirten Uzman Dr. Karagül interferonlar, kortizonlar kullanılarak tedavi uygulandıklarını ifade etti. Ayrıca Karagül özellikle bu hastalığın genç kadınlarda görülmesinden dolayı sosyla yaşamlarının oldukça fazla etkilendiğini, evlilik, iş imkanları, iletişim sorunları gibi problemler yaşayabilecekleri için psikolojik desteğe yani psikiyatri tedavisine ihtiyaç olduğunu savundu.

Karagül, bu hastalığın bitkisel anlamada kabul görmüş bir alternatif tedavinin de olmadığını,
Çocuklarda MS Hastalığına da değinen Uzman Dr. Turgut Karagöl, bu hastalığın yok denecek kadar az görüldüğünü, ama ender de olsa rastlanan bu durumlar da çocuğa bu hastalığı ve tedavi edilebilem sürecinin anlatılması gerektiğini söyledi.

On5yirmi5.com