Meğer pirinç zayıflatıyormuş!

Bilimsel Çalışmalar
Minnesota Üniversitesi Gıda Bilimi ve Beslenme Bölümü’nde yapılan araştırma, beyaz ve kahverengi pirinçten oluşan bir garnitürün öğünlere leziz bir aroma ve besleyici öğelerden daha fazlasını ka...
EMOJİLE

Minnesota Üniversitesi Gıda Bilimi ve Beslenme Bölümü’nde yapılan araştırma, beyaz ve kahverengi pirinçten oluşan bir garnitürün öğünlere leziz bir aroma ve besleyici öğelerden daha fazlasını kattığını gösterdi. Aslında, bu çalışmanın Gıda Teknolojisi Uzmanları Enstitüsü (Institute of Food Technologists / IFT) Yıllık Toplantısı’nda bugün açıklanan sonuçları, beyaz ya da kahverengi pirincin, hem yemekten zevk almaya hem de kalorileri kontrol etmeye çalışan kişiler için son derece önemli olan doygunluğu ve tokluğu sağladığını ortaya koydu.

Kahverengi ve beyaz pirincin tokluk ya da doygunluk üzerindeki etkilerini inceleyen ilk insan klinik çalışmasında, Minnesota Üniversitesi Gıda Bilimi ve Beslenme Bölümü’ndeki araştırmacılar, beyaz ve kahverengi pirinçten oluşan 400 kalorilik kahvaltıları 400 kalorilik standart glikoz çözeltili kontrolle kıyaslayan normal kilolu 20 erişkin erkek ve kadın arasındaki tokluk işaretlerini karşılaştırdılar. Her denek farklı zamanlarda üç test kahvaltısı yaptı ve ardından araştırmacılar yemekten dört saat sonra açlık ve tokluğu değerlendirdi.

Pirinç tok tutuyor

Sonuçlar tokluğun test kahvaltıları arasında anlamlı ölçüde farklılık gösterdiğini, hem beyaz hem de kahverengi pirinçte glikozlu içeceğe kıyasla artan tokluk ve doygunluk yaşandığını gösterdi.

“Sonuçlarımız, beyaz ve kahverengi pirincin tokluk ya da doygunluk verdiğini ve doygunluk kalorileri kontrol etmeyi kolaylaştırdığı için, her ikisinin de öğünlere ek ya da atıştırmalık olarak harika bir seçim olduğunu gösteriyor,” diyen araştırmacı Snow Wang, beyaz ve kahverengi pirincin doygunluk değerleri arasında bir fark olöadığını, her ikisinin de sağlıklı, dengeli, kalori kontrollü bir diyetin parçası olabileceğini açıkladı.

Hastalık riskine karşı pirinç

Nisan ayında San Diego’da Deneysel Biyoloji 2012’de sunulan bir çalışma, beyaz ya da kahverengi pirinç yemenin beslenme düzenini geliştirmeye, kilo ve diğer hastalık risklerinin kontrolüne yardımcı olduğunu ortaya koydu. Tufts Üniversitesi, Friedman Beslenme Okulu’nda Ulusal Sağlık ve Beslenme İncelemesi Araştırması 2007-2008 verilerine dayalı olarak yürütülen araştırma, erişkinlerle çocuklar dahil pirinç yiyen kişilerin anlamlı ölçüde daha fazla folik asit, demir, potasyum, B6, B12, A ve D vitaminleri aldığını, yağ ve doymuş yağdan tükettikleri kalorinin yüzdesinin daha düşük olduğunu gösterdi.