Kuru iğne tedavisi nedir?
Kuru iğne tedavisi, intramüsküler stimülasyon (İMS) tedavisi olarak da bilinir. Bu tedavi yöntemi Kanadalı bir anestezi doktoru tarafından geliştirilmiştir. Kas ve iskelet sistemi kaynaklı akut veya kronik ağrıların tedavisinde kullanılır. Etkili, güvenli ve bilimsel olarak kabul görmüş (FDA onayı almış) bir tedavi yöntemidir.
Kuru iğne tedavisi kimlere uygulanabilir?
Kuru iğne tedavisi ihtiyacı olan her hastaya uygulanabilir. 12 yaşın altındaki hastaların uyum problemlerinin olmasından ve iğne korkularından dolayı genellikle uygulanmaz. Diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklar kuru iğne tedavisi uygulanması için bir engel değildir. Belirli şartlara dikkat edildiğinde gebelerde ve kanserli hastalarda da rahatlıkla uygulanabilir.
Kuru iğne tedavisi hangi hastalıklarda kullanılabilir?
Baş ağrısı
Boyun ağrısı
Boyun fıtığı
Sırt ağrısı
Omuzda hareket kısıtlılığı ve omuz ağrısı
Bel ağrısı
Bel fıtığı
Tenisçi ve golfçü dirseği
Ağrılı kas spazmları
Miyofasiyal ağrı sendromu
El, dirsek, omuz, topuk ve kasık tendinitleri
Kalça ağrısı
Diz ağrısı
Topuk ağrısı
Siyatik ağrısı
Spor yaralanmaları ve rehabilitasyonu
Çene eklemi ağrısı
Travma sonrası omurga ağrıları
Kuru iğne tedavisi nasıl uygulanır?
Kuru iğne tedavisi (İMS) için çeşitli uzunlukta ve çok ince iğneler kullanılır. Kasılmış, bu nedenle ağrılı olan ve fonksiyonunu yeterince yerine getiremeyen kaslara bu özel iğneler batırılır. Kaslara uygulanan bu işlem ile kaslardaki spazmın çözülmesi, tedavinin esasını oluşturur.
Kuru iğne tedavisi geleneksel bir tıp uygulaması mıdır?
Kuru iğne tedavisi geleneksel bir tedavi yöntemi değildir. Modern ve bilimsel olarak kabul görmüş (FDA onayı almış) bir tedavi yöntemidir.
Kuru iğne tedavisinin akupunturdan farkı nedir?
Kuru iğne tedavisinde, akupunkturda olduğu gibi noktalar ve meridyenler değil, ağrıya neden olan kısalmış ve kasılmış kaslar kullanılır. Sonuçta bu tedavi yöntemi akupunkturdan tamamen farklıdır. Kuru iğne tedavisi, ağrı tedavisinde akupunkturdan daha etkilidir.
Kuru iğne tedavisinin yan etkileri var mıdır?
Uygulama sırasında herhangi bir ilaç veya kimyasal madde kullanılmadığından, ilaçların alımı ile ortaya çıkan yan etkiler görülmez. Çok nadir olarak pnömotoraks gelişebilir. Yine çok nadir olarak Aspirin ve diğer pıhtılaşma önleyici ilaç kullananlarda cilt altında küçük kanamalar olabilir. Ehil kişiler tarafından, anatomik yapıları dikkate alarak doğru teknikle yapıldığında yan etkisi olmayan, etkili ve güvenilir bir tedavi seçeneğidir.
Kuru iğne tedavisinde seans sayıları nasıl belirlenir?
Tedavinin süresi ve seans sayısı kişiye göre değişmektedir. Kişinin yaşı ve hastalığın şiddeti seans sayısını belirler. Yine sorunlu bölgenin büyüklüğüne, problemin şiddeti ve süresine göre seans sayısı değişiklik göstermektedir. Genellikle haftada 1-2 seans olmak üzere toplamda da 4-6 seans yeterli olur.
Kuru iğne tedavisi ağrılı bir tedavi yöntemi midir?
Bu tedavide kullanılan iğneler normal enjeksiyonda kullanılan iğneler gibi değildir. Bu iğneler son derece incedir ve deriyi geçerken acıyı en aza indirmek için bir kılavuz kullanılır. Eğer kaslar normalse genellikle ağrı oluşmaz. Kas, aşırı kısalmışsa yani problemli ise az bir miktar ağrı duyulabilir. Hastalar, uygulama yapıldıktan sonra günlük yaşamlarına devam edebilirler.
Kuru iğne tedavisinde başarı oranı nedir?
Bu tekniğin ağrı tedavisindeki başarı oranı oldukça yüksektir (% 92-95) ve ağır vakalarda bile hastaların %80 -90 ağrılarının önemli ölçüde azaldığını ifade etmektedirler. Hafif ve orta şiddetli ya da son zamanlarda başlamış ağrılarda düzelme oranı çok daha yüksek olarak bildirilmiştir.
Kaynak. Milli Gazete