Kolesterol haplarına yeni şart

Bilimsel Çalışmalar
Resmi Gazete’de 28 Temmuz’da yeni bir SUT kararı açıklandı. Karara göre kolesterol düzeyi 190’ın altında olan hastalara, ancak başka risk faktörleri değerlendirildiğinde kolesterol i...
EMOJİLE

Resmi Gazete’de 28 Temmuz’da yeni bir SUT kararı açıklandı. Karara göre kolesterol düzeyi 190’ın altında olan hastalara, ancak başka risk faktörleri değerlendirildiğinde kolesterol ilaçları yazılabilecek. Peki nedir bu risk faktörleri? Örneğin diyabet hastası ise, koroner arter hastalığı varsa, akut koroner sendromu varsa hastanın LDL düzeyi 100’ün üzerinde olduğunda da kolesterol ilacını Sosyal Sigortalar Kurumu karşılayabilecek.

Dünyaca ünlü kalp cerrahımız Prof. Dr. Bingür Sönmez bu kararı hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.

Prof. Dr. Sönmez, kolesterolün çok geniş bir konu olduğunu ve sadece rakamlara bakarak değerlendirilemeyeceğini belirtti.
 
KOLESTEROL DÜZEYİ TEK BAŞINA ANLAM TAŞIMIYOR

"Tüm dünyada sağlık giderleri çok arttığı için benzer önlemler alınıyor. Ameliyatlarda bile Amerika’da  böyle olmaya başladı. Kolesterol çok büyük bir konu. Örneğin diyabetik olan, stent konulan bir hasta her şartta kolesterol düşürücü ilaç kullanmalıdır. Rakam hiç tartışmadan. Ama bunun yanında HDL’si yüksek olan LDL’si makul seviyede yüksek olan bir insan eğer koroner kalp hastası değilse ilaç kullanmayabilir.
Diyabetikli mi, stentli mi gibi kriterleri bir araya getirmeli. Sadece LDL’yi kriter kabul ederek karar vermek yanlış. LDL 190 HDL’si 60-70 ise verilmeyebilir."
 
EĞER BU FAKTÖRLER VARSA YAZILACAK
 
Karara göre LDL düzeyi 160’ın üstünde iki ek risk faktörü varsa, 130’un üstünde üç ek risk faktörü varsa, 100 mg/dL’nin üstünde ise diyabet, akut koroner sendrom, geçirilmiş MI, geçirilmiş inme, koroner arter hastalığı, periferik arter hastalığı, abdominal aort anevrizması veya karotid arter hastalığı olanlarda kolesterol ilaçları yazılmaya devam edecek.
Ailede erken kalp hastalığı öyküsü, kişide hipertansiyon, 65 yaş ve üstündeki hastalarda da kolesterol düzeyi 130 ve 160 mg/dL’nin üstünde ise yine ilaç yazılabilecek.
 

Hürriyet