Kış Rehaveti Kilo Aldırmasın!

Bilimsel Çalışmalar
Memorial Antalya Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Berna Ertuğ, günlük aktivitenin azaldığı, içilen su miktarının düştüğü, beslenme düzenimizin farklılaştığı bu mevsi...
EMOJİLE

Memorial Antalya Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Berna Ertuğ, günlük aktivitenin azaldığı, içilen su miktarının düştüğü, beslenme düzenimizin farklılaştığı bu mevsimde kilo sorununa dikkat çekti. 

Diyetisyen Berna Ertuğ, güne kahvaltı yaparak başlamanın  metabolizma hızının yavaşlamasını engellediğini anlattı. Bu nedenle iyi bir kahvaltının hem direncinizi koruyacak hem de kilo kontrolünde yardımcı olacağını anlatan Ertuğ, şöyle konuştu: "Gün boyunca öğün atlamamak hem kan şekerinin düzende kalmasını sağlayacak hem de gereksiz atıştırmaların önüne geçecektir. Enerji ihtiyacı fast food ya da yağdan, şekerden zengin gıdalardan karşılanmamalıdır. Özellikle ‘Tatlı yersem ısınırım’ mantığı doğru
değildir"   

ÇAY KAHVE YERİNE BİTKİ ÇAYI  

Kış aylarında yaz mevsimine göre susama hissinde azalma olsa da her gün en az 2 litre (10 su bardağı) su içmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirten Ertuğ, "Susuz kalındığı takdirde kişilerde yorgunluk, sersemlik, deride kuruma, sıcaklık hissi ve sindirim sisteminde zorluk yaşanabilir. Soğuk hava nedeniyle sıcak içecek tüketimi de artmakta, genellikle kafein-tein içeriği yüksek çay ve kahve tercih edilmektedir; ancak bunun yerine bitki çayı tüketim sıklığının artırılması önemlidir. Özellikle antioksidanca zengin kuşburnu, yeşil çay, ıhlamur, ahududu, böğürtlen gibi çaylar bu dönemde tercih edilebilir. Limonla zenginleştirerek doğal bitki çayları hazırlanabilir."

Kış aylarında A ve C vitamini zengini besinlerle savunma mekanizmasının güçlendirilip hastalıklardan korunulabildiğini ifade eden Ertuğ, sözlerini şöyle sürdürdü: "A ve C vitamini zengini besinler turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt), havuç, kivi, karnıbahar, lahana, brokoli, brüksel lahanası, yeşil yapraklı sebzeler (soğan, maydanoz, ıspanak gibi) olarak sıralanabilir. Lif zengini kuru baklagiller, tahıllar (esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna, pirinç,erişte,un) ve özellikle her öğünde sebze/salata ve ara öğünlerde meyvelerin tüketimine ağırlık verilmelidir"

ATIŞTIRMA ALIŞKANLIĞINA DİKKAT 

Uzun kış gecelerinde televizyon karşısında atıştırma alışkanlığına dikkat çeken Ertuğ, şunları söyledi: "Sürekli atıştırmaları engellemek için ara öğün olarak kepek ve yulaflı bisküviler, meyve ve sebze gibi lifli gıdaların tüketimi fazla besin tüketiminizin önüne geçecektir. Haftada 3 gün yapılan tempolu yürüyüşler ve gevşeme egzersizlerinin kış yorgunluğuna karşı kişiyi korumaktadır. Eğer ‘spor için vaktim yok’ diyorsanız en azından yürüyerek gidebileceğiz yerlere ulaşmak için arabayı kullanmamak, asansör yerine merdivenleri tercih etmek gibi küçük aktivitelerle de yaşam tarzınızı değiştirebilirsiniz."

Star