Kış Aylarındaki En Büyük Kurtarıcınız Ayva

Bilimsel Çalışmalar
Kış aylarında havanın soğumasıyla birlikte hastalıklarla mücadele ederken ilaçların yanısıra içilen bitki çayları da tedavi süreçlerinde yardımcı oluyor. Prof. Dr. Erdem Yeşilada, birkaç yıl önce yayı...
EMOJİLE

Kış aylarında havanın soğumasıyla birlikte hastalıklarla mücadele ederken ilaçların yanısıra içilen bitki çayları da tedavi süreçlerinde yardımcı oluyor.

Prof. Dr. Erdem Yeşilada, birkaç yıl önce yayımladığı bir araştırmanın sonuçlarına göre soğuk algınlığı denince ilk olarak akla gelen ıhlamur çiçeklerinin "iltihap giderici" ve "ağrı giderici" etkileri bulunduğunun deneysel olarak ortaya konulduğu belirtiyor.

Prof. Dr. Erdem Yeşilada’nın yürüttüğü farklı bir çalışmanın sonucunda ıhlamur içerisindeki bileşenlerden bazılarının (flavonoit) iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, bazı bileşenlerin (müsilaj) de boğazı yumuşatması neticesi boğazda tahrişi önlediğini ve bu suretle soğuk algınlığı şikayetlerinin hafifletilmesinde tedaviye yardımcı olduğunu ortaya konulmuştur.

Özellikle soğuk algınlığı riskinin arttığı dönemlerde doğanın sunduğu mucize bitkilerden yararlanmak en akılcı yaklaşım olacaktır. Hiç şüphesiz, öncelikli hedef "hastalığa yakalanmamak", bu konuda bağışıklığı destekleyici bu tip ürünler koruyucu olarak yararlı olabilmektedir. Hastalığa yakalanma durumunda ise bu tip ürünlerden uygulanan temel tedavinin yanı sıra şikayetlerin hafifletilmesinde yararlanılabilir.

Biraz ıhlamur, biraz ayva, biraz bal!

Prof. Dr. Erdem Yeşilada, soğuk algınlığı hissedildiği dönemlerde öksürükte yatıştırıcı ve boğazı yumuşatmak için ıhlamur çiçeği ve ayvanın birlikte kullanılmasının yararlı olacağını söylüyor. Yeşilada, ayva ve ıhlamur karşımınından elden edilen çaya tatlandırıcı şeker yerine bal ilave edilmesinin uygun olacağını söyledi.

Yeni Şafak