Kahvaltının Önemi Büyük

Bilimsel Çalışmalar
Türk sinemasının yaşayan en önemli yönetmeni Lütfi Akad’ın filmografisinin en değerli filmlerinden Gelin, Düğün ve Diyet, tekrar gün yüzüne çıktı. Filmlerin yapımcısı Erman Film’in girişim...
EMOJİLE

Türk sinemasının yaşayan en önemli yönetmeni Lütfi Akad’ın filmografisinin en değerli filmlerinden Gelin, Düğün ve Diyet, tekrar gün yüzüne çıktı. Filmlerin yapımcısı Erman Film’in girişimleriyle Gala Film etiketiyle bu üç filmin DVD’si yayınlandı. Sinema tarihimiz açısından da çok önemli olan ve Göç Üçlemesi olarak anılan bu filmlere, festivallerdeki özel gösterimler dışında ulaşmak pek de mümkün değildi. Filmlerden Gelin, Gezici Festival’in En İyi 10 Türk Filmi seçkisinde yer aldığı için kopyası yenilenmişti. Düğün ve Diyet ise bu DVD hazırlığı sırasında ‘basit bir onarımdan’ geçirilerek DVD olarak yeniden sinemaseverlerin ilgisine sunuldu. Erman Film’den Fuat Erman, “Bu çoktan yapılmalıydı. Batı’da hemen hemen her filmin DVD’sine ulaşmak mümkün. Ama Türkiye’de böyle bir eksiklik var. Biz de elden geldiğince bu eksikliği kapatmak istiyoruz” diyor. Akad’ın, 1973 -1975 yılları arasında çektiği başrollerinde Hülya Koçyiğit’in oynadığı ve filmlerde Anadolu’dan İstanbul’a kente göç eden insanların hikayesini anlatılıyor.Çocuklar genellikle; Gece geç yattıklarından, kahvaltı etmeyi sevmediklerinden, sabahları okulagitmek için hazırlanırken vakit kaybettiklerinden aileler çok fazla baskı uyguladığından, kahvaltı etmeyerek zayıf kalacaklarını düşünmelerindendolayı kahvaltıyı sıklıkla atlamaktadırlar. Kahvaltı günün en uzun açlığı olan gece açlığını takip ettiği için biten enerjinin tekrar alınabilmesi için en önemli öğündür.

Akşam yemekleri yendikten sonra sabaha kadar geçen yaklaşık 9-10 saatlik zaman diliminde vücut mevcut enerji kaynaklarını tüketmiş ve açlık durumuna geçmiştir. Özellikle beyinde temel enerji kaynağı kan şekeri yani glikozdur. Aç kaldığımızda vücutdaki kan şeker düzeyi azalır.

Beyin fonksiyonları için (okulda / iş yerinde) fazla miktarda glikoza ihtiyaç duyulur. Gün boyunca yapılan fiziksel aktiviteler içinde kasların sürekli kan glikozuna gereksinimi vardır. Gece boyunca düşen metabolizma hızı kahvaltı ile % 20-30 artar.

Araştırmalar, kahvaltı yapan çocuğun sınıf içerisindeki başarısının daha fazla olduğunu, problem çözme gibi konularda daha başarılı olduğunu ve kavrama yeteneklerinin daha iyi olduğunu, bazı araştırmalar da kahvaltı yapan çocukların beslenme yetersizliğinden oluşan hastalıklara daha az yakalandıklarını göstermektedir.

Kahvaltı yapmayanlar daha şişman

Bunun dışında yapılan bazı araştırmalarda da kahvaltı yapmayan çocukların daha şişman oldukları belirlenmiştir. Öğrencilere bakıldığında düzenli kahvaltı etmeyen çocukların sayısı yaklaşık % 14- 39, kahvaltısı yetersiz ve dengesiz olanların sayısı ise yaklaşık % 38- 63 olarak bulunmuştur.

Kahvaltı yapanlar matematikde başarılı

Yapılan araştırmalar kahvaltı yapanların yapmayanlara göre daha başarılı olduğunu göstermiştir. Kahvaltı yapan öğrenciler derslere daha fazla katılım göstermektedirler. Kahvaltı ile ilgili olarak yapılan bir çalışmada sabahları kahvaltı ederek okula gelen öğrencilerin özelliklematematik ve okuma gibi derslerde daha yüksek başarı elde ettikleri görülmüştür.

Amerikan Diyetisyenler Derneği’nin yaptığı bir başka araştırmada ise kahvaltı edenöğrencilerin okula devamlılıklarının daha iyi olduğu, günlük almaları gereken besin öğelerinin büyük kısmını karşılayabildikleri, düşük kan kolesterolü değerine sahip oldukları bulunmuştur. Çocuklar ve gençler için sabah öğünü çok önemlidir. Çünkü; kahvaltı çocukları öğrenmenin zorluklarına karşı hazırlar.

Düzenli kahvaltı yapan çocuklar, okullarında daha başarılı olurlar.

Sabah oluşan açlık konsantrasyon, öğrenme, problem çözme ve kas koordinasyonunda azalmaya neden olabilir.

Kahvaltı yapılmadığı durumlarda derslere devamsızlık artar. Kahvaltı yapmamanın sonucu oluşan karın ağrıları veya şiddetli açlık ağrıları şikayetlerin başında gelmektedir.

Kahvaltıyı atlamamak kadar kahvaltıda ne tüketildiği de en az onun kadar önemlidir. Kahvaltıda protein, yağ ve karbonhidrat dengesinin sağlanması önemlidir.

Kan şekerini dengelemek için kahvaltı yapın

Bu şekilde uygun besinlerden oluşan bir kahvaltı tüketildiğinde organizmada sürekli bir enerji üretimi söz konusudur. Böylece oluşabilecek açlık belirtileri birkaç saat boyunca ertelenmekte ve kan şekeri düzeyi normal seviyelerde kalmaktadır.

Kahvaltıda protein ve karbonhidratı bir arada tüketmek gereklidir. Çünkü bu şekilde kan şekeri seviyesi uygunaralıklar içerisinde kalır.

Sadece ekmek tüketildiğinde hızla yükselen kan şekeri zaman içinde aynı hızla düşecektir. Bu yüzden özellikle peynir, süt ve yumurta tüketimi önemlidir.

Kahvaltıda süt ve süt ürünleri tüketin

Süt ve peynir iyi birer kalsiyum kaynağıdır. Süt sevmeyen çocuk için peynir kalsiyum için de iyi bir kaynaktır.

Kalsiyum kemik ve diş sağlığı için önemli bir mineraldir. Peynirin içeriğindeki kalsiyum insan vücudu tarafından kolaylıkla kullanılabilir.

Sinir sisteminin çalışması ve kanın pıhtılaşmasında görev alır.

Peynir iyi bir fosfor kaynağı

Çocukların kemik gelişimi için kalsiyum almaları önemlidir. Kalsiyumun dışında peynir iyi bir fosfor kaynağıdır. Fosfor diş ve kemik yapısı, böbreklerin fonksiyonu, kas ve sinir aktivitesi için alınması gereken diğer bir mineraldir. Kalsiyum ve fosfor beraber çalışarak etkinlik gösterirler.

Bu nedenle bu iki mineralin birlikte olduğu peynir iyi bir seçimdir. Yine süt ve peynir B2, B6 ve B12 vitaminlerince de zengindir. B2 vitamini büyüme, doku yenilenmesi ve enerji metabolizmasında görevlidir. B6 vitamini güçlü bağışıklık sistemi, kanda akyuvar yapımı için gereklidir.

B6 vitamini ayrıca vücudumuzda insülinin üretilmesine yardımcı olur. B12 vitamini DNA oluşumu, kan yapımı, folik asidin metabolizmasındakullanılır. Kalp, kanser ve sinir hastalıklarındankorunmak içinde gerekli bir vitamindir. Yağda eriyen A, D, E ve K vitaminleri içinde peynir iyi bir kaynaktır.

Mevsiminde sebzeleri kahvaltıda tüketin

Protein ve karbonhidrat yanında mevsim sebzelerinin kahvaltıda yer alması da bir alışkanlık olarak çocuklara öğretilmedir. Mevsiminde domates, salatalık, biber gibi sebzelerin çiğ olarak veya omlet, tost ile birlikte tüketilmesi teşvik edilmelidir. Yine mevsimine uygun meyveler de kahvaltılar için sağlıklı seçeneklerdir.

Poğaça yerine tost

Bu tür bir kahvaltı alışkanlığı olmayan çocuklar veya gerçekten de zaman sıkıntısı yaşandığında aşağıdaki seçeneklerde besleyici bir kahvaltı olarakdüşünülmelidir; 1 kase müsli + 1 su bardağı süt;her zaman olmamak kaydı ile süt ile birlikte, iyi bir lif kaynağı olan müsliler belki içerisine eklenecek kuru meyvelerle de besin değeriniarttırabileceğiniz bir seçenek olabilir. Az yağlı peynirle hazırlanmış tost + 1 su bardağı süt; Bu seçenek de hızlı ve besleyici bir kahvaltıdır.

Tost içerisine eklenecek domates gibi sebzelerle de kahvaltının besin değerini arttırabilirsiniz. 1 porsiyon meyveli yoğurt; Yine kalsiyum, protein, lif ve vitamince zengin bir seçenek… Evinizdeki mevsim meyveleri ile hazırlanacak meyveli yoğurtlar çocuklar içinde lezzetli bir kahvaltı olacaktır. 1 porsiyon meyve + 1 su bardağı süt; mevsim meyvelerinden çocuğunuzun sevdiği bir meyve ile birlikte 1 bardak süt, öğle yemeğine kadar çocuğunuzun ihtiyacı olan enerjiyi sağlayacaktır.

Çocuğunuza tarhana çorbası içirebilirsiniz

Ev yapımı çorba + 1 dilim ekmek; Özellikle kış günlerinde evde hazırlanmış taze tarhana çorbası gibi besleyici değeri yüksek çorbalar da çocuklarınız için kahvaltı alternatifi olabilir. İçeriğindeki protein, vitamin ve minerallerleözellikle tarhana besleyici, enerji verici bir besindir.

Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmakisteniyorsa gerçekleştirilmesi gereken ilk hedef kahvaltı alışkanlığı olmalıdır. Sağlıklı olan alternatiflerle yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmek mümkün olur. Ancak çocuklar için öncelikli yapılması gereken ailelerin onlar için olumlu örnekler oluşturmasıdır. Anne babası sabahları kahveiçerek evden çıkan çocukların da kahvaltı ve doğru beslenme alışkanlıkları edinmelerini beklememeliyiz…

sabah