Kabızlık sorununun çaresi doğada gizli

Bilimsel Çalışmalar
Laksatif (bağırsak yumuşatan) bitkiler; en çok botanik ürünler arasında yer alıyor. Sinameki ve İspanya’da kutsal kabuk anlamına gelen Cascara Sagrada adı verilen bitkiler; kabızlık için reçetes...
EMOJİLE

Laksatif (bağırsak yumuşatan) bitkiler; en çok botanik ürünler arasında yer alıyor. Sinameki ve İspanya’da kutsal kabuk anlamına gelen Cascara Sagrada adı verilen bitkiler; kabızlık için reçetesiz ilaç kullanımında FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onayını aldı. Ancak doğada başka laksatif bitkiler de bulunuyor. Birçoğu farklı isimlerle bilinen bu bitkiler, diyet takviyesi niteliğindeki ürünlerin içeriğinde de yer alıyor.

KREM YAPILIYOR

Laksatif bitkilerin yararı saymakla bitmiyor. Örneğin; kemoterapik etki göstererek tümör oluşumunu azaltıyor ama laksatif bitkilerin her zaman antioksidan ve antitümör etkileri bulunmuyor. Laksatif kategorideki bitkiler arasında Aloe Vera (Sarı Sabır) ve Hint yağı (Ricines Comminitus) da bulunuyor. Aloe Vera ve diğer Aloe’ler; yıllardır kozmetik firmalarınca cildin yumuşatılması ve nemlendirilmesi amacıyla krem, losyon ve merhemlerde kullanılıyor. Bu ürünler cildi besliyor ve nemlendiriyor.

DİKKAT ETMELİ!

Uyarıcı laksatif bitkiler, tüketildikten 10 saat kadar sonra kalın bağırsakta hareketi sağlayan adelelerin kasılmasına ve yumuşak dışkı oluşumuna neden olabiliyor. Bitkisel laksatifler aşırı ya da uzun süre kullanıldığında ise sıvı ve özellikle potasyum gibi elektrolitlerin kaybına, kolonda patolojik değişimlere, böbrek fonksiyonunda bozukluğa, potasyum kaybına, kalp rahatsızlıklarına ve hematüriye (idrarda kan görülmesine) sebebiyet verebiliyor.

Tüm laksatif ürünlerde, uzun süreli kullanım bağımlılık yapıyor. Bitkisel laksatifler, bağırsaktaki geçiş süresinin uzaması nedeniyle oral ilaçların emilimini azaltabiliyor. Laksatif tüketiminin yan etkileri içinde kramplar ve ishal de bulunabiliyor. Bu ürünleri uzun süre kullanan bazı hastalarda, mukozada, antrakinon pigment implantasyonu olabiliyor.

LAKSATİF BİTKİLERİ KİMLER TÜKETEMEZ?

Elektrolit ve su tüketme potansiyeli nedeniyle 12 yaşın altındaki çocuklar…

Uterus kasılmalarına neden olabileceği için hamile kadınlar…

Kalın bağırsağın alt bölümündeki irritasyon nedeniyle kalın bağırsak ve ülseratif kolit hastaları…

Laksatif bitkilerin etkisi nedeniyle böbrek hastaları…

Trombozu (Damar içinde oluşan kan pıhtısı) şiddetlendirici potansiyeli nedeniyle hemoroid hastaları…

DOKTOR VERMEDİKÇE KULLANMAYIN!

Doktor tarafından verilmedikçe; laksatif bitki ve içeriklerinden oluşan ilaçları kullanmayın! Karın ağrısı, bulantı ya da kusma görülebilir.

Kalın bağırsak alışkanlığında iki haftadan fazla süren ani bir değişiklik farkettiğinizde, laksatif ilaç kullanmadan önce doktorunuza başvurunuz.

Laksatif kullanımından sonra kanama ya da kalın bağırsaktaki hareket yetersizliği ciddi bir durumun belirtisi olabilir.

Bitkisel laksatiflerin kanser önlemedeki rolüyle ilgili yetersiz veri mevcuttur.