Hücre onarımıyla diyabete çözüm

Bilimsel Çalışmalar
Mylife.com’da yer alan habere göre; şeker hastalığı (diyabet), dünyadaki ve ülkemizdeki birçok kişinin yaşamını olumsuz etkileyen kronik bir hastalık. Özellikle insülin kullanımı pek çok hasta i...
EMOJİLE

Mylife.com’da yer alan habere göre; şeker hastalığı (diyabet), dünyadaki ve ülkemizdeki birçok kişinin yaşamını olumsuz etkileyen kronik bir hastalık. Özellikle insülin kullanımı pek çok hasta için son derece sıkıntı yaratıyor. Günde birçok defa kendi kendine insülin enjeksiyonu yapmak, bir süre sonra hastalar için çekilmez bir hal alıyor. Tip 1 diyabette insülin üretmekten sorumlu olan pankreasın beta hücreleri, bağışıklık sisteminin saldırısına uğruyor. İnsülin üretimi yetersiz olduğu veya dokularda etkiye karşı dirençli olduğu zaman, uygun şekilde kaslar kan şekerini toplayamıyor. Kandaki glikoz konsantrasyonunda bir artış oluyor bu da “hiperglisemi” oluşturarak diyabeti gösteriyor. 

ÖNEMLİ AŞAMA KAYDEDİLDİ 

Araştırmacı Pascal Ferre, “Beta hücrelerini hedef alarak insilün üretimini geri getirebilir miyiz? Bunu hedefledik. Gerçekten önemli yaklaşımlar geliştirdik” dedi. Çalışmalarda şeker hastalarına “adacık” transplantasyonu ile arızalı beta hücreleri yerine hormonları salgılayan pankreas hücreleri enjekte edildi. Böylece pankreas yeniden görevini yapabilir hale gelecek. Çalışmalar iyi giderse, hastalar insüline bağlı olmadan normal olarak yaşamını sürdürebilecek. 

ARAŞTIRMALAR DEVAM EDİYOR

Prof. Dr. Ramis Çolak (Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı): 

“Adacık” nakilden bir yıl sonra hastaların yüzde 50’sinden fazlasında beta hücrelerinin fonksiyon kaybı gözlenmiştir. Pankreas transplantasyonuna göre daha az komplilasyonu olan “adacık” hücre naklindeki problemleri aşmak için bilim insanları araştırmalarına devam etmektedirler.

İLERİDE DEVRİM OLACAK

Prof. Dr. Ziya Mocan (İç Hastalıkları Uzmanı): 

Beta hücrelerin nakil ile yeniden yerine konulması söz konusudur. Yani hastanın kendi beta hücreleri yağ dokusunda üretilerek yine kendi pankreas bezine enjekte edilerek insulin yapımı artırılır. Bu ileride tıp bilimlerinde devrim olacaktır. Henüz geliştirilme aşamasındadır.