Horlamaya elveda

Bilimsel Çalışmalar
İNSANLARIN yüzde 25’i sürekli, yüzde 45’i zaman zaman horluyor. Kulak Burun Uzmanı Op. Dr. Süreyya Şeneldir, horlama ve uyku apnesinin tedavisinde ‘pillar implant’ uygulamasının yardımcı olabileceğine...
EMOJİLE

İNSANLARIN yüzde 25’i sürekli, yüzde 45’i zaman zaman horluyor. Kulak Burun Uzmanı Op. Dr. Süreyya Şeneldir, horlama ve uyku apnesinin tedavisinde ‘pillar implant’ uygulamasının yardımcı olabileceğine dikkat çekti. Küçük dilin üzerindeki bölgeye yerleştirilen üç minik implant yumuşak damağı sertleştirerek horlamayı engelliyor. İşte Şeneldir’in anlattıkları: 

– HORLAMAYA NEDEN OLAN TİTREME AZALIYOR: En etkin yöntemlerden biri pillar implant uygulaması. Bu uygulamayla  yumuşak damağı sertleştirerek, horlamaya neden olan titremeyi azaltacak ve yumuşak damağın hava yolunu tıkamasına mani olacak üç minik implant, küçük dilin üzerindeki bölgeye yerleştirilir. 

– 15 DAKİKALIK AMELİYAT: Muayenehane koşullarında yapılan bu basit ve yaklaşık 15 dakika süren uygulama sonrasında hastaların çoğu, işine devam edebilir. İmplantlar ömür boyu kalır. 

– HORLAYANLARIN ÇOĞU NEFESSİZ KALIR: Horlama, ağız ve burun arkasındaki hava yolunda darlık olduğunda veya dilin arkası, yumuşak damak ve küçük dil çeşitli sebeplerle birbirleri üstüne geldiğinde, solunumla birlikte titreşir ve horlama sesi ortaya çıkar. Horlayan insanların uyku sırasında çoğunlukla nefessiz kaldığı ve hayati organların oksijensiz kaldığını görürüz. 

– EN TEHLİKELİSİ UYKU APNESİ: Horlamanın en ağır çeşidi ve tehlikelisi uyku apnesidir. Horlama sırasında solunum tam olarak durur. Uyku sırasında kandaki oksijen seviyesi düştüğünden, kalp daha çok kan pompalamak zorunda kalır. Bu da ileride yüksek tansiyon ve kalp büyümesine neden olur. Kesinlikli tedavi edilmelidir.

ERKEKLER BAŞTAN YENİK

İŞTE uyku apnesi daha sık görülen kişiler: 

– Erkekler ve aşırı kilolular 

– Büyük bademcik veya geniz eti ve ailesinde apne hastası olanlar 

– Alkol veya sakinleştirici ilaç kullanlar, sigara içenler 

– Tiroit bezi az çalışanlar 

– Burun tıkanıklığı yaşayanlar, kalp krizi geçirenler

UYKU APNESİ TESTİNİ YAPIN

Süreyya Şeneldir’in önerdiği test, horlamanızın ne derecede ciddi olduğu ve uyku apnesi hastası olup olmadığınızı anlamanıza yardımcı olabilir. Her maddenin karşına yanıt verin. ‘ASLA’ yanıtına 0 puan, ‘HAFİF’ yanıtına 1 puan, ‘ORTA’ yanıtına 2 puan ve ‘İLERİ’ yanıtına 3 puan yazın.  

Aşağıdaki aktivitelerde sizde ne derece uyku hali veya uyuklama görülür? 

– Otururken veya okurken 

– Televizyon izlerken 

– Sosyal ortamda otururken 

– Bir saati aşkın yolculuk

– Birisiyle konuşurken 

– Öğle yemeğinden sonra 

– Araç kullanırken, kırmızı ışıklarda 

(Toplam puanınız 10 ve üzeri ise apne hastası olabilirsiniz. Vakit geçirmeden doktora görünmenizi öneririz.)

Haber7.com