Hazımsızlıktan korunma yolları

Bilimsel Çalışmalar
Şehirleşme ile birlikte değişen yemek yeme alışkanlıkları, hızlı ve çiğnemeden çok miktarda yemek yeme, karbonatlı içecek ve kahve tüketimi, stres ve sigara kullanımı gibi faktörlerin dispepsi’ye nede...
EMOJİLE

Şehirleşme ile birlikte değişen yemek yeme alışkanlıkları, hızlı ve çiğnemeden çok miktarda yemek yeme, karbonatlı içecek ve kahve tüketimi, stres ve sigara kullanımı gibi faktörlerin dispepsi’ye neden olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Baybora Kırcalı, “Dispepsi; midede yanma, karın ağrısı, midede şişkinlik hissi, geğirme, gaz çıkarma, bulantı ve kusma, ağza acılı su gelmesi gibi belirtileri bulunan bir rahatsızlıktır. Kadınvekadın’ın haberine göre yaşam tarzının yanı sıra bir takım hastalıklar veya bir takım ilaçlar da dispepsiye yol açabilir.

Dispepsi bazen derin mide ülseri ve mide kanseri gibi ciddi rahatsızlıkların da ön belirtisi olabilir. Sindirim sistemi rahatsızlıkları, mide enfeksiyonları, tiroid hastalığı, gastroparezi(midenin normal boşalmaması durumu), ve kronik pankreatit de dispepsiye neden olan hastalıklar arasında yer alır.Bu nedenle benzer şikayetleri olan kişilerin uzman bir hekim tarafından muayene edilerek, gerekli tetkikleri olması gerekir” dedi.

Tanı ve tedavi

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Baybora Kırcalı, dipepsi tanı ve tedavisi için şunları şöyledi; “Doktor öncelikle altta yatan başka hastalık olup olmadığını araştırır. Bu amaçla kan testi yapabilir, görüntüleme tetkikleri isteyebilir. Yemek borusunu, mideyi ve bağırsakları daha iyi incelemek için endoskopi da yapabilir. Dispepsi bir hastalıktan çok bir semptom olduğundan, tedavisi genellikle altta yatan nedene bağlıdır.

Tedaviye kesin tanı konulduktan sonra başlanır. Dispepsinin altında başka bir rahatsızlık varsa hastalığın tedavisine başlanır. Eğer sorun sadece dispepsiden meydana geliyorsa; öncelikle yaşam tarzında baz değişiklikler önerilir.Küçük porsiyonlu öğünler, kahve ve gazlı içeceklerden uzak durmak genelde tek başına yeterli olur.Düzenli uyku,vaktinde alınan öğünler ve sürekli egzersiz veya yürüyüş de tedaviye yardımcı olur”.

Hazımsızlıktan korunma yolları

-Bir oturuşta çok fazla yemek yemeyin.

-Baharatlı yemeklerden kaçının.

-Turunçgiller ve domates gibi yüksek miktarda asit içeren gıdaları tüketmeyin.

-Sigarayı bırakın.

-Kafeinli ve gazlı içecekleri tüketmeyin.

-Karnınızı sıkan dar giysilerden kaçının. Bunlar mideye baskı yaparak içindekilerin yemek borusuna geçmesine neden olur.

-Yedikten hemen sonra yatmayın veya uzanmayın.

-Son yediğiniz yemekle yatma saatiniz arasında 2-3 saat olsun.