Hafızayı Güçlendirmenin Doğal Yolları

Bilimsel Çalışmalar
Bir odaya girersiniz ve kendi kendinize “Ben şimdi buraya neden geldim, ne yapacaktım?” diye sorarsınız. Sürekli arabanın anahtarlarını kaybedersiniz. Ya da dilinizin ucundadır, ama o anda...
EMOJİLE

Bir odaya girersiniz ve kendi kendinize “Ben şimdi buraya neden geldim, ne yapacaktım?” diye sorarsınız. Sürekli arabanın anahtarlarını kaybedersiniz. Ya da dilinizin ucundadır, ama o anda gerekli olan kelime bir türlü aklınıza gelmez. Demek ki siz de unutkanlık sorunuyla karşı karşıyasınız.

Amerika’da gönüllülerle yapılan bir araştırmada, 10 saatlik hafıza güçlendirme seansına katılanların problem çözme yetenekleri ve reaksiyon sayıları, onlardan 7 ila 14 yaş daha genç olan ve bu eğitime katılmayanlarınkiyle eşdeğer hale geldi. Dolayısıyla artık uzmanlar hafızanın geliştirilebileceğine inanıyorlar.

Yanlış beslenerek ve zihni antrenmansız bırakarak neden doğru işlemediğini düşünüyoruz ya, asıl yapmamız gereken hafızayı geliştirme yöntemlerini öğrenmek. İşte, hafızayı geliştirmek için uygulayabileceğimiz 16 doğal yol…
 
Kalbiniz için beslenin
Kalp için iyi gelen beslenme programı zihin için de faydalıdır. Tansiyonun yükselmesi ve dolayısıyla vücuttaki amino asit homo-sistein miktarının artması, kalp hastalıklarına yol açar. Bu, aynı zamanda bunamayı da beraberinde getirir. Homo-sistein miktarını düşürmek, alınan folik asit miktarını artırmak (yeşil yapraklı sebzeler ve baklagilleri tüketerek) ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak gerekir. 
 
Makineyi yağlayın
Omega 3 yağ asitlerinin balık yağı ve alabalık, uskumru gibi yağlı balıklarda bulunduğu kanıtlandı. İşte bu yağlar, beyin hücrelerinin hasar görmesini engelliyor ve hafızayı keskinleştiriyor. Haftada üç kez farklı çeşitlerde yağlı balık yemeyi alışkanlık haline getirirseniz güçlü bir hafızaya sahip olabilirsiniz. 
 
Zihin oyunları
Araştırmacılar briç, satranç gibi oyunlar ile bulmacanın hafızayı güçlendirmede etkili olduğuna inanıyorlar. 
 
Sudoku çözün
Sudoku, karmaşıklığı çözme yeteneği, şifre kırma becerisi gerektirir. Yani beyninizin bir parçasından fazlasını kullanacağınız anlamına gelir bu. Beynin farklı alanları arasında bağ kurmayı öğrenirsiniz sudoku çözerken…

Okuyun
Her gün gazete okumak zihin sporudur. Tabii o an sadece okuduğunuz şeye dikkatini veriyorsanız… Uzmanlar her bir paragrafı okurken zihinsel imaj yaratmayı ve daha sonra hikayenin ana fikrini hafızadan tekrarlamayı öneriyorlar. Sonra tekrar yazıyı gözden geçirerek doğruluğunu kontrol edin. 
 
Resimleyin
Hafızanızı hemen bir imajla harekete geçirin. Yani insanların isimlerini hatırlamak için o isme zihninizde bir imaj yaratın. Örneğin, Leman Hanım’la konuşuyorsanız Leman Hanım’ı limon yerken gözünüzde canlandırın. 
 
Limon yaprakları
16. yüzyılda bitki bilimciler hisleri hızlandırmak ve canlandırmak için limon merhemi yaparlarmış. Laboratuvar deneyleriyle de kanıtlanmış ki bu merhem öğrenmeye, bilgi depolamaya ve kaybedilen bilgileri geri kazanmaya yardım ediyor. Dolayısıyla limon yaparaklarını bol bol çay olarak demleyin ve için. 
 
Zihninizi liste haline getirin
Beyninizin çalışmasında bir sorun yoksa hiçbir zaman alışveriş listenizi evde unuttunuz diye kendinize kızmazsınız. Çünkü listedekileri hatırlamak için mutfak masasındaki domates kasesini, balkondaki meyve sepetindeki muzları gözünüzde canlandırabilirsiniz. Yani hatırlatıcı kullanarak zihinde canlandırma, listeyi zihninize geri çağırma yaparsınız. 

Adaçayı için
Amerika’da yapılan bir araştırmada adaçayı kapsülü kullanan gönüllüler, placebo alanlara göre hafıza testinde daha iyi performans sergilemişler. Dolayısıyla uzmanlar yemeğinize bir miktar adaçayı bitkisi atabileceğinizi ya da bitkinin yapraklarını çay olarak demleyip içebileceğinizi söylüyorlar. Çay yapmak için kurutulmuş olandan ziyade taze adaçayı yapraklarını öneriyorlar.