Güneş Yanıklarına Yoğurt Sürmeyin

Bilimsel Çalışmalar
Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, güneş yanıklarına karşı vatandaşları uyardı. Dr. Nacaroğlu, "Yaz mevsimi ile birlikte artan hava sıcaklığı sağlığı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Öze...
EMOJİLE

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, güneş yanıklarına karşı vatandaşları uyardı. Dr. Nacaroğlu, "Yaz mevsimi ile birlikte artan hava sıcaklığı sağlığı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Özellikle çocuklar, yaşlılar, kalp ve akciğer hastalıkları ile değişik deri hastalığı olanlar daha fazla etkilenmektedir. Güneşin ultraviyole ışınlarından korunmak için, güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu saat 11.00-16.00 arasında güneş ışınlarından kaçınılmalı ve bu saatlerde uzun süre güneş altında kalınmamalı, bu saatler gölge bir yerde geçirilmelidir.

 Güneşlenmeden veya güneşe çıkmadan önce, cilde uygun koruyucu güneş kremi sürülmeli, (Bebekler için 50 faktör yetişkinler için 30 faktör) açık renkli bol giysiler giyilmeli, geniş kenarlı şapka takılmalı, ultraviyole ışınlarından koruyucu gözlükler kullanılmalıdır. Estetik amaçlı kullanılan solaryum uygulamaları hekim önerisi doğrultusunda yapılmalıdır.

Güneşlenme sırasında oluşabilecek güneş yanıklarında kesinlikle yoğurt gibi maddeler sürülmemeli, bu durumda soğuk kompres uygulamaları yapılmalı, müdahale gereken durumlarda hekime danışmadan hiçbir şekilde merhem gibi sürülmemelidir. Gözlerde ağrılı kızarıklıklar olması durumunda hekime danışmadan hiçbir ilaç kullanılmamalı, güneş gözlüğü kullanılmalı ve soğuk kompres uygulanmalıdır.

Kanser hastaları, kemoterapi hastaları veya değişik deri hastalığı olanların güneş ışınlarından korunmaya özellikle dikkat etmeleri gerekmektedir" dedi.

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, "Aşırı sıcak havalarda sıcak çarpması için de dikkatli olunmalı, güneş altında çalışması gereken kişiler güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde fazla sıcağa maruz kalmamalıdır. Bol sıvı tüketilmeli tüketilen sıvı su yada maden suyu olabilir.

Aşırı sıcak altında kalan kişide bulantı, kusma, baş ağrısı gibi belirtiler görülür. Sıcağa maruz kalan kişinin derisi nemli ve soğuktur. Bu durumdaki kişi hemen serin bir yere alınmalı, sırt üstü yatırılmalı ve ağzından alabiliyorsa bol sıvı içecekler verilerek en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir" dedi.

Haber7.com