Gebelik öncesinden diyabeti olan ve bu nedenle insülin ya da diğer antidiyabetik ilaçları kullanan gebeler ve mevcut gebeliği sırasında diyabet tanısı konulan gebelerde anne adayı ve özellikle de bebek açısından tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir.
Gebelikte işleyen hormonal mekanizmalar sonucu gelişen bu durum çoğunlukla, gebeliğin sonlanması ile sıklıkla gerileyen bir diğer özel diyabet tipi. İnsülin ihtiyacı gebelikle birlikte önemli derecede artar.
Diyabetli gebelerde özellikle gebeliğin son 3 ayında bu çok daha belirgin olur ve insülin doz ayarlaması yapılmazsa kan şekeri çok yükselebilir ve ‘şeker koması’ olarak da bilinen ciddi klinik durum ortaya çıkabilir.
Ciddi idrar yolu enfeksiyonları, vajinal kandidiyazis gibi enfeksiyonlara yakalanma ihtimali, özellikle kötü kontrol edilen olgularda artmaktadır. Diyabetik gebelerde gebeliğe bağlı ciddi hipertansiyon ortaya çıkma itimali de söz konusudur.
NE GİBİ SONUÇLARI OLABİLİR?
Gebeliğin erken döneminde, bebeğin organlarının oluşumu aşamasında (gebeliğin ilk 3 ayı) kan şekerinin yüksek seyretmesi bebekte ciddi bazı gelişim bozukluklarına ve düşüklere neden olabilir.
Özellikle kan şekeri kontrol edilmemiş bir şekilde gebeliğe başlayanlarda anomalili çocuk (başta kalp olmak üzere, santral sinir sistemi, iskelet sistemi, genitoüriner sistem ve sindirim sisteminde çeşitli anormallikler) doğurma riski 3-4 kat artar.
Kan şekerinin yüksek seyretmesi gebeliğin tüm dönemlerinde bebeğin anne karnında aniden ölme riskini artırır. Kontrolsüz diyabet, bebeğin normalden iri olmasına, doğum sonrası solunum sıkıntısı yaşamasına yol açabilir.
Zaman