GDO’lu Gıdaların Girişine İzin Yok

Bilimsel Çalışmalar
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Biyogüvenlik Kurulu tarafından bugüne kadar gıda amaçlı onay verilmiş bir gen olmadığından ithalat kontrollerinde GDO tespit edilen gıdaların yurda girişi...
EMOJİLE

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Biyogüvenlik Kurulu tarafından bugüne kadar gıda amaçlı onay verilmiş bir gen olmadığından ithalat kontrollerinde GDO tespit edilen gıdaların yurda girişine izin verilmediğini bildirdi.

Eker, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, Biyogüvenlik Kanunu’nun 26 Eylül 2010 tarihinde yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Bu tarihten itibaren GDO ile ilgili denetim ve kontrollerin Kanun kapsamında hazırlanan ”Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik” hükümlerine ve İl Müdürlüklerine gönderilen talimata göre gerçekleştirildiğini hatırlatan Eker, bu talimatın Biyogüvenlik Kurulu kararlarına göre güncellendiğini ifade etti.

Biyogüvenlik Kurulunun 26 Ocak 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararlarıyla, Avrupa Birliği’nin de dahil olduğu pek çok ülke tarafından risk değerlendirmesi yapılarak tüketilmesinde risk görülmeyen 3 adet soya geninin yalnızca hayvan yemi olarak onaylandığını belirten Eker, ”26 Ocak 2011 tarihinden itibaren yem sanayisinde kullanılacak onaylanan 3 adet geni taşıyan GDO’lu soyaların ithalatına izin verilmektedir” bilgisini verdi.

Biyogüvenlik Kurulu tarafından bugüne kadar gıda amaçlı onay verilmiş bir gen olmadığından 26 Eylül 2010 tarihinden itibaren yapılan ithalat kontrollerinde GDO tespit edilen gıdaların yurda girişine izin verilmediğini bildiren Eker, şunları kaydetti:

”İthalat aşamasında ürün ve ülke bazında risk esaslı kontrol uygulanmaktadır. Bu amaçla, ithalatçı firmalardan, ithal edilecek GDO ve ürünlerinin miktarı ve içerdiği gen çeşidi ile ilgili orijin ülke veya yüklendiği ülke yetkili otoriteleri tarafından düzenlenmiş belge veya uluslararası akredite bir laboratuvardan alınmış analiz raporu istenmektedir. GDO açısından riskli olan ürünlerin GDO’lu üretim ve ticaretin olduğu ülkelerden yapılması durumunda ithalatlarda yüzde 100 analiz yapılmaktadır.

GDO’lu ürünlerin girişine Biyogüvenlik Kurulu kararının Resmi Gazetede yayımlanmasından sonra izin verilmesi halinde mutlaka etiketleme zorunluluğu getirilmiştir. GDO içeren ürünlerin etiketinde ‘GDO’ludur’ ifadesinin bulunması zorunludur. Eşdeğer ürünlerde GDO bulunmaması durumunda da bu ürünlerin etiketinde ‘GDO’suzdur’ ifadesi yer alabilecektir.

Ayrıca, Biyogüvenlik Kurulunun önerisi doğrultusunda onaylanmış genler için, ürünün GDO’lu olarak etiketlenmesini gerektiren alt limit yüzde 0.9 olarak onaylanarak uygulamaya aktarılmıştır.”

Zaman