Felçliler, boyunluk üreterek hayata tutunuyor

Bilimsel Çalışmalar
Üretimde çalışan dernek üyeleri, felç olmalarına yol açan hazin hikâyeleri anlattı. Aralarında sığ suya balıklama atlayan da var, ceza yemelerine rağmen emniyet kemeri takmayıp kazada yaralanan ...
EMOJİLE

Üretimde çalışan dernek üyeleri, felç olmalarına yol açan hazin hikâyeleri anlattı. Aralarında sığ suya balıklama atlayan da var, ceza yemelerine rağmen emniyet kemeri takmayıp kazada yaralanan da. Hemen hepsinin ortak fikri, felçten korunmak için boyunluğun önemli bir araç olduğu.

Derneğin genel başkanı Ramazan Baş da omurilik felci geçiren bir kazazede. 1983 yılında sığ suya balıklama atlamış. Boyun omurlarından biri kırılmış. Yanlış ilkyardım müdahalesi yüzünden omurilik felci olmuş. Çevredeki insanlar, Baş’ın ayaklarından tutup boynunun üzerine sallayarak, omuriliğin hasar görmesine sebep olmuşlar. Baş, kendisine yardım edenler için, "Kötü niyetli olduklarını düşünmüyorum ama burada ilk yardımın önemi ortaya çıkıyor." diyor.

19 yaşında inşaattan düştü

Boyunluk üretiminde çalışanlardan biri de Ali Kendirci. 19 yaşında inşaatın tepesinden düşerek omurilik felcine yakalanmış. Dernek sayesinde hayatın zorluklarına göğüs gerdiğini söylüyor. Bir engellinin kendi parasını kazanması ve harcamasının anlatılmaz bir duygu olduğunu belirten Kendirci, boyunluk yaparken hem meslek öğrendiğini hem de başkaları omurilik felci olmasın diye çaba sarf ettiğini ifade ediyor.

Tekerlekli sandalye ile basketbol oynayan Kerim Keküç’ün ise çocukken yapılan yanlış bir iğneden hayatı kararmış. Her şeye rağmen yaşamla mücadele etmenin güzel olduğunu belirten Keküç, "Burada boyunluk üretirken hem paramızı kazanıyoruz hem de insanlara katkımız oluyor." diye konuşuyor.

Hayatın zirvesinden eksiye

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Semra Çetinkaya’nın hikâyesi de ibretlik. İyi bir iş kadınıyken eşini ve işini kaybetme öyküsünü şöyle anlatıyor: "Şehirlerarası yolda trafik polisi durdurdu. Emniyet kemerimiz takılı olmadığı için ceza yedik. Cezaya rağmen kemer takmadan yola devam ettik. 2 kilometre sonra sert bir viraja girdik. Bu viraja ‘ölüm virajı’ deniyormuş. 40 metre aşağı uçtuk. Arkadaşım arabanın dışında ölü bulundu. İlkyardıma koşanların iyi niyetli olduğunu biliyorum ama eğitimsizlermiş. Beni arabanın kapısından değil, havalandırma camından çıkarmaya çalışıyorlar. Kırık omurga kemiğim, omuriliğimi kesiyor ve belden aşağı felçli kalıyorum."
 

AA