Facebook’ta ‘asosyal’ tehlike

Bilimsel Çalışmalar
Uzman Psikolog Feyza Bayraktar, internet üzerinden kurulan duygusal ilişkilerin zararlı olabileceğini söyledi. İnsanların sanal ortamda gerçek kişiliklerini gizleşebileceklerinin altını çizen Bayrakta...
EMOJİLE

Uzman Psikolog Feyza Bayraktar, internet üzerinden kurulan duygusal ilişkilerin zararlı olabileceğini söyledi. İnsanların sanal ortamda gerçek kişiliklerini gizleşebileceklerinin altını çizen Bayraktar, “Facebook üzerinde arkadaş listesi kabarık olan kişilerin gerçek hayatta sosyalleşme ve iletişim kurmada sorun yaşadığı öne sürülmektedir.” dedi.

Uzman Psikolog Feyza Bayraktar, internetteki arkadaşlık sitelerinden sanal ilişki kurmanın tehlikeleri hakkında bilgi verdi. Bilgi çağında kişilerarası ilişkileri farklı bir boyuta taşıyan internetin dezavantajlarının da olduğunun altını çizen Bayraktar, bu konuda yapılan araştırmaların söz konusu durumu ortaya koyduğunu belirtti. Facebook ile artış gösteren iletişimin kişilerin samimiyet anlayışını tamamen değiştirdiğini savunan Bayraktar, “Üniversite öğrencileri ile yapılan bir araştırmada, ileti güncellemelerinin duygusal bir paylaşım olduğunu ve bunun da yakınlaşma ihtiyacından kaynaklandığı öne sürülmektedir. Bununla birlikte araştırma, bireylerin gelişimsel süreçte ihtiyaç duyduğu unsurların Facebook kullanımı ile birlikte modifikasyona uğradığına değinmektedir. Şöyle ki, sosyal destek ve yakınlık gibi duygusal ve psikolojik ihtiyaçlar özellikle genç nesil tarafından sosyal medya aracılığı ile karşılanmakta.” şeklinde konuştu. 

Kendilerini uzaktan ifade etmenin rahatlığı sonucunda kişilerin, aynı zamanda bu sosyal desteği kaybetmemek ve popülarite oluşturmak adına normal hayatında olduğundan çok daha farklı bir imaj çizdiğini anlatan Bayraktar, “Özellikle bu konuda yapılan çalışmalarda Facebook üzerinde arkadaş listesi kabarık olan kişilerin gerçek hayatta sosyalleşme ve iletişim kurmada sorun yaşadığı öne sürülmektedir.” 

Sosyal medya sitelerinin iletişim sağlamasının dışında, internette arkadaşlık ve romantik ilişkiler kurabilmenin adeta bir endüstri haline geldiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti: “İnternette arkadaşlık ve romantik ilişki, kullanıcılar için geniş alternatif sunması bakımından avantajlı bir platformdur; fakat kişiler romantik ilişki veya arkadaşlık amacıyla kendilerine dair ayrıntıları da sayfalarında diğer kullanıcılara açmaktadır. Aynı zamanda bu sitelerde kişilerin özelliklerine ve ilgi alanlarına uygun kişileri eşleştirme özelliği de bulunmaktadır. Bu durum kişisel bilgilerin kullanılabilir oluşuna dikkat çekmektedir. 

Bunun dışında, arkadaşlık ve romantik ilişkilerin sürdürebilirliği konusunda yapılan araştırmalar, kişilerin gerçek hayatta tanışıp birebir zaman geçirdiği kişilerle niteliklerinin (problem çözme, seksüel uyum ve iletişim yöntemleri gibi) uyuşup uyuşmadığını daha etkin bir biçimde anladıklarını ve bunun da uzun süreli ilişkiler için önemli bir süreç olduğunu öne sürmektedir. Özellikle internette arkadaşlık ve romantik ilişkilerde kişiler, zaman zaman karşısındakilere olmak istediği gibi bir imaj çizebilir ve kendine dair olumsuz detayları sanal dünya olması neticesiyle kolaylıkla gizleyebilir. Kişinin gizlediği bir problemi, travması veya kronik bir rahatsızlığı olabilir. Ayrıca kişinin ciddi psikolojik bir bozukluğu da olabilir ki bu durumda hayati tehlike yaratabilecek durumlar ortaya çıkabilir. Bir kişinin sanal ortamda verdiği bilgiyi doğru sayarak o kişi ile ilişki kurmak bu kadar uç boyutta tehlike yaratmasa bile sanal ortamda kişinin kendisini olduğu gibi değil olmak istediği gibi göstermesi o kişi ile ilgili gerçekliği ilişki başladıktan sonra öğrenmek ilişkilerde problemler yaşanmasına ve ilişkilerin kısa süreli olmasına yol açacaktır. 

Ayrıca, kişilerin karşısına çıkan hazır paket profiller de ilişkilerde kişinin karşısındaki tanımaya yönelik heyecanını ve kişinin gizemini ortadan kaldıran bir unsurdur. Bunun dışında, arkadaşlık sitelerindeki kullanıcılar arasında yanlış bilgilerle profil oluşturarak sadece kullanıcı takip etmek amacıyla siteyi kullananlar da risk unsurudur. Kişisel bilgilerin profil oluşturularak paylaşılması hususundaki bir diğer tehlike de takipçilerin ortaya çıkmasıdır. Kişilerin isteği dışında profile erişimi olan diğer kullanıcılardan rahatsız edici yorumlar alması veya kişinin sayfa üzerindeki güncellemelerini takip etmesi kullanıcılar için rahatsız edici olabilir.”

Akşam


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107