Egzersizin Beyin Gücüne Etkisi

Bilimsel Çalışmalar
Bilinçli ve düzenli egzersiz yapmak sağlık için yararlı, bu herkesçe onaylanan bir gerçek. Vücudumuzda boyundan başlayıp aşağı doğru inen her organımızda, her bölgemizde bu faydalar tartışılmaz. Peki ...
EMOJİLE

Bilinçli ve düzenli egzersiz yapmak sağlık için yararlı, bu herkesçe onaylanan bir gerçek. Vücudumuzda boyundan başlayıp aşağı doğru inen her organımızda, her bölgemizde bu faydalar tartışılmaz. Peki ya boynun üzerinde kalan kısımda, yani beyin fonksiyonlarında egzersizin yeri yok mu? Hem de çok var, belki de egzersiz asıl ve öncelikle beyin çalışması için yapılması gereken bir şey, vücudun diğer organları ve sistemleri de bu arada yan etkilerinden yararlanır desek, abartmış olmayız.

Stres hücre yapısını yavaşlatıyor
Egzersiz ve beyin sağlığı konusunda çalışmalar yapan Harvard Üniversitesi’nden Dr. John J. Ratey’in bu konudaki yazısından bazı bölümler aktarmak istiyorum. “Egzersiz yapmak kadar beyin hücrelerini çalıştıran başka bir şey bilmiyorum” diyor Dr. Ratey. “Egzersiz ve aktif yaşam, beyin hücrelerinin tam güçlerine ulaşmasına ve nörogenesis’e, yani yeni beyin hücreleri yapımının artmasına neden olmakta. Biz 10 sene kadar önce insan beyninin yeni hücre yapabildiğini bilmiyorduk. Her geçen gün beynimizdeki yeni hücre yapımını hızlandırır veya yavaşlatırız. Bu bizim yaşam tarzımızla yakından ilgili. Stres, üzüntü, kızgınlık yeni beyin hücresi yapımını yavaşlatır; öğrenmek, okumak, sevmek, eğlenmek hücre yapımını hızlandırır. Egzersiz ve aktif yaşam da her gün yeni beyin hücresi yapımını hızlandıran en önemli faktör. Böylece hem mevcut beyin hücreleri arasındaki bağlantı, hem de beyin hücresi sayısı artar” diye devam ediyor Dr. Ratey.

Yürüyün, gençleşin
Egzersiz ve aktif yaşamın anti-aging ve özellikle beyin yaşlanmasının yavaşlatılmasında çok önemli rol oynadığı son zamanlarda sık bahsedilen konulardan. Bu konuda Dr. Ratey, “Çalışmamızın sonuçlarında yaşlananlara baktığımızda, alzheimer’ın başlangıcının ve beyin gücü azalmasının geciktirilmesinde egzersizin yararlarının tespiti heyecan verici bulgu olarak karşımıza çıkıyor.  Son 15 yılda bu konudaki çoğu çalışmada beyin gücünün azalmasını yavaşlatmada egzersizin rolü çok baskın olarak görülüyor. Tüm bu çalışmalar egzersizin yaşlıların beyin fonksiyonlarını olumlu etkilediğini gösteriyor. Bazı çalışmalar, daha da ileri giderek orta yaş ve yaşlılarda beyinde bazı alanların bu sayede geliştiğini işaret ediyor. Beynin hafıza merkezi hipokampus, özellikle egzersiz ve aktif yaşamdan  olumlu etkileniyor. Bu bölgede çok fazla beyin hücresi yapımı gerçekleşiyor. Yani egzersizle yeniden yapılan beyin hücreleri en çok bu bölgede bulunuyor.

Yarım saat yürüyüş
“Egzersiz gençlerde de çok önemli. Okullarda egzersizin önemini muhakkak belirtmeliyiz. Hareket, çocukların daha uyanık, dikkatli ve konsantre olmalarına yardımcı.  Egzersiz öğrencilerin günlük yaşamının bir parçası olduğunda, ilgi odaklanması sorunlarının ve genel disiplinin derhal düzeldiği görülüyor” diye ekliyor Dr. Ratey.

Egzersizin önemi; gencimizden yaşlımıza, beynimizden kalbimize, cilt güzelliğinden, bağırsak sağlığımıza kadar her konuda egzersizin önemi dikkat çekiyor.
İşin en iyi tarafı, yapılması gerekenler için kendinizi  paralarcasına egzersiz uygulamaya gerek kalmaması. Tavsiye edilen; günde yarım saat yürüyüş gibi egzersizler ve aktif, olumlu, sevecen yaşam tarzı sürmek.

Dr. Hasan İnsel


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107