Egzersiz yaparken dikkatli olun

Bilimsel Çalışmalar
Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü, 10 Mayıs’ın Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Sağlık İçin Hareket Et Günü” olarak belirlendiğini hatırlatarak, yazılı bir açıklama yaptı. Düzenli fizi...
EMOJİLE

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü, 10 Mayıs’ın Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Sağlık İçin Hareket Et Günü” olarak belirlendiğini hatırlatarak, yazılı bir açıklama yaptı. Düzenli fiziksel aktivitenin, sağlıklı kilonun sürdürülmesi, dayanıklılık, güç ve esnekliğin artmasındaki rolünün yanı sıra toplumda sık görülen kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığı belirtilen açıklamada, “Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir beden hareketi olarak tanımlanmaktadır. Hareket, kişinin beden ve ruh sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir. Bir halk sağlığı sorunu olmasının yanı sıra, toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik eder ve gelecek nesillere bir yatırım oluşturur” denildi.

Haftanın beş günü en az 30 dakika orta şiddette fiziki faaliyet yapılması gerektiği belirtilen açıklamada, “Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum ve kalp atışında küçük artışlara sebep olan orta derecede efor gerektiren hareketlerdir. Ancak egzersiz uygularken bazı konulara dikkat etmek gerekir. Önce ısınma hareketleri yapılmalıdır. Esneklik egzersizleri yapılmalıdır. Egzersiz sırasında kalp atım hızı izlenmelidir. Egzersiz sırasında nefes tutulmamalıdır. Grup halinde fiziksel aktivite yapılabilir. Egzersiz sonunda aktivite düzeyi yavaş yavaş azaltılmalıdır. Unutulmamalıdır ki; düzenli egzersiz ile yeterli ve dengeli beslenme sağlıklı bir hayatın vazgeçilmez unsurlarındandır” ifadelerine yer verildi.

İHA