Ebeveyn, ergenlik dönemini iyi yönetmeli

Bilimsel Çalışmalar
Ergenlik döneminde yeni şeyler deneme merakı artar. Bu dönemde arkadaş çok önemli bir noktadadır. Bu nedenle, arkadaş seçimi konusunda ergenin dikkatli olması ve ailenin hassas davranması gerekir. Bu ...
EMOJİLE

Ergenlik döneminde yeni şeyler deneme merakı artar. Bu dönemde arkadaş çok önemli bir noktadadır. Bu nedenle, arkadaş seçimi konusunda ergenin dikkatli olması ve ailenin hassas davranması gerekir. Bu dönemde ergenin fark edilme ve takdir edilme ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacını aile içinde gideremezse, farklı arkadaş gruplarına yönelebilir. Ergenlikte depresyonlarda artış görülür. Özgüven problemi, karşı cinsle ilgili yaşanan sorunlar, okul ve aile içi problemler buna sebebiyet verebilir. Genellikle kısa süreli yaşanır ve müdahale gerekmez. Ergen kendini üzgün ve kötü hisseder; ancak günlük hayatına devam edebilir. 

Depresyon son radde 

Gerçek depresyonlarda ise intihara kadar varan düşünceler geliştirebilir. Kendini büsbütün değersiz hisseder. Bunun sebepleri arasında; yakınlarını üzmek, ölümü merak, yalnızlık duygusu, çocukluktan gelen sevgi yoksunluğu, ölüm-ayrılık vb. gibi travmatik süreçler vardır. 

Bunlar dışında ergen zaman zaman öfke patlamaları yaşayabilir. Bu esnada onunla konuşmaya çalışmak anlamsızdır. Sakinleşmesini beklemek gerekir. Yeme bozuklukları ise bir başka sorundur. Özellikle çok yemek yeme veya yemeği reddetme ve sürekli kilolu olduğunu düşünme; ergende aşılması gereken sorunlardandır. 

Anne babaya düşen görevler 

Ergen her şeyden önce anlaşılma ve değer görme duygusunu yaşamalıdır. Bu nedenle ebeveynin, bu duyguları yaşatma adına söz ve davranışları konusunda hassas olması gerekir. Aksi takdirde ergen bu duygularını tatmin adına farklı çevrelere ihtiyaç duyacaktır. 

Onunla fikir alışverişleri yapılmalı; aile konuları dışında tutulmamalıdır. 

Çeşitli sorun ve konularda, objektif bir biçimde saygıyla dinlenmeli ve ortak paydalar bulunmaya çalışılmalıdır. 

Nasihatler genellikle işe yarayabilir; ancak sadece ergenin o an ebeveyni dinlemesini sağlar, uzun vadede çözüm değildir. 

Arkadaşları eleştirilmemeli, ebeveyn bu konuda ergenin arkadaşlarını tanıma yoluna gitmeli ve bunu çocuğuna hissettirmelidir. Akabinde şayet hoş olmayan bir durum varsa, bu da ergenle paylaşılabilir. Fakat tanımadan eleştirmek, ergenin ebeveynini haksız bulmasından başka bir işe yaramaz. 

Sevgi eksik edilmemeli

Evdeki genel ortamın gergin olmamasına dikkat edilmelidir. 

Ergenlik dönemi çatışmalı ve gergin geçiyorsa bir uzmandan destek alınmalıdır.