Dersten önce kahvaltı şart!

Bilimsel Çalışmalar
Yeni bir eğitim ve öğretim dönemine daha başlanırken ailelerin endişesi artıyor: Çocuğum okulda nasıl beslenecek? Yeterli ve dengeli beslenmenin kavrama ve problem çözme yeteneğini artırdığını belirte...
EMOJİLE

Yeni bir eğitim ve öğretim dönemine daha başlanırken ailelerin endişesi artıyor: Çocuğum okulda nasıl beslenecek? Yeterli ve dengeli beslenmenin kavrama ve problem çözme yeteneğini artırdığını belirten Emsey Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Bilgin anlatıyor: Okul çağındaki çocuklarda kahvaltı öğünü kesinlikle atlanmamalı. 

Gece boyunca aç kalan metabolizmanın biten enerjisi bu öğünle tekrar alınıyor. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki kahvaltı yapan çocuk, sınıf içerisinde daha aktif ve başarılı. Ayrıca beslenme yetersizliğinden kaynaklanan hastalıklara yakalanma riski de az. Bu öğünü atlayan çocukların daha şişman olduğu da kanıtlanmıştır. 

BOL BOL SEBZE VE MEYVE YEDİRİN

Protein değeri yüksek olan ve zeka gelişimine katkı sağlayan süt, peynir, yumurta; hastalıklara karşı dirençli olmayı sağlayan vitamin ve mineraller yönünden zengin sebze ve meyveler yedirilmelidir. Büyüme ve gelişme çağındaki çocukların uzak durması gereken besinlerse; yüksek kalorili, posadan fakir, vitamin ve mineral içeriği düşük yiyecekler. 

Okulda öğle öğünü için önerilen mönüler: 

– Tavuklu veya köfteli sandviç, meyve, ayran 
– Kaşar veya beyaz peynir, domatesle hazırlanmış tost, süt 
– Beyaz peynir, zeytin ezmesi, marulla hazırlanmış sandviç yanında domates, ayran 
– Tahin pekmezli ekmek dilimleri 
– %100 Meyve suları ve peynirli sandviç 
– Sebzeli kepekli lavaş sandviçler, ayran 

Her sabah mutlaka süt içirin

– Peynirli tost, taze sıkılmış meyve suyu, ceviz içi, salatalık, domates, yeşillik 
– Süt, bal, fındık, salatalık, domates, yeşillik, ekmek 
– Menemen, ekmek 
– Tahin-pekmez, süt, salatalık, domates, ekmek 
– Haşlanmış yumurta, peynir, zeytin, salatalık, ekmek 
– Süt, tahıllı gevrek, kuru meyveler, ceviz içi 

Sağlıklı gelişim için 8 saatten fazla uyumalılar

Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Derya Karadeniz, okulların açılmasıyla birlikte düzenli uykunun da çocukların gelişimi ve eğitim başarısı üzerinde etkili olduğunu vurgulayarak şunları belirtiyor: İlköğretim çağındaki çocukların uyku süresi 8 saatin üzerinde olmalı. Bu, 8-12 saat arasında değişebilir, çocuktan çocuğa fark vardır. Büyüme dönemindeki hormonun yüzde 70-80’i uyku ve derin uyku esnasında salgılanıyor. Uyku süresi azalırsa hormon salgılanması da azalıyor. Dolayısıyla büyümede ve gelişmede sıkıntı oluyor. Ayrıca, dikkat, öğrenme ve hafıza gibi beyinsel fonksiyonlarda azalma meydana geliyor. Çünkü uyku vücudu yeniliyor.