Bu besinler kanserle savaşıyor!

Bilimsel Çalışmalar
Kanserle Savaşan Kahvaltı Kolon, rektum ve meme kanserlerine karşı işe yarayabilecek önemli bir B vitaminidir. Folik asit açısından zengin yiyecekleri birçok kahvaltı masasında bulabilirsiniz. Kahvalt...
EMOJİLE

Kanserle Savaşan Kahvaltı

Kolon, rektum ve meme kanserlerine karşı işe yarayabilecek önemli bir B vitaminidir. Folik asit açısından zengin yiyecekleri birçok kahvaltı masasında bulabilirsiniz. Kahvaltılık güçlendirilmiş tahıllar ve kepekli ürünler iyi birer folik asit kaynaklarıdır. Bunlara ek olarak portakal suyu, kavun ve çilek de folik asit bakımından oldukça faydalıdır.

Folik Asit Bakımından Zengin Gıdalar

Kuşkonmaz ve yumurta ise diğer iyi folik asit kaynaklarındandır. Ayrıca tavuk ciğeri, fasulye, ayçiçeği tohumu, ıspanak veya marul gibi yeşil yapraklı sebzelerde de folik asit bulunmaktadır.Amerikan Kanser Derneği’ne göre, folik asit almanın en iyi yolu hap kullanmak yerine, yeterli meyve, sebze ve güçlendirilmiş tahıllar tüketmektir.

Kansere Karşı Domates

Kanserle mücadelede etkili olanın likopen (domatese kendi kırmızı rengini veren pigment) olup olmadığı net değil. Ancak bazı çalışmalarda prostat kanseri gibi çeşitli kanser türü risklerinin azalması ile domates tüketimi arasında bir bağlantı var. Çalışmalar aynı zamanda domatesten üretilen meyve suyu, sos ya da macun gibi işlenmiş ürünlerin kanserle mücadele potansiyelini artırdığını göstermekte.

Çayın Anti-Kanser Potansiyeli

Bu yöndeki kanıtlar yetersiz olsa da özellikle yeşil çay çok güçlü bir kanser savaşçısı olabilir. Laboratuar çalışmalarında yeşil çay, kolon, akciğer, göğüs ve prostat hücrelerinde kanser gelişimini yavaşlatmış ya da önlemiştir. Ayrıca akciğer dokusu ve deride de benzer etkiler göstermiştir.Bazı uzun dönemli çalışmalarda çay, mide ve pankreas kanseri için daha düşük risk ile ilişkili bulunmuştur.

Üzüm ve Kanser

Üzüm ve üzüm suyu, özellikle mor ve kırmızı üzüm resveratrol içermektedir. Resveratrol’ün güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri vardır. Laboratuar çalışmalarında, kanseri tetikleyebilecek ve zarar verebilecek türden hücrelerin oluşumunu engellemiştir. Tüm bunlara rağmen üzüm yemenin yada üzüm suyu içmenin kanseri önlediği ya da tedavi ettiğini söylemek için yeterli kanıt bulunmamakta.

Kendi Küçük Faydaları Büyük

Fasulye sağlığınız için oldukça iyidir, bu sebeple kanserle savaşmada yardımcı olması hiç şaşırtıcı değildir.Fasulye, kansere yol açabilecek hasarlara karşı vücut hücrelerini korur ve çok güçlü fitokimyasallar içerir. Laboratuar çalışmaları fasulyenin tümör büyümesini engelleyebileceği ve tümöre yakın hücrelere zarar gelmemesi için bir savunma mekanizması oluşturduğu görülmüştür.

Lahana Ailesi ve Kanser

Lahana ailesinde brokoli, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası ve Çin lahanası yer almaktadır. Lahana ailesinin bu mükemmel üyeleri birçok salatayı şenlendirebilir fakat en önemlisi, bu sebzelerdeki bileşenlerin kolon, meme, akciğer ve serviks gibi kanser türlerine karşı savunmaya yardımcı olabilmesidir.

Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

Yeşil hardal, marul, lahana, hindiba, ıspanak ve pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler lif, folik asit ve karotenoid bakımından zengindir. Bu besinler ağız, gırtlak, pankreas, akciğer, cilt ve mide kanserine karşı korunmaya yardımcı olabilir.

Egzotik Baharatlar İle Kanserden Korunun

Kurkumin hint baharatı ve zerdeçal potansiyel kanser savaşçıları arasında en önde yer almaktadır. Laboratuar araştırmaları, bu baharatların kanserli hücrelerin dönüşümü, proliferasyonu ve işgalini bastırabileceğini göstermektedir.

Bir Avuç Dolusu Kırmızı Meyve

Çilek ve ahududu fitokimyasal adı verilen elajik asit içerir. Bu güçlü antioksidan kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlattığı gibi içerdiği elajik asit ile çeşitli şekillerde kanserle mücadelede yardımcı olabilir.

Sağlık İçin Yaban Mersini

Yaban mersini, güçlü antioksidanlar ile kanser başlangıcını engellemede etkili olan ve sağlığımızı destekleyen antioksidan değerine sahiptir. Antioksidanlar, serbest radikallerin hücreye zarar vermesini engelleyerek kanserle savaşır. Bu sağlıklı meyvelerin alımını artırmak için yaban mersiniile birlikte yulaf ezmesi, soğuk tahıl ve yoğurdu aynı salatada karıştırmayı deneyin.

Şekeri Unutun

Şeker doğrudan kansere neden olmayabilir fakat besin değeri bakımından zengin, kansere karşı korumaya yardımcı olan besinlerin etkinliğini azaltabilir. Buna ek olarak şeker tüketimi fazla kalori ve kilo alınmasıyla obeziteye yol açabilir. Aşırı kilo ise kanser riskine sebebiyet verebilir. Şekerli yiyecekler yerine, vitamin açısından zengin meyveleri tüketmeye özen gösterin.

kadının gazetesi