Bu 5 besine dikkat!

Bilimsel Çalışmalar
ZERDEÇAL Hint safranı olarak da bilinir. Hindistan ve Iran’da neredeyse hergün zerdeçal tüketilir. Bu ülkelerde Alzheimer hastalığı Amerika’da görülenin dörtte biri kadardır. Kaliforniya Ü...
EMOJİLE

ZERDEÇAL

Hint safranı olarak da bilinir. Hindistan ve Iran’da neredeyse hergün zerdeçal tüketilir. Bu ülkelerde Alzheimer hastalığı Amerika’da görülenin dörtte biri kadardır. Kaliforniya Üniversitesi’nin yaptığı bir deney sonucunda zerdeçalda bulunan aktif madde kurkuminin, Alzheimer hastalığına sebep olan beyinde oluşabilecek birtakım plakları önlediği ispatlandı. Zerdeçal aynı zamanda antienflamatuvar ve antioksidan özellklere sahiptir.

Nasıl kullanacaksınız?

Patates yemeklerine çok yakışır, ayrıca sahanda yumurta ve tavuk yemeklerinde kullanabilirsiniz. Oldukça yoğun bir baharat olduğundan yemeklerinize yarım çay kaşığı ilave etmeniz yeterli olacaktır.

SAFRAN

Tahran Üniversitesi’nin 2007 yılında yaptığı bir çalışma sonucunda, günde yarım çay kaşığı safranın Prozac etkisi yaptığı ve depresyonu engellediği saptanmıştır. Ayrıca hafızayı güçlendirir ve serotonin düzeyini yükseltir. Safran bağışıklık sistemini koruyucu antioksidanlar içerir. Günlük kullanım dozu 0,5-1,5 gram arasıdır. Demlediğiniz çaya, çorbalara ve et yemeklerine ilave edebilirsiniz.

SARIMSAK

İçerdiği anti-kanserojen maddelerle sarımsak özellikle beyin tümörlerini önleyici bir besindir.

Antiseptik ve antibiyotik özelliği vardır, kolesterol düşürücüdür. Doğal bir antibiyotik olarak bakteri ve virüslere karşı vücuda direnç kazandırır. Sakinleştirici, savunma sistemini güçlendirici, antioksidan özelliği vardır.

Sarımsağın özellikle çiğ olarak fazlaca tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Özellikle düşük tansiyon problemi olanlarda daha dikkatli olunmalıdır. Çiğ sarımsak tansiyon üzerinde düşürücü etkiye sahiptir.

TARÇIN

Bir sonraki tenis maçınızda daha hızlı tepki vermek istiyorsanız maçtan önce tarçınlı ciklet çiğneyin! Yapılan araştırmalara göre, tarçın beyninizin görsel işaretlere daha hızlı tepki vermenizi sağlıyor. Tarçın kan şekerini düzenler ve odaklanmanıza yardımcı olur. Ayrıca mide bulantısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına da iyi gelir.

ZENCEFİL

Zencefilin migrene iyi geldiğini biliyor muydunuz? Araştırmalara göre migren ağrısı çeken hastaların yüzde sekseni zencefil çayı ile tedavi olmuşlardır. Ayrıca, zencefil rahat uyumanıza yardımcı olur. Rendelenmiş iki çay kaşığı zencefili bir bardak sıcak suya ilave edip ağzı kapalı olarak 10 dakika beklettikten sonra içebilirsiniz.

Unutmayın ki baharatlar genellikle 6-12 ay arasında dayanırlar. Uzun zaman saklanan baharatlar etkilerini kaybederler. Baharatlar her zaman cam kavanozda saklanmalıdır, böylece raf ömürleri uzar ve tazeliklerini korurular.