Boğaz ağrınızın sebebi bu mikrop olabilir!

Bilimsel Çalışmalar
Beta mikrobu (A grubu beta hemolitik streptokok) boğaz ve bademcikler üzerine yerleşerek boğaz enfeksiyonuna neden olan bir çeşit bakteridir. Ani ve şiddetli boğaz ağrısıyla birlikte boğazda tahriş ve...
EMOJİLE

Beta mikrobu (A grubu beta hemolitik streptokok) boğaz ve bademcikler üzerine yerleşerek boğaz enfeksiyonuna neden olan bir çeşit bakteridir. Ani ve şiddetli boğaz ağrısıyla birlikte boğazda tahriş ve iltihaba neden olur. Her yaşta görülebilmesine karşın en sık 5-15 yaş grubunda görülür. Okula başlanan ilk 5 yılda görülme oranı yüksektir. Yuva ve okul gibi kalabalık ortamlarda sıktır. 

Akşam’da yer alan habere göre; ani başlayan boğaz ağrısı genellikle beta olarak düşünülmekle birlikte her boğaz enfeksiyonu beta mikrobuna bağlı değildir. Viral enfeksiyonlar da boğaz ağrısına neden olabilir. Eğer öksürük, hapşırma, burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı gibi soğuk algınlığı belirtileri varsa muhtemelen enfeksiyon beta mikrobuna bağlı değildir. 

Beta mikrobuna bağlı boğaz enfeksiyonunun sık görülen belirtileri: 

– Ani, şiddetli boğaz ağrısı 

– Ağrılı yutma 

– 38,3 üzerinde ateş 

– Şişmiş bademcikler ve lenf düğümleri 

– Parlak kırmızı boğaz arka duvarında beyaz ve sarı benekler 

– Ayrıca baş ağrısı ve karın ağrısı olabilir. 

Daha az görülen belirtiler: Kırmızı deri döküntüleri, kusma, açlık hissi ve vücut ağrılarıdır. 

Bulaşma: Beta mikrobu kişiden kişiye bulaşabilir.  Hasta olan kişi nefes aldığında, öksürdüğünde veya hapşırdığında beta mikrobunu küçük damlacıklar ile etrafa yayar. Bu damlacıkların solunumla alınmasıyla hastalık diğer insanlara bulaşır. Ayrıca hastalık mikrop bulaşmış yiyecekle, suyla, elbise, battaniye ve diğer eşyalarla da geçebilir. Beta mikrobu bulaşan kişide belirtiler 2-5 gün sonra başlar. 

Nasıl teşhis edilir? 

Kulak burun boğaz uzmanı tarafından yapılan boğaz muayenesi, öykü alma ve hızlı strep testiyle teşhis konur. Bazen boğaz kültürü gerekebilir. 

Nasıl tedavi edilir? 

Beta enfeksiyonları eklem, kalp, sinir sistemini etkileyen kalıcı hasarlarla seyreden Romatizmal ateşe ve böbrek harabiyetine neden olabileceği için tehlikeli olabilir. Bu nedenle tedavi önemlidir. Tedavi doktorunuz tarafından verilen beta mikrobuna etkili antibiyotik ile yapılır. Antibiyotikler beta mikrobunun vücudun diğer bölgelerine bulaşma riskini ve başkalarına hastalığın yayılmasını (bulaşmasını) azaltır. Ayrıca hızla daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Bununla birlikte hastalık belirtiler olduğu sürece bulaşıcıdır. Çoğu insan antibiyotik başladıktan 24 saat sonra bulaşıcı değildir. Eğer antibiyotik alınmazsa belirtiler kaybolsa bile 2 ila 3 hafta boyunca bulaşıcı olabilir.