Biyonik Gözle Yeni Bir Hayat

Bilimsel Çalışmalar
ABD’de görme yetisini sonradan yitiren 72 yaşındaki hastaya takılan biyonik göz, yaşlı adamın yeniden görebilmesini sağladı. Maryland eyaletinde bulunan Baltimore Üniversitesi’nde yapılan ...
EMOJİLE

ABD’de görme yetisini sonradan yitiren 72 yaşındaki hastaya takılan biyonik göz, yaşlı adamın yeniden görebilmesini sağladı. Maryland eyaletinde bulunan Baltimore Üniversitesi’nde yapılan ameliyatla hastanın gözüne yapay bir retina görevi görecek elektrotlar yerleştirilerek görme yetisi bir miktar düzeltildi.

Biyonik gözün takıldığı Elias Konstantopoulos adlı hasta, 43 yaşındayken görme yetisini yavaş yavaş yitirmeye başlamıştı. “Retinitis pigmentosa” adlı göz hastalığına yakalanan adam bir süre sonra hiç göremez hale geldi. Doktorunun 2009 yılında yaptığı tavsiyeyle biyonik göz deneylerine katılan Konstantopoulos şimdi ışığı ayırt edebiliyor ve objelerin siluetlerini fark edebiliyor.

‘Körler için umut ışığı oldu’

Second Sight (İkinci Görüş) adlı firmanın buluşu olan “Argus II” adlı mekanizmayla önce ameliyatla yapay retina yerleştiriliyor. Daha sonra mekanizma çalışırken, hastanın taktığı bir güneş gözlüğü üzerinde bulunan kamera, aldığı görüntüleri buradan küçük bir kablosuz bilgisayara yönlendiriyor. Bu görüntüler de elektrik sinyallerine dönüştürülerek yapay retinaya iletiliyor. Yapay retina, sağlıklı hücreleri harekete geçirerek optik sinirlerin çalışmasını sağlıyor. Görsel bilgi daha sonra beyne iletiliyor, burada bir objenin şeklini anlamayı sağlayacak ışığa dönüştürülüyor. Fiyatı 100 bin dolar (160 bin lira) olan biyonik göz sayesinde biraz görmeye başlayan Konstantopoulos, “Tamamen göremesem de bu körler için bir umut ışığı oldu. Artık her şeyi tek başıma yapabiliyorum. En büyük isteğim bir gün torunumun yüzünü görebilmek” diyor.

Haber365