Aşırı tuz tüketmenin zararları

Bilimsel Çalışmalar
Besinlerin pek çoğunun içinde bulunan ve tuzun ana maddesi olan sodyum, vücutta sıvı dengesinin sağlanması ve kan basıncının  düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineraldir. Ancak fazla tuz tü...
EMOJİLE

Besinlerin pek çoğunun içinde bulunan ve tuzun ana maddesi olan sodyum, vücutta sıvı dengesinin sağlanması ve kan basıncının  düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineraldir. Ancak fazla tuz tüketimi ortaya çıkardığı bazı hastalıklar ile önemli riskler oluşturur. Günlük tuz ihtiyacı 5-6 gr iken, bu oran Türkiye’de 3 katı kadardır. 

Sofranızdan kaldırın 

Aşırı tuz alımı 4 hayati organı etkiler. Yüksek tansiyon ve buna bağlı beyin kanaması ve felç (inme) ile birlikte beyni, göz içi kanama ve ani görme kaybı, kalıcı körlük ile birlikte gözü, kalp damarlarında yüksek tansiyon sonucu zedelenme ve pıhtı atması sonucu kalp krizi, ani ölüm kalbi, yüksek tansiyona bağlı böbrek hasarı sonucu böbrek yetersizliği ile birlikte böbrekleri etkiler. 
Sakatlık iş gücü kaybı ölüme yol açan bu durumlardan sadece sofradaki tuzluğu kaldırmakla % 30-40 oranında risk azaltmaktadır. 

Yüksek tansiyona davetiye 

Yüksek tansiyon hastalığının oluşumunda, tuzun çok büyük önemi vardır. Bazı insanlarda, böbreğin tuz (NaCl) atma kapasitesi sınırlı olabilir ve gereğinden fazla tuz alınması, hipertansiyonun ortaya çıkmasına veya hipertansiyonun tedavisinde başarısızlığa yol açabilir. Hipertansiyon, kan damarlarında basıncın artması durumudur. Tüm organ ve dokularda damar olduğu için hipertansiyon tüm vücudu etkileyebilir. Hipertansiyondan en çok etkilenen organlar; kalp, beyin, böbrekler, büyük atardamarlar ve gözlerdir. Hipertansiyon bu organları etkileyerek kalıcı sakatlıklara ve ölümlere yol açabilir. Kuşkusuz hipertansiyonu tetikleyen tuzun yüksek oranda tüketiminin bu anlamda ölümlere neden olduğu oldukça açıktır. Nitekim yüksek tansiyonun sebep olduğu ölümler, sadece İngiltere’de yılda 170 bin kişi kadardır. 

Ödemlerin sebebi 

Kemikler üzerindeki olumsuz etkisi de vardır: Aşırı tuz tüketimi, idrarda kalsiyum atılımını artırır. Bu ise kemiklerde kalsiyum kaybına neden olur. Kalsiyum kaybının artışı ise kemik erimesini (osteoporoz) ve kemiklerin kırılma riskini artırır. Diyet yapan kişilerin tuz tüketimine dikkat etmesi gereklidir. Çünkü fazla tuz, vücutta su tutulmasına yol açar ve bu durum kişide şişkinlik hissine neden olabilir. Ayrıca tuzun iştah açıcı bir özelliği olduğundan, özellikle diyet döneminde yüksek miktarda tüketilmemelidir. Hamilelerde sağlık sorunları yaratabilir. Fazla tuz tüketiminin bazı hamilelerde vücutta su toplanması yani ödemle birlikte yüksek tansiyona neden olduğu saptanmıştır. Hafif vakalarda bebek ya etkilenmez veya hafif düzeyde gelişme duraklaması gösterir. Fakat gelişmedeki duraklama 8 aydan sonra daha belirgin hale gelir. Hafif vakalarda genelde vaktinde doğum gerçekleşir. Ağır vakalarda ise 6 aydan sonra gelişme yavaşlar ve bebeğin sağlığı bozulduğundan erken doğum olur.