“Aile hekimleri hastasından haberdar olmalı”

Bilimsel Çalışmalar
Prof. Dr. Ungan, Avrupa genelindeki bir çalışmaya göre Türkiye’deki aile hekimliği sisteminin "orta düzeyde" olduğunu söyledi.Birinci basamak sağlık hizmetlerinin iyi olduğu ülkel...
EMOJİLE

Prof. Dr. Ungan, Avrupa genelindeki bir çalışmaya göre Türkiye’deki aile hekimliği sisteminin "orta düzeyde" olduğunu söyledi.Birinci basamak sağlık hizmetlerinin iyi olduğu ülkelerde aile hekimliği sisteminin de iyi olduğuna dikkati çeken Ungan, "İyi işlediği düşünülen ancak hiç de öyle olmadığı görülen ülkeler de var" dedi.

Türkiye’de geçmişte var olan sağlık ocaklarıyla topluma yönelik uygulamaların güçlü olduğunu, aile hekimliğiyle de bireye yönelik uygulamaların güçlü hale geldiğini ifade eden Ungan, "İyi bir aile hekimliği sisteminde bu iki yönün de dengeye oturtulması lazım. Koruyucu sağlık hizmetleri bağlamında bu denge sağlanırsa kalıcı, uzun süreli, sürdürülebilirliği olan bir sistem inşa edilebilir" diye konuştu.
    
İkinci ve üçüncü basamaktaki hasta yoğunluğunun azaltılmasına yönelik zaman zaman Türkiye için de önerilen "Sevk zinciri" uygulamasını değerlendiren Ungan, şunları kaydetti:

"Aile hekimi bir hastası için ön tanı koyduysa bir üst basamaktaki tanı ve tedavinin en kısa sürede yapılmasının garantisi olmalıdır. Bunun için örneğin 2 haftalık bir süre makuldür. Mesela İngiltere’de aile hekimlerine büyük bir iş yükü verildiği ve bu süre çok uzun tutulduğu için sistem iyi işlemiyor. İyi bir aile hekimliği sisteminde hastaneye gitmek isteyenlerin sayısı son derece düşüktür. Bu sistemi en iyi oturtan ülkelerden biri Hollanda."

Aile hekimi ile üst basamaktaki sağlık kuruluşu arasındaki iletişimin iyi olmasının önemine dikkati çeken Ungan, "Aile hekimleri üst basamaktaki hastanede yapılan tüm tetkik ve tedavilerden haberdar olmalı, hastaya uygulanan işlemleri kullandığı ilaçları iyi bilmelidir" diye konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Ungan, aile hekimliğinde tarama testlerinden ziyade periyodik muayene sistemi getirilerek erken tanı konusunda büyük bir adım atılabileceğini söyledi.

15-19 Mayısta düzenlenecek 12. Ulusal Aile Hekimliği Kongresi’nde Türkiye ve dünyadaki uygulamaların ele alınacağını bildiren Ungan, kongrede, dünyada bu konuda söz sahibi olmuş önemli uzmanların görüş ve önerilerini dile getireceğini belirtti.

AA