Puana göre değil, isteğe göre tercih yapın

Röportaj
TEOG sınav puanının açıklanmasıyla zorlu ve heyecanlı tercih süreci başladı. Bu yıl TEOG tercihi yapacak öğrenciler için TEOG kılavuzu 4 Temmuz’da yayınlanacak. Tercih dönemi 31 Temmuz’da başlayıp 8 A...
EMOJİLE

TEOG sınav puanının açıklanmasıyla zorlu ve heyecanlı tercih süreci başladı. Bu yıl TEOG tercihi yapacak öğrenciler için TEOG kılavuzu 4 Temmuz’da yayınlanacak. Tercih dönemi 31 Temmuz’da başlayıp 8 Ağustos’a kadar devam edecek. MEB bu yıl TEOG tercihlerinde okulların puanlarının açıklanmayacağını açıkladı.  Peki bu durumda tercihler neye göre yapılacak? Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil TEOG tercihi yapacak öğrenci ve veliler için önemli uyarılarda bulundu. Kösegil, “Geçmiş yıllarda öğrencinin puanı, yüzdelik dilimi ve Türkiye geneli başarı sırasına göre tercih listesi oluşturulurken bu yıl öğrencinin yetenek ve isteklerine uygun olan okulları seçmeleri ve en istediği okuldan aşağıya doğru bir sıralama yapmaları önem taşıyor.” şeklinde konuştu. 

A VE B LİSTESİ OLMAK ÜZERE 2 TERCİH LİSTESİ YAPILACAK

TEOG yerleştirme puanına tercih yapacak öğrenciler nasıl bir yol izleyecek?

4 Temmuz’da okulların kontenjanları, 7 Temmuz’da da öğrencilerin yerleştirme puanları açıklanacak. Öğrenciler bu tarihten başlayarak tercih döneminin başlayacağı 31 Temmuz’a kadar okullar hakkında araştırma yapacak. Okul araştırması yapmak öğrencilerin mümkün olduğun öğrencilerin ulaşımı kolay, sosyal etkinlikleri olan ve gerçekten mutlu olabileceği okulları seçmesi açısından önem taşıyor. Bu araştırma sonucunda öğrenciler 15 okulu A listesinde tercih edecekler. Bu yıl yapılan değişiklikle TEOG tercihleri A ve B listeleri şeklinde yapılacak. Olası bir durumda A listesinden herhangi bir okula yerleşemeyen adaylar B listesinde tercih ettikleri bir okula yerleştirilecekler. Eğer öğrenciler A listesinden bir okula yerleştirilemezlerse Milli Eğitim Bakanlığı’ndan “Kendi ilçemde bulunan B listesindeki tercih ettiğim okul türlerine yerleştirilmek istiyorum” talebinde bulunacak. Bakanlık da A listesindeki tercihine yerleştirilmeyen adayları B listesindeki tercihlerine göre yerleştirecek. 

TERCİH YAPMAYA BAŞLARKEN KARŞINIZA 3 SEÇENEK ÇIKACAK

31 Temmuz itibariyle tercih yapmak isteyenler E-Okul’a girdiklerini karşılarına 3 seçenek çıkacak. 1. Yetenekle bir okula yerleştim; 2. Özel okula kayıtlıyım; 3. Tercih yapmak istiyorum seçeneği olacak. Tercih yapmak isteyen adaylar 3. seçeneği işaretleyerek tercihlerini yapabilecekler. Eğer öğrenci yetenek sınavıyla sanat lisesine yerleştirildiyse 1. seçeneği işaretleyecek ve tercih listesine katılamayacak. Burada özel okula kayıt yaptıran adaylar konusunda bir uyarıda bulunmak lazım. Bir öğrenci özel bir okula yerleştiyse ama A grubu listesinde bulunan okullardan birine gitmek istiyorsa o zaman, şansını denemek için ‘Tercih yapmak istiyorum’ seçeneğini işaretleyecekler. Zaten bu seçeneği işaretlemeyen adaylar tercih yapma bölümüne geçemeyecek. 

PUANA GÖRE DEĞİL İSTEĞE GÖRE TERCİH YAPIN

Adaylar tercih yaparken yüzdelik dilime mi, okul başarısına mı yoksa okulun yakınlığına mı dikkat etmeli? Bu anlamda öğrencilere neler önerirsiniz?

Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl okul puanlarını açıklamayacağını açıkladı. Ayrıca öğrencilerin başarı sıraları da açıklanmayacak. Bu da TEOG tercih listesi hazırlarken herhangi bir sayısal kriterimiz olmadığı anlamına geliyor. Dolayısıyla 15 okulu tercih edeceği A listesinde öğrenci gitmek istediği 15 okulu seçecek. Geçmiş yıllarda öğrenciler tercih yaparken kendi yüzdelik dilimi ile istediği okula en son giren öğrencinin yüzdelik dilimine bakıp, o okula girip giremeyeceğini tahmin ediyordu. Bu sene öyle bir tahminde bulunamayacak. Bu yıl tercihlerde sayısal bir kriterin olmayacak olması problem gibi görünüyor ama diğer taraftan baktığınız bunun şöyle bir artısı var; öğrenciler geçtiğimiz yıllarda puana göre tercih yapıyorlardı ve okulu hiç tanımıyorlardı. Bu yıl tercih yaparken puan kriteri olmadığı için ve okulu seçmeden önce okulla ilgili bir araştırma yapacağı için okulları bilinçli seçme gibi bir durum ortaya çıkacak. 

ULAŞIM, SOSYAL OLANAKLAR VE ÜNİVERSİTE BAŞARISI ÖNEMLİ KRİTERLER

Peki okul seçerken ne gibi özelliklerine dikkat etmeliler?

Tercih yapmak istedikleri okulları seçerken öğrencilerin öncelikle ulaşım konusuna dikkat etmeleri lazım. Okula geliş gidişi nasıl sağlayacaklar, önce bunu gözden geçirmeli.  Zaten 15 okulun seçileceği A listesinde il ve ilçe sınırlaması yok. B listesinde MEB ilçe sınırı tutacak ve sadece bulundukları ilçe içindeki okul türlerinin seçilmesine izin verecek.  Ulaşım konusundan sonra öğrencilerin okulun sosyal etkinliklerine ve olanaklarına bakmaları lazım.  Okulun ÖSYS’deki başarısı da çok önemli. Bunların yanı sıra sınıfları, spor salonu olup olmadığı, fiziki koşulları da dikkate alınmalı. Ayrıca seçeceğiniz okullarda okuyan öğrencilerin fikirlerini almak, okulda mutlu olup olmadıklarını sorgulamak, okulun iyi kötü yanlarını onlardan dinlemesi çok etkili olacaktır. Zaten bunları gözlemlediklerinde kafalarında bir okul listesi belirecektir. 

TEOG KILAVUZUNU İYİ BİR ŞEKİLDE İNCELEYİN

Tercih sürecinde anne ve babalara neler önerirsiniz?

Bu süreçte veliler çok dikkatli olsunlar. Bütün gelişmeleri takip etsinler. Bizim bu söylediklerimiz kılavuz çıkmadığı sürece kesin olmayan bilgidir. 4 Temmuz’da kılavuz yayınlandığı zaman veliler kılavuzu ‘yapılan değişiklikler nelerdir’ diye çok iyi şekilde incelesinler. 31 Temmuz’da her şey E-okul’dan açıklanacak, bu yüzden bütün gelişmeleri E-okul’dan takip etsinler. Aslında tercihleri öğrenciler değil veliler yapıyor. Bu anlamda gelişmeleri takip edip, bu uyarılara göre tercih yaparlarsa çok daha faydalı olacaklardır. 

On5yirmi5

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/