Pakistan’da neler oluyor?

Röportaj
Pakistan’da 14 Ağustos’tan bu yana Başbakan Şerif’in istifası talebiyle hükümet karşıtı gösteriler düzenliyor. Hükümet karşıtları ‘kırmızı bölge’ olarak ilan edilen hükümet binalarına gird...
EMOJİLE

Pakistan’da 14 Ağustos’tan bu yana Başbakan Şerif’in istifası talebiyle hükümet karşıtı gösteriler düzenliyor. Hükümet karşıtları ‘kırmızı bölge’ olarak ilan edilen hükümet binalarına girdiler. Devrim yapma iddiasıyla Haziran’da ülkeye dönen muhalif lider Tahir-ul Kadri ve Pakistan Adalet Hareketi Lideri İmran Han Başbakan Navaz Şerif’in istifa etmesini istiyor. Gazeteci Yazar Mustafa Özcan’a ‘Pakistan’da neler oluyor?’ diye sorduk.

Pakistan’da son günlerde yaşanan olayları ne anlama geliyor?

Pakistan’da son günlerde düzenlenen hükümet karşıtı gösteriler ile bir istikrarsızlık meydana getirilmek isteniyor. Bu olaylar arkasında ikili ortaklıklar var. Pakistan Adalet Hareketi Lideri İmran Han, geçmişte İngiltere’de yaşamış ve İngilizlerle ortaklığı olan bir isim.  İmran Han’ın dışında Pakistan’da bu tür işlere hiç karışmayan gruplardan bir tanesi olan Pakistan Halk Hareketi Lideri Tahir-ul Kadri geçmişte tüm partilere yakın olmuş bir isim, Benazir Butto’dan tutun da tüm partilere yakınlaşmış bir isim. Tahir-ul Kadri’nin radikal ve devrimci bir tarafı olmamasına rağmen şimdilerde birden devrimci kesilmesi inanılmaz bir şey. Burada Pakistan’ı istikrarsızlaştırma ve güçsüzleştirme amacı var. Şöyle ki;  Navaz Şerif Çin’le ilişkilerini güçlendirerek aslında Pakistan’ı yeniden güçlendirmeye çalışıyordu.  1971-1988 arasında iktidarda kalan Zia-ul-Haq döneminde Pakistan nükleer füze ve tersaneye kavuşmuştu. Navaz Şerif de Zia-ul-Hag’la aynı politikayı yürütüyor ancak eskisinden daha esnek bir şekilde. Navaz Şerif Hindistan’a karşı da, orduya karşı da daha esnek bir politika yürütüyor ama bu defa da karşısına Tahir-ul Kadri, İmran Han gibi isimler çıkıyor.

TAHİR-UL KADRİ VE İMRAN HAN MUHALEFETİ TEMSİL ETMİYOR

Bu isimler aslında muhalefeti temsil etmiyorlar. Parlamentoda bunların temsilcileri yok ve muhalefet olarak da güçlü değiller. Bunun ötesinde de resmi siyasi muhalefet de tüm bu olanlara karşı, Pakistan Halk Partisi de böyle bir muhalefeti yürütmüyor. Dolayısıyla, bu bir Batı ajandasının Pakistan siyasetinde uygulanmasıdır.  Tahir-ul Kadri, İmran Han Batı ajandasının gündemini yürütüyorlar. Tahir-ul Kadri uzun yıllar Kanada’da yaşıyor, anti cihat fetvaları ile tanınıyor. Mısır’da darbeci müftü Ali Cuma’nın da yakın arkadaşlarından bir tanesi. O yüzden Mısır’da Sisi ile beraber oynanan oyunu bu şekilde Navaz Şerif’e karşı oynamak istiyorlar. Bu olaylar Gezi eylemlerinin Pakistan versiyonu olarak da sayılabilir. 

AMAÇ PAKİSTAN’I İSTİKRARSIZLAŞTIRMAK

Amaç, ülkeyi istikrarsızlaştırmak, onun ötesinde darbeye zemin hazırlamak, darbecileri başa getirmek. Ama planları çok da, çekici, cazip değil. Ordu bu aşamada darbeye yaklaşmaktan imtina eder. Çünkü bu isimler 2 yıl öncede Asım Ali Zerdari’ye karşı harekete geçmişti, o dönemde de benzer eylemler yapılmıştı, ordu o dönemde de, kaç defa darbenin eşiğine gelmiş fakat darbe yapamamıştı. Asım Ali Zerdari’nin arkasında Batı vardı ancak bugün Navaz Şerif’in arkasında Batı yok onun için biraz daha Navaz Şerif’i silkelemeye çalışıyorlar. Tahir-ul Kadri ve İmran Han, Batı’dan aldıkları destek ile hükümeti sallamaya, silkelemeye çalışıyorlar, ne kadar silkelersek o kadar kar diyorlar. Fakat Navaz Şerif hükümetini devirmeleri zor gözüküyor. Ancak Navaz Şerif ordu ile pazarlığa girer Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif hükümetini devirebilirler diyorlar. Tahir-ul Kadri yabancıların gündeminin bir uygulayıcısı maalesef, keza İmran Han da böyle, Batılılaşmış bir tip.

İMRAN HAN PAKİSTAN’IN CEM BOYNER’İ

Başbakan Navaz Şerif’in istifa etmesini isteyen Pakistan Adalet Hareketi Lideri İmran Han Pakistan’da geçen yılki genel seçimlerde hile yapıldığını iddia ediyor. Bu temeli olan bir iddia olarak değerlendirilebilir mi?

Hükümet bu iddialarla ilgili olarak bir komisyon kurulmasını, diyaloğa açık olduğunu ifade etti. Bunun yolu dediğimiz gibi hükümeti devirmekten geçmiyor. Kaldı ki seçimlerdeki hile bir yıl önce olduysa zamanında harekete geçmeleri gerekirdi. Neden bir yıl sonra harekete geçiyorlar? Pakistan yolsuzluklarla anılan bir ülke Navaz Şerif bunlardan uzak değil ancak yine de Pakistan’ı yönetebilecek en iyi kadrolar bunlar; bunları yıkarak aslında Pakistan’ı yönetilemez bir ülke haline getirmek istiyorlar. İmran Han, maceraperest biri ve ülkeyi yönetmeye namzet biri değil. Pakistan’ın Cem Boyner’i gibi bir eli yağda, bir eli balda bir isim.  Bu ismin Pakistanlılara hiçbir faydası olmaz. 

BU OLAYLARIN ARKASINDA BATILILAR VAR

Bu olayları Gezi’ye benzettiniz. Pakistan’da yaşanan hükümet karşıtı gösterileri dış güçlerin Ortadoğu ülkelerini dizayn etme çabalarının bir örneği olarak değerlendirilebilir mi? Küresel güçlerin Pakistan’daki hükümet karşıtı gösterilerde bir etkisi var mıdır?

Bu isimlerin bağlantısız hareket etmeleri mümkün değil. Tahir-ul Kadri yurtdışına çıkıp çıkıp ülkeyi istikrarsızlaştırmak için geliyor. Bu adamın nefretten başka hiçbir tutarlı tarafı yok. Mısır Müftüsü Ali Cuma’nın Pakistan versiyonu başka bir şey değil. Dolayısıyla bu adamın arkasında ebetteki Batılılar var. Mısır’daki darbenin arkasında mali olarak Körfez ülkeleri vardı. Pakistan’da yaşanan olayların arkasında Körfez ülkelerinin olduğunu sanmam. Ama yine siyasi olarak Mısır’da darbenin arkasında siyasi olarak Batılı ülkeler  var. Burada da öyle. Tahir-ul Kadri kendi başına Pakistan’da eylem yapabilecek bir adam değil.  Tahir-ul Kadri’nin Batı’dan cesaret aldığı söylenebilir ve 11 Eylül’den beri Batı gündemine ideolojik olarak hizmet eden, Amerikan gündemine, ajandasına, Amerikan İslam anlayışına hizmet eden bir adam. 

ORDU DARBEYE YANAŞMAZSA PAKİSTAN HÜKÜMETİNİ YIKMAK ZOR

Hükümet karşıtı bu gösteriler nasıl sonuçlanır? Hükümet muhalefetle müzakere yoluna gider mi?

Bunlar muhalefet değil çapulcu. Pakistan hükümetini yıkabilirler mi? Bu birçok unsurun bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Pakistan’da hükümet hala dinç ve dinamik. Dolayısıyla şu aşamada ben fazla bir etki edebileceklerini zannetmiyorum. Ama başka ek gelişmeler olabilirse mümkündür. Fakat şu aşamada tek bir boyutla, tek bir unsurla hükümeti yıkmaları mümkün değil. Başka faktörlerin ilave olması lazım, ordunun da buna yanaşması lazım. Ama ordunun yanaşmayacağı söyleniyor. 

On5yirmi5