İSMEK’le hayat boyu öğrenim mümkün!

Röportaj
Gizem Gül’ün röportajı Yeni bir meslek sahibi olmak, boş zamanlarını değerlendirip aile bütçesine katkı sağlamak ve içindeki yeteneği dışarı çıkarmak isteyenler için belediyelerin meslek edindir...
EMOJİLE

Gizem Gül’ün röportajı

Yeni bir meslek sahibi olmak, boş zamanlarını değerlendirip aile bütçesine katkı sağlamak ve içindeki yeteneği dışarı çıkarmak isteyenler için belediyelerin meslek edindirme kursları ve halk eğitim merkezleri ücretsiz eğitim seçenekleri sunuyor. Yabancı dilden bilgisayara, ebrudan kemana, çocuk bakımından beslenmeye kadar pek çok branşta mesleki, teknik, sosyal-kültürel, sanatsal ve sportif alanda eğitim veren kurs merkezleri ‘öğrenmenin yaşı yoktur’ yaklaşımıyla genç, yaşlı demeden birçok insan ücretsiz olarak sunulan bu eğitimlerden yararlanabiliyor. Biz de ücretsiz kurslardan yararlanmak isteyenler için hem belediyelerin kurs merkezlerinin hem de halk eğitim merkezlerinin faaliyetlerini daha yakından tanımamıza imkan verecek bir dosya konusu hazırladık. Bugün başlayıp 4 gün boyunca sürecek yazı dizimizde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (İSMEK), Kocaeli Meslek Edindirme Kursları (KO-MEK), Konya  Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) ve Bayrampaşa Halk Eğitim Merkezi’nin faaliyetlerini, hangi branşlarda eğitim verdiklerini, kurslara başvuru koşulları gibi soruların cevaplarını bulabileceksiniz. 

Yazı dizimize bugün ilk olarak İstanbul’un hemen hemen her mahallesinde gördüğümüz sanat ve mesleki eğitim merkezleriyle İSMEK röportajı ile başlıyoruz. 1996 yılında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın döneminde ‘Sosyal Belediyecilik Projesi’ kapsamında çalışmalarına başlayan ve bu güne kadar yaklaşık 1 milyon 700 bin kişiye eğitim veren İSMEK’i İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eğitim Müdürü Mehmet Doğan’la konuştuk. 

2013-2014 Eğitim-öğretim yılında kaç branşla eğitimlerinize devam ediyorsunuz? Bu eğitimlerden biraz bahseder misiniz? Bu yıl geçen yıllardan farklı olarak açtığınız kurslar var mı?

2013-2014 eğitim ve öğretim dönemi itibariyle İSMEK 17. yılını tamamlıyor ve 18. yılımıza başlayacağız, hatta başladık. Geçen sene 218 branşta İstanbul halkına mesleki, sosyal, kültürel, spor ve benzeri sanatsal olmak üzere pek çok alanda eğitim verdik. 226 bin kişi geçen eğitim ve öğretim yılında sertifika ve katılım belgesi almak suretiyle eğitimini tamamladı. 2013-2014 Eğitim ve öğretim yılında hedefimiz İstanbul’un 38 ilçesinde ve 28 dalda, 250 branşta İstanbul halkına eğitim ve öğretim mesleki teknik, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda eğitim vermektir. Bu sene şeker hamuru yapma ve süsleme teknikleri, kurabiye hamuru yapma teknikleri, çikolata yapımı ve sunumu teknikleri, makaron yapımı teknikleri ve sunumu gibi 4 saat ile 8 saat arasında değişen kısa süreli eğitimler vereceğiz.

İNSAN BİLMEDİĞİNİN DÜŞMANIDIR

Bu yıl grafik ve desen çizimi, photoshop-3Dmax, masaüstü yayıncılık, bilgisayar destekli mobilya tasarımı, çocuk beslenmesi, müşteri hizmetleri temsilciliği ve tüketici hakları gibi yeni branşlarda kurslar açılacak. Daha önce de bu alanlarda eğitim veriyorduk ama alanımızı genişletiyoruz. Bunlardan başka anne ve çocuk sağlığı, hasta ve yaşlı bakıcılığı, çocuk bakıcılığı, çocuk beslenmesi alanlarında kurslarımız mevcut. Yani İSMEK’e gelen bir hanım kızımız gerek doğum öncesi gerek doğum sonrası çocuğun beslenmesinden, yetiştirilmesinden başlayıp diğer aile içi bütün hizmetleri bilimsel bir şekilde hepsini muntazam bir şekilde daha evlenmeden öğrenebilecek. İnsan bilmediğinin düşmanıdır. Zamane gençliği kendisine kitabı yasakladı. Kitabı kendisine yasaklayan bir toplum da medeni bir toplum olma yolunda iyi ve güvenilir adımlar atamaz. O açıdan bilgi her şeyin başıdır. 

AMACIMIZ POZİTİF BİR TÜKETİCİ YETİŞTİRMEK

Mesela İSMEK’te müşteri hizmetleri temsilciliği, tüketici hakları branşlarında da eğitimler veriyoruz. Çünkü biz insanımızın iyi bir üretici olmasının yanında aynı zamanda pozitif bir tüketici olmasını amaçlıyoruz. Çünkü ülkede üretilmeden tüketen büyük bir toplumsal kesim var. Bu noktada biz üretmeden tüketme yerine pozitif bir tüketici olma ve aktif bir üretici olma yolunda eğitimler vermeye çalışıyoruz, bunu sağlamaya çalışıyoruz. 

BU YIL HEDEFİMİZ 250 BRANŞTA 235 BİN KİŞİYE EĞİTİM VERMEK

Bilişim teknolojileri alanında görsel programlama, işletim sistemleri; büro yönetimi ve sekreterlik alanında yönetici sekreterliği, el sanatları alanında jel mum yapımı, kırkyama; giyim ve teknolojileri alanında çocuk dış giysileri dikimi, çocuk gösteri giysileri dikimi, erkek üst giysileri dikimi, giysi aksesuarları dikimi yani şal, etol, şapka çanta vb. gibi alanlar ilave ediliyor.  Güzellik ve saç bakım hizmetleri kurslarında kalıcı makyaj;  hasta ve yaşlı hizmetleri alanında engelli bakımı; kişisel gelişim eğitimleri alanında işaret dili eğitimi ve tercümanlık eğitimi; muhasebe ve finansman alanında da bunlara ilave olarak ön muhasebe; radyo televizyon alanında senaryo yazımı; yiyecek içecek hazırlama alanında, çikolata yapımı, makaron yapımı, şeker hamurundan kurabiye yapımı kurslarımız açılacak. Müzik ve gösteri sanatları alanında mas bağlama, enstrüman yapımı, güzel sanatlara hazırlık, halk oyunları, keman eğitimi gibi eğitimlerimiz bu sene ilave olarak başlayacak ve totalde 250 branşla İstanbul halkına düzeyli, seviyeli, bilimsel ve de hayatı kuşatıcı eğitimler vereceğiz. 250 branşta 235 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz yıl 220 bin kişiydi, 225 bin kişiyle kapattık. İnşallah bu sene de 235 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz.

Toplamda kaç kurs merkeziyle hizmet veriyorsunuz? Bu yıl yeni açılan kurs merkezleriniz var mı?

Yeni açılan kurs merkezlerimiz var, biz belediyelerimizle işbirliğinde çalışıyoruz. Belediyelerimiz bize gerek kültürel mekanları gerekse eğitime uygun mekanları bize tahsis ediyorlar ve belediyelerimizle işbirliği halinde meslek edindirme kursları açıyoruz. Bu senede başta Sultangazi Belediyesi olmak üzere 3-4  tane belediyemiz ile işbirliğimizi sürdürüyoruz. İnşallah onlarla beraber kurs merkezlerimizin sayısı 235-236 civarında olacak. 

BİZDE ÜST SINIR YOK

Kurslarınızdan kimler yararlanabilir? Kurslara kayıt şartlarınız neler? En çok hangi kurslara talep var?

Kurslarımızdan 16 yaş ve üzerinde olan herkes yararlanabilir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş Bey, 2 sene önce 82 yaşındaki bir teyzemize sertifikasını vermişti. İlmin yaşı yoktur, öğrenme hayat boyu devam eder. İSMEK’te lise çağından tutun da mezara kadar herkes kurslarımızdan yararlanabilir, bizde üst sınır yok. Kurslara başvuran kursiyerlere öncelikle talep edilen branş hakkında bilgileri içeren bir branş kitapçığımızı sunuyoruz. Kursiyerlerimizden öncelikle bu kitapçığı incelemelerini ondan sonra karar vermelerini istiyoruz. Çünkü o kitapçıkta kursun kaç saat olacağı, ne gibi malzemeler kullanılacağı, hangi alanda kendisine fayda sağlayacağı yönünde bilgiler yer alıyor. Bizim kursiyerlerimizin yüzde 68-70 arasının yaş düzeyi 20 ile 40. Bu yaş arasındaki kursiyerlerin talebi de genellikle ya yeni meslek öğrenmek ya da mesleğinde ilerlemektir. 

DAHA ÇOK HİZMET SEKTÖRÜNE YÖNELİK KURSLAR VERİYORUZ

Biz kurslarımızda daha çok hizmet sektörüne yönelik eğitimler vermeyi amaçlıyoruz. 132 branşın üstünde hizmet sektörüne yönelik olarak Avrupa kalitesinde eğitim vermekteyiz. Hizmet sektörlerinin talepleri doğrultusunda MÜSİAD gibi İTO gibi ASKON gibi odaların taleplerini analiz ediyoruz ve bu talepleri değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu anlamda kurslarımızın hem iş kurma, hem iş bulmada fayda sağladığını söylemek gerek.

KOSGEB’LE İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ

İSMEK kurslar iş bulmada fayda sağlıyor, peki iş kurma nasıl oluyor? Bizim KOSGEB ile iş birliğimiz var. Hem ister İSMEK’ten mezun olsun ya da olmasın engellilere yönelik, hem de İSMEK’ten mezun olan ve iş kurma isteği ve potansiyeli olanların kendi işlerini kurmasında yardımcı oluyoruz. Bu işbirliği çerçevesinde 60 saat girişimcilik eğitimine müteakip başarılı olanlar projesini hazırlayıp dosyasını KOSGEB’e sunuyorlar, sundukları dosyanın KOSGEB tarafından kabul edilmesi halinde kursiyerlere 30 bin TL hibe veriliyor, geri dönüşümsüz. Kursiyerlerimiz bununla işini kuruyor, kendine bir iş alanı açmış oluyor. Ayrıca bizim 3 tane uzmanlık merkezimiz var. İSMEK’ten mezun olanlar 250-300 saatlik kurslarla yetinmeyip kendini daha da geliştirmek için uzmanlık merkezlerimize gidiyor. Bahçelievler-Yenibosna, Şişli- Mecidiyeköy ve Gaziosmanpaşa olmak üzere 3 uzmanlık merkezimiz var. Bu uzmanlık merkezlerimizde bilişim sektörüne yönelik eğitimler veriliyor. Güzellik ve saç bakımı, tekstil, yiyecek içecek alanında da kurslar veriliyor.

KURSİYERLERİMİZİN ÜRÜNLERİNİ BELEDİYELERE AİT MEKANLARDA SATIYORUZ

Ayrıca kurslarda yapılan ürünlerin satışından ekonomik bir kazanç elde ediliyor mu? Bu konuda istatistiki bilgi verebilir misiniz?

Bizim İSMEK olarak temel amaçlarımızdan birisi de ailenin üretmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlanmasıdır. Bunu nasıl yapıyoruz? Sayın Başkanımız Kadir Topbaş Bey, metro girişlerinde bize yer tahsis etti ve biz de oralarda kursiyerlerimizin ürünlerini satıyoruz. Kursiyer yapmış olduğu ürüne ismini ve fiyatını yazıyor, ürün satılınca ürünü bedeli kendisini veriliyor. Ayrıca yine Sayın Başkanımız Kadir Topbaş Süleymaniye’de de bir yer tahsis etti, orada da ürünler satılıp, satıştan elde edilen paralar kursiyerlerimize veriliyor. Her Ramazan ayında Sayın Başkanımız Sultanahmet’teki 40 tane yeri İSMEK’e tahsis ediyor. Hatta bu sene süreyi 2 aya çıkardı. Sosyal tesislerimizde de ürünlerin satışının yapıldığı yerlerimiz var. Biz orada da bu işi yaparak aile bütçesine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Ayrıca kursiyerlerin ürünlerinin online ortamda satışları da mümkün.  

ONLINE SATIŞ YAPAN KURSİYERLERİMİZ VAR

Halkın sirkülasyonunun çok fazla olduğu ve belediyeye ait mekanlarda Başkanımız vatandaşlarımıza yönelik her türlü imkanı veriyor. Onun dışında bizzat belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, kamu kuruluşlarımız bizim potansiyel müşterimiz. Almanya’ya, Hollanda’ya, Amerika’ya online satış yapan kursiyerlerimiz var. Sanat alanında hat, ebru, tezhip, minyatür, icazetli hocalarımız vasıtasıyla insanlara bu unutulmaya yüz tutmuş sanatlarımızın kapısını açıyoruz ki ben birçok sanatçıdan bunu işittim, “Aman ha sanatım benim de toprağın altına gitmesin”.

BUGÜNE KADAR 1 MİLYON 700 BİN KİŞİ İSMEK’TEN MEZUN OLDU

İstanbul hat sanatının beynidir, mekanıdır. Çünkü Kur’an Mekke’de indi, Mısır’da okundu, İstanbul’da yazıldı. Büyük hattatlarımız var, hala da yaşayan hattatlarımız var. Onların büyük bir kısmı nezaretinde onların öğrencileri vasıtasıyla bu sanatı geliştiriyoruz, geleceğe aktaracağız. Bu alanda da yetişen büyük hocalarımız oldu. 1996 yılında Başbakanımızın İSMEK’i açtığından bu yana 1 milyon 700 bine yakın insan buradan mezun olmuş. Sertifika veya katılım belgesi almaya hak kazanmış. 

Eğitim kadronuzu nasıl belirliyorsunuz? Eğitimci olarak size başvurmak isteyenler hangi yolu izlemeli?

Eğitimci olarak bize başvurmak isteyenler öncelikle online ortamda müracaat ediyorlar ve biz İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz bir protokol çerçevesinde çalışıyoruz. MEB’in gerek konuyla ilgili yönetmeliği gerek yönergesi bizim için dayanaktır. Orada bir öğretmen alımında aranan şartlar neyse bizde o şartlara uymaktayız. Çünkü öğretmenlerimizin de kursiyerimizin de onayını İlçe Milli Eğitim Merkezi’nden Halk eğitim merkezinden almaktayız. 

Yönergeye göre bir mesleki eğitim verecek kurum öğretmen almak istiyorsa hangi şartlara dikkat ediyorsa biz de o şartları arıyoruz. Öncelikle üniversite mezunu olmalıdır, ikincisi önlisans mezunu olmalıdır, o da yoksa meslek lisesi mezunu olması lazım, o da yoksa düz lise mezunu olması lazım ama düz lise mezunu olması lazım. Düz lise mezunu olmak da yetmiyor, ustalık belgesine sahip olması lazım. Bir öğretmende aranacak şartlar öncelikle bunlar.  

KURSLARIMIZA MUAZZAM BİR RAĞBET VAR

Kurslara katılım ne düzeyde? Katılımcılardan ne gibi geri dönüşler alıyorsunuz?

Sayın Başbakanımızın bu kursları açtığı 1996 yılından bugüne, yani geçen eğitim öğretim yılının verilerine dayanarak söylüyorum; 1 milyon 700 bin insana eğitim vermişiz. Peki kaç kişi müracaat etmiş? 2,5 milyon insan müracaat etmiş. Bu da demek oluyor ki kayıt olduğu halde 700- 800 bine yakın insana eğitim verememişiz. Demek ki muazzam bir rağbet var. Geri dönüşler muazzam olumlu, fevkalade güzel. Zaten olumsuz geri dönüş olsa bu seviyeyi yakalayamazsınız.

Kursiyerler başvuruda herhangi bir ücret ödüyorlar mı?

Kurslarımızda ücret yoktur. Öğretmenlerin maaşı belediyemizin bütçesinden karşılanmaktadır.

MAHALLE ODAKLI ÇALIŞIYORUZ

Kursiyerler online kayıt da yaptırabiliyorlar değil mi?

 Online olarak da kurs merkezlerine bizzat giderek de kayıt yaptırabilirler. Biz mahalle odaklı çalışıyoruz. Bizimkisi ayağa götürülen bir eğitim. Örneğin, bizim Bağcılar’da tek değil 10 yakın kurs merkezimiz var. Bunlardan birine gidip, kayıt olabilecek. 

Yeni projeleriniz var mı? 

Bizim özellikle geliştirdiğimiz çalışmalarımız var, bunlardan biri Avrupa ülkeleriyle mesleki eğitim işbirliği yapıyoruz. Merkezi Barcelona’da bulunan XARXA FP diye Avrupa Şehirleri Mesleki Eğitim Network Ağı’na üyeyiz. Avrupa ve dünya ülkelerine yönelik mesleki danışmanlık hizmeti veren EFVET denilen kapasitesi daha yüksek bir mesleki eğitim ağına üyeyiz. Ayrıca Avrupa ülkelerinden Hollanda ile Hospitality kursu kongre ve fuar hostesliği konusunda işbirliği yaptık. Almanya ile bir öğrenci değişimi programını gerçekleştirdik. İngiltere’de Birmingham şehrinden 45 eğitimci ve yönetici İstanbul’a gelerek İSMEK’te incemele yaptılar. Bizler de idareci, yöneticilerimizi ve zümre başkanlarımızı oraya göndererek ortak bir çalışma yaptık. Eğitimci, müfredat ve plan değişim programı yapıyoruz. Başka ülkelerdeki eğitimleri inceliyoruz, böylelikle kurumsal kapasitemizi geliştiriyoruz. Ülkeler arası rekabet ancak bilgiyle olur, karşılıklı inceleme araştırma ve birlikte çalışmakla mümkün olur, biz de bunu yapıyoruz. İslam ülkelerine yönelik olarak eğitimcilerin eğitimi programını yapıyoruz. Bugüne kadar Pakistan, Senegal, Gine, Mısır, Azerbaycan ve Kamerun gibi ülkelere yönelik eğitimcilerin eğitimi programını gerçekleştirdik. 2023 konsepti içerisinde 57 İslam ülkesini belli bir programa aldık. Her sene 5 İslam ülkesine eğitimcilerin eğitimi programını yapacağız. 

On5yirmi5


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107