Adaylar TEOG sınavlarının öneminin farkında değil

Röportaj
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi kapsamında yapılacak ikinci dönem sınavları 28-29 Nisan’da yapılacak. Sınava 3 hafta gibi bir süre kaldı. Peki sınava kadar olan süre nasıl değerlendirilmeli...
EMOJİLE

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi kapsamında yapılacak ikinci dönem sınavları 28-29 Nisan’da yapılacak. Sınava 3 hafta gibi bir süre kaldı. Peki sınava kadar olan süre nasıl değerlendirilmeli? Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, öğrencilere ve özellikle aileleri önemli tavsiyelerde bulundu. Bu yıl ilk defa yapılan TEOG sınavlarının öneminin aileler ve öğrenciler tarafından kavranamadığını söyleyen Yeşilyurt, tercih döneminde bu sınavların ne kadar önemli olduğunun anlaşılacağını söyledi. Ayrıca sınava az bir zaman kala ders çalışmanın önemine de dikkat çeken Cihan Yeşilyurt, sınava az bir zaman çalışma temposunu arttıran öğrencilerin arkadaşlarına fark atabileceğini ifade etti. 

İKİNCİ DÖNEM SINAVLARINA BİRİNCİ DÖNEM KONULARI DA DAHİL

İkinci dönem yapılacak olan TEOG sınavlarında hangi konulardan soru çıkacak?

28-29 Nisan tarihlerinde yapılacak sınavlar birinci dönemden itibaren gördükleri tüm konulardan soru çıkacak. Eylül ayında, okulların başlamasıyla birlikte hangi konuları görmüşlerse bunların hepsinden konu çıkabilir. Ancak adayları bunun çok da farkında değiller gibi geliyor bana, sanki bu sınavlar için daha çok ikinci dönem derslerine odaklanmış gibiler. TEOG sınavlarına girecek öğrenciler sanki okuldaki yazılı sınavlarına girecekmiş gibi bir algı var, ancak bu sınavlar liseye girişte onlar için çok önemli. Geçen sene SBS’de ne yaşandıysa bu yıl da aynısı yaşanacak. Sonuçta bu bir sıralama sınavı ve sınav sonucunda oluşan puanlarına göre İstanbul Lisesi, Kabataş Lisesi gibi okullara yerleşecekler. Bence geçen yılla kıyasladığımızda bu yıl adaylar sınavlarının öneminin farkında değiller, tabi adaylardan çok aileler… Sanki okuldaki matematik yazılısına gireceklermiş gibi bir algı var, bu da ister istemez öğrencilerin motivasyonunu bozuyor.  

ÖĞRENCİ VE AİLELER TEOG SINAVLARININ ÖNEMİNİN FARKINDA DEĞİL

Geçen yıl tek SBS sınavı vardı ve onun heyecanı vardı. Sınav öğrenciler daha çok kaygılandırıyordu. Bu yıl ise özellikle Milli Eğitim tarafından “Biz sistemi değiştirdik, okuldaki sınavlardan birini yapıyoruz” şeklinde bir algı pompalanıyor. Öğrencilere “Zaten kendi okulunda sınava giriyorsun, güvenlik önlemleri yok, bu sınavlardan yazılı sınavlardaki gibi not alıyorsun.” deniliyor. Ancak sonuçta bu bir sıralama sınavı ve adaylar bunun farkına tercih döneminde varacak. Bu sınavlarda aldıkları puanlar notlarına eklenerek bunun sonucunda liseye yerleştirilecekler. Geçen yıl 500 bin üzerinde öğrenci Anadolu Lisesine yerleşemediği için sistem dışına çıktı ve maalesef bu yıl da aynı şeyler yaşanacak bence.

GERİYE DOĞRU  KONU TEKRARI YAPIN

Öğrenciler sınavlara kadar olan 3 haftalık süreyi nasıl değerlendirmeliler?

Sınava hazırlık için aslında çok az bir zaman kaldı. Sınavlara 15 gün kalaya kadar yeni konular öğrenilebilir ama çok acil olarak geriye doğru bir konu tekrarı yapmaları gerekiyor. Eylül, ekim, kasım ayı konularını tekrar etmeleri, hatırlamaları lazım, çünkü oralardan da soru gelecek. Sonra da son hafta bu sınav sistemini uygun deneme sınavı yapmaları lazım ve eksiklerini görmeleri lazım. Dershaneye giden öğrenciler etüd çalışmalarına katılabilirler örneğin. 

İkinci dönem yapılacak olan ortak sınavların liseye giriş puanında etkisi ne kadar?

Birinci dönemde ve ikinci dönemde girecek oldukları sınavların ortalaması alınarak bir puan hesaplanacak. TEOG sınavlarının liseye girişte kullanılacak olan toplam puana etkisi yüzde 70, okul notlarının etkisi ise yüzde 30 olacak. Dolayısıyla okuldaki notlar da çok etkili. Bazı özel okulların şişirme notlar vererek puanların arttırma yoluna gittiğini biliyoruz.

SON ZAMANLARI İYİ DEĞERLENDİREN ÖĞRENCİLER ARKADAŞLARINA FARK ATABİLİR

Özellikle havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte ders çalışma konusunda motivasyonu sağlamak zorlaşıyor. Bu anlamda ne gibi önerilerde bulunmak gerekir?

Hava sıcaklıklarındaki değişimler öğrencileri etkileyebiliyor, özellikle de sağlık açısından önemli olabiliyor. Ancak motivasyon sağlamak biraz bilinç ile ilgili bir durum. 8. sınıf öğrencilerinde ailelerin etkisi çok fazla, bu noktada ailelerin çocuklarını yönlendirmeleri gerekiyor.  Motive olan öğrencileri hava da çok etkilemiyor aslında. 8. Sınıfta yapılan sınavlarda son anda çalışmanın da çok fazla etkisi olduğunu görüyorum. Gerçekten çok konsantre olarak son 1 ayı iyi değerlendiren öğrenciler arkadaşlarına fark atabiliyor. Bu konuda biraz bilinç gerekiyor, bunu da verecek olan anne baba ve aile ve bence daha sonra da dershane geliyor. Çünkü okulda çok sınav havası olmuyor. Dershaneler olarak bizler motive etmeye çalışıyoruz öğrencileri. 

On5yirmi5


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107