14 yaş üstü herkese ücretsiz eğitim

Röportaj
Gizem Gül’ün röportajı Ücretsiz kurs merkezleri ile İSMEK’le başlayan yazı dizimiz bugün Bayrampaşa Halk Eğitim Merkezi ile son buluyor. Geçtiğimiz yıl 170 farklı branşta 7 bin kişiye eğit...
EMOJİLE

Gizem Gül’ün röportajı

Ücretsiz kurs merkezleri ile İSMEK’le başlayan yazı dizimiz bugün Bayrampaşa Halk Eğitim Merkezi ile son buluyor. Geçtiğimiz yıl 170 farklı branşta 7 bin kişiye eğitim veren Bayrampaşa Halk Eğitim Merkezi, 14 yaşının üstündeki isteyen herkese ücretsiz olarak hizmet veriyor. Bayrampaşa Halk Eğitim Merkezi Müdür Kadir Tellioğlu ile eğitim faaliyetlerini konuştuk.

2013-2014 Eğitim-öğretim yılında kaç branşla eğitimlerinize devam ediyorsunuz? Bu eğitimlerden biraz bahseder misiniz? Bu yıl geçen yıllardan farklı olarak açtığınız kurslar var mı? 

Bizim eğitimlerimiz arz talebe göre açılıyor. Vatandaşlar hangi branşlarda eğitim almak isterlerse sistemimizde ne varsa ona göre değerlendirip, elimizden geldiği kadar farklı branşlarda kurs açıyoruz. Geçtiğimiz yıl 170 çeşit kurs açarak 7 bin insana hizmet verdik. 14 yaşın üzerindeki yetişkin herkese hizmet sunuyoruz. Diğer yıllardan farklı olarak yine geçtiğimiz yıl anne-çocuk ve baba destek eğitimine çokça talep oldu ve bu alanda kurslar açtık. Özellikle baba destek eğitimine yoğun bir ilgi ve var ve bu kursla alakalı olarak güzel tepkiler alıyoruz. Geçtiğimiz yıl baba destek eğitimini Bayrampaşa İlköğretim Okulu’nda verdik, anne-çocuk eğitimini ise 2 okulda gerçekleştirdik. Bu yıl da anne-çocuk ve baba destek eğitimlerine yoğun ilgi olacağını düşünüyorum. 

İlkokullarda da bu tür kurslar açılıyor anladığım kadarıyla bunun dışında başka kurs merkezleriniz var mı?

Mahalle muhtarlarını hemen hemen her sene toplayıp, onlara halk hangi kursları istiyor diye sorarım, beraber bir istişare yaparız. Gelen talepler karşısında kurs açabilmek için bize yer verirlerse kurslarımızı bu yerlerde açabiliyoruz. Geçen sene 5-6 merkezde kurs açtık. Genelde kurs açtığımız yerler okullar, muhtarlıkların bize tahsis ettiği yerler ya kulüp odaları oluyor. Tabi bu mekanların elektriğinin, suyunun olması gerekiyor. Yer belirlendikten sonra biz onay veriyoruz, işlemlere başlıyoruz ve böylece eğitimler de başlıyor. 

BİR KURSUN AÇILABİLMESİ İÇİN 12 KİŞİNİN BAŞVURMASI YETERLİ

Bir kursu açmak için kaç kişinin başvurması gerekiyor?

Resmi olarak kurslara devam eden kişi sayısının 12 olması gerekiyor ama biz bunları en az 15-20 kişi olarak planlamaya çalışıyoruz. Çünkü sayı zaman zaman eksiliyor, kursiyerler gelmemezlik yapıyorlar, ister istemez problem oluşuyor. Böyle durumlarda maalesef biz de kursu kapatmak zorunda kalıyoruz. Biz kurslarımızı tabi ki kapatmak istemiyoruz. Çünkü bir kursu açarak oradan eğitim ya da belge almak isteyen bir insana bir ümit vermiş oluyorsun. Devamsızlık halinde kursa gelmek isteyenler kişilere haksızlık oluyor. Kurslara devam eden kursiyer sayısı 8’e düştüğü zaman kaymakamlık ya da ilçe eğitim müdürünün onayı ile kursun devamlılığını sağlayabiliyoruz. Bizim isteğimiz sınıfların 30-40 kişi olması ve çok daha fazla kişiye bu hizmeti vermek. 

14 YAŞININ ÜSTÜNDEKİ HERKES İSTEDİĞİ KURSU ÜCRETSİZ OLARAK ALABİLİR

Kurs almak isteyenler nasıl müracaat etmeli? Herhangi bir yaş şartı var mı? 

Başvuru için hiçbir prosedür yok. Halk eğitim merkezimizden alacakları başvuru formunu doldurmaları yeterli. 14 yaşın üstündeki herkes istediği kursu bizden ücretsiz olarak alabilir. Kurs kaydı için şartımız şurtumuz yok. Beşiktan mezara kadar ilim bizimkisi.

EN ÇOK TALEP GÖREN KURSLAR İNGİLİZCE VE BİLGİSAYAR

Ençok hangi kurslarınıza talep var?

Şu anda en fazla talep edilen kurslarımız İngilizce ve bilgisayar. Arapça, Osmanlıca gibi dil kurslarımıza da yoğun ilgi var ama İngilizce ve tercih edilebilirlik açısından onlardan bir adım daha önde. Ayrıca bu yıl anne çocuk eğitimi kursuna katılımın geçen senekinin birkaç katı olacağını tahmin ediyorum.

Baba eğitimi dediniz babalar kursa geliyor mu gerçekten?

Kursa babalar gelmezse o zaman bu kursun ne anlamı var?

BABALAR BABA EĞİTİM KURSLARINA GELİYOR

Genelde babalar böyle şeylere katılmayı çok sevmez ya ondan soruyorum.

Babalar bu kurslara katıldıktan sonra etraflarındakilerini de çağırıyorlar sayı artıyor. Onlar bu durumdan çok mutlu oluyorlar. Bu kurslarımızdan oldukça verimli sonuçlar alıyoruz. Ben de bu kurslarımız destekliyorum ve elimden geldiği kadar yaygınlaşmasını istiyorum.

BU KURSLARDAN ÖĞRENDİKLERİ İLE GEÇİMİNİ SAĞLAYANLAR VAR

Bu kurslara katılmak iş bulmada nasıl bir avantaj sağlıyor mu? 

Biz insanlara bilgi ve beceri veriyoruz ama bir meslek belgesi vermiyoruz. Son iki yıldır da mesleki eğitim hayat boyu öğrenme ile birleşti. Şu an aynı belgeleri bizde verme şansına sahibiz. Ama açıkçası bu gibi talepleri daha çok bizim buradaki mesleki eğitimde değerlendiriyoruz. Biz de açıköğretimle beraber bu sosyal ve kültürel eğitimleri, teknik kursları devam ettiriyoruz. Resmiyette aramızda böyle bir iş bölümü yok ama özelde böyle bir şey var. 

Kişiler halk eğitim merkezimizdeki kurslara gelip bir beceri öğreniyorlar. Buradan öğrendikleri bilgilerle ürünler ortaya çıkarıp, bu ürünleri satıp, elde edilen gelirle geçimlerini sağlıyorlar. Bunun yanı sıra bu kurslar onlara kendi ayakları üzerinde durma, stresten kurtulma, insanlarla sosyal ilişki kurma imkanı sağlıyor. El emeği göz nuru ortaya konulan ürünler çok daha değerli oluyor, insanlar bunun çok daha kıymetini biliyor. Kursiyerlerimiz yaptıkları hat sanatı, ahşap ya da süsleme sanatı ürünlerini sergiler açarak, becerilerini sergileme imkanı buluyorlar. İnsanlar bunları yaparak mutlu oluyorlar, biz de onların mutluluğunu gördükçe, paylaştıkça mutlu oluyoruz. 

Ayrıca kurslarda yapılan ürünlerin satışından ekonomik bir kazanç elde ediliyor mu? 

Kursiyerlerimizin yaptıkları ürünlerin satışında bizim bir ilgimiz olmadığı için o konuda bir şey söylemem doğru olmaz. Ancak, şunu söyleyebilirim ki bir anne kızının çeyizini bu kurslardan öğrendikleri bilgiler ile yapıyorsa bu bile çok güzel bir şeydir. Mesela bizim kuaförlük kurslarımız var, bu kurslarımıza katılan kursiyerlerimizin kuaföre gitmesine gerek kalmıyor. Kendilerinin ya da çocuklarının saçlarını yapmaları bile bütçeye görünmez ama önemli bir katkıdır aslında.

İngilizce, bilgisayar gibi kurslarda sertifika veriyor musunuz?

Evet, tüm kurslarımızda sertifika veriyoruz. 

Üniversiteye hazırlık gibi kurslarınız var mı?

Üniversiteye hazırlık kurslarını son bir senedir yapmadık. Göreve ilk geldiğim yıl üniversiteye hazırlık kursları açmıştık. Ancak okul eşyalarının zarar görmesi gibi bir durumla karşılaşınca ve okullardan gerekli yeri temin edemeyince bu kursları açmaktan vazgeçtik. Daha önce açıköğretime katılmak isteyen hafızlık öğrencileri için bir kurs çalışmamız oldu. Yakınlardaki liselerden öğretmenler görevlendirdik. Talep onlardan geldi biz de yardımcı olduk. Fizik, kimya, matematik gibi derslerde de açıköğretim öğrencilerine kurslar verdik. 

Eğitim kadronuzu nasıl belirliyorsunuz? Eğitimci olarak size başvurmak isteyenler hangi yolu izlemeli?

Biz eğitim hizmetlerimizi genellikle usta öğreticiler vasıtasıyla yürütüyoruz. Usta öğreticilerimizi diploma, başarı dereceleri ve özgeçmişlerine bakarak değerlendiriyoruz ve bir komisyon aracılığı ile seçiyoruz. Geçen sen çalışan öğretmenlerimizin bu yıl da bizimle çalışacak diye bir durumları yok. Öğretmenlerimizin performanslarına bakıyoruz, eğer birikimi, tecrübesi varsa, faydalı olacağını düşünüyorsak, denetim raporlarında bir eksiği yoksa ve grubunu da oluşturmuşsa bizimle çalışmasına devam etmesini istiyoruz. Usta öğretici olarak kurumumuza başvurmak isteyenlerin halk eğitim merkezimizden temin edebilecekleri başvuru formlarını doldurmaları yeterli. Bu formun haricinde de öğrenim belgesi, sabıka kaydı ve sağlık raporu istiyoruz. 

Kurslara katılım ne düzeyde? Katılımcılardan ne gibi geri dönüşler alıyorsunuz?

Kursların bitiminde MEB’in internet sitesinde yayınlanan anket formları var, kursiyerlerimizin bunları doldurmasını istiyoruz. Kursiyerler bu formlara memnuniyetlerini, isteklerini ya da şikayetlerini belirtebiliyorlar. Biz de bunlara göre bir değerlendirme yapıyoruz. Temizlik, düzen, makine ihtiyacı gibi eksik ve ihtiyaçları bu yolla saptamaya çalışıyoruz.

AÇIKÖĞRETİM KAYITLARI ÇOK YOĞUN

Bayrampaşa Halk Eğitim Merkezi’nde açıköğretim kayıtlarını da yapıyorsunuz değil mi?

Açıköğretim kayıtları bizim yoğun ve vazgeçilmez bir işimiz. Bizi çok yoruyor. Bir ara açıköğretim kayıtları liseler tarafından yapılıyorsa ama sonra yeniden halk eğitim merkezlerine verildi. Bu nedenle sıkıntı yaşıyoruz, dosyalar, evraklar, düzen ve sistem tamamiyle yeniden entegre olmak zorunda. Mesela, biz eğitim belgelerinin hepsinin asıllarını isteriz ama okullar buna dikkat etmemiş oluyor, fotokopiyle yapılan kayıtların düzeltilmesi gerekiyor gibi. Açıköğretim çok yoğun işimiz bu nedenle, hem kayıt, hem kayıt yenileme var. 

Eklemek istediğiniz şeyler var mı?

Buraya kadar geldiğiniz için biz teşekkür ediyoruz. Biz burada kendi imkanlarımızla eğitim hizmetini sürdürmeye çalışıyoruz. Burada bir sıkıntımızı da dile getirmek isterim ki, bizimin yer ve bina sıkıntımız var. Halk eğitim merkezimizin herkesin rahatlıkla ulaşabileceği bir noktada olması gerektiğini düşünüyorum. Sınıflarımız yeterli değil, derneklerden ya da muhtarlıklardan kurs için yer temin etmelerini istiyoruz. Kadrolu öğretmen ve hizmetli konusunda da sıkıntılarımız var.

On5yirmi5