Museviler Darülaceze’de iftar verdi

Ramazan Etkinlikleri
Din, dil, ırk, sınıf ve cinsiyet farkı gözetmeksizin bakıma muhtaç kimsesiz, yaşlı ve engelli insanları şefkatli kollarıyla kavrayan Tarihî Darülaceze’de bir ilk yaşandı. Türk Musevi Cemaati, geleneks...
EMOJİLE

Din, dil, ırk, sınıf ve cinsiyet farkı gözetmeksizin bakıma muhtaç kimsesiz, yaşlı ve engelli insanları şefkatli kollarıyla kavrayan Tarihî Darülaceze’de bir ilk yaşandı. Türk Musevi Cemaati, geleneksel iftarının 13.ncüsünü Sinegog dışında ilk defa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Darülaceze Başkanlığı’nda gerçekleştirdi. İftara katılan din adamları ve siyasiler Darülaceze sakinleri ile iftar yapmanın huzurunu yaşadı.

Cemaat mensupları, iftardan önce akşam dualarını bahçedeki sinagogda yaptılar. Darülacze Sinegogu’unda gerçekleşen duadan sonra Darülaceze Başkanı Nevzat Bayhan Türk Hahambaşı İshak Haleva’yı makamında kabul etti.

Darülaceze Başkanlığı’nda düzenlenen iftar programına; İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Darülaceze Başkanı Nevzat Bayhan, AK Parti İstanbul Milletvekili Dursune Memecan ve eşi Salih Memecan, Darülaceze İdare Meclisi Üyesi Abdülhamid Han’ın dördüncü kuşattan torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Fener Rum Patrikhanesi Patriği Bartholomeos, Türkiye Hahambaşı İsak Haleva, Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, Gazeteciler Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, çok sayıda gazeteci, yazar, bürokrat, akademisyen, işadamı ve darülaceze sakinleri katıldı.

Akşam ezanının okunmasının ardından Darülaceze sakinleri ve davetliler, Türk musikisi eşliğinde yemek yiyerek, dua etti.

VALİ MUTLU: MUSEVİ CEMAATİNİN DARÜLACEZE İFTARI GELENEKSELEŞSİN

Programda konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu bu akşam, çok daha farklı bir iftar sofrasında buluştuklarını, Musevi cemaatinin gerçekleştirdiği bu iftarın bundan sonraki Ramazanlarda da geleneksel hale getirmelerini istedi. Vali Mutlu, “sayın cemaat liderimiz ifade ettiler, ülkemizin hemen yanı başında yaşanan acılardan dolayı o acılarımızı paylaşmak üzere şahsıma cemaatin bağışını takdim ettiler. Bu bağışı Dışişleri Bakanımıza büyük bir onur ve zevkle ileteceğim” dedi.

TOPBAŞ: BU İFTAR DÜNYANIN SIKINTILARININ ÇÖZÜMÜ KONUSUNDAKİ FORMÜLÜ BİZE VERMEKTE

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise konuşmasında: “Dünyanın birçok noktasında kanların aktığı bir dönemde bu mekânda bir araya gelen sizler ve bizler, o bölgedeki sıkıntıların ortadan kalkması adına çözüm formülü yansıtıyoruz. Bir araya gelebilmek, ötekini hissetmek ve kabul etmek ile her şey çözülür.” dedi.

BAYHAN: DARÜLACEZE, ŞEFKAT MEDENİYETİNİN ÇAĞLARI AŞAN ULU BİR ÇINARIDIR

Darülaceze Başkanı Nevzat Bayhan, Darülaceze’nin çağları aşıp günümüze kadar gelmiş şefkat çınarı olduğunu, 118 senedir mazlumları bağrına basarak onlara hertürlü imkânı seferber eden devletimizin şefkatli eli olduğunu söyledi. Bayhan “Ulu Hakan bu müessesenin kapısına Şefkat kapısı demiş. Bu kapı şefkat medeniyetine açılıyor.

Bu medeniyette bir karınca yuvasını kaybetse idarecilerin gözü kaygıdan uyku tutmaz. Bırakın insanı bir yaprak dalından sararıp düşse yüreği burkulur. Florası ve favnası, insanı ve mekânı vucudununun bir uzvu mesabesindedir.

Fatihimiz, “Hüner bir şehri bünyad itmektdür, reaya kalbin abad etmektür.”

Devletin yaşamasının insanın yaşatmasında gören medeniyet algımızda dini, kültürel, etnik renkleriyle muhteşem bir gökkuşağının açmasına vesile olmuştur.

Bir yerde medeniyetten bahsedilmesi için üç semavi dinin mabet ve müntesipleriyle barış ve huzur içinde yaşatılması icabeder.

Savaş yıllarının zor şartlarında bile şefkati elden bırakmayan şefkat medeniyeti 118 senedir kilise, havra ve camisiyle birlikte yaşama sanatını zirvede yaşatan Darülaceze insanı odağa alan bir kadim ve kadirşinas bir medeniyetin mütevazı bir simgesi olarak hayatiyetini sürdürmeye devam ediyor.” dedi.

BARTHOLOMEOS: AYNI SOFRADA OLMAMIZ ALLAH’I DA HOŞNUT KILAR

Bartholomeos ise, “Farklı dinlere mensup bizlerin iftara icabet etmesi yadırganmamalı. Tam aksine desteklenmelidir. Hepimizi birleştirici bu adımlar hepimizi yaratan Allah’ın arzularında atılmış adımlardır. Aramızdaki farklılıkların bizlerin aynı çorbayı paylaşmamız engellenemez. Bilakis bu durum Allah’ı da hoşnut kılar.” ifadelerini kullandı.

İstanbul Müftüsü Yaran ise, “Ümit ediyorum ki bu güzel ortam dünyaya da örnek olur. İnsanların din veya mezhep ayrılıkları yüzünden kavgaya tutuştukları bir zamanda böyle güzel bir ortamdan dünya istifade eder inşallah.” diye konuştu

Süryani Katolik Patrik Vekili Sağ ise, “Ramazan’ın özelliği var. Tüm semavi dinlerde orucun farklı bir yeri vardır. Allah’a ibadet etmenin, Allah’tan başka bir şeye tapınmamanın bir yeri vardır. Biz de İslam aleminin sevincini paylaşmak için buradayız.” şeklinde konuştu.