Balkanlar’da ilk teravih

Ramazan Etkinlikleri
Bosna Hersek’teki Müslümanlar, başkent Saraybosna başta olmak üzere Mostar, Travnik, Zenitsa, Tuzla ve Banya Luka gibi şehirlerdeki camilerde ramazanın ilk teravih namazını kıldı. Çok sayıda Sar...
EMOJİLE

Bosna Hersek’teki Müslümanlar, başkent Saraybosna başta olmak üzere Mostar, Travnik, Zenitsa, Tuzla ve Banya Luka gibi şehirlerdeki camilerde ramazanın ilk teravih namazını kıldı.

Çok sayıda Saraybosnalı, teravih namazını kılmak için şehir merkezindeki tarihi Gazi Hüsrevbey Camisi’ne akın etti. Cami içinde yer bulamayan cemaatin bir kısmı, namazlarını dışarıdan kılmak zorunda kaldı.

Makedonyalı Müslümanlar da ramazanın ilk teravih namazı için camileri doldurdu. Üsküplüler, ilk teravih namazı için şehirdeki tarihi camileri tercih ederken, şehirdeki merkez camilerinden Mustafa Paşa Camisi, vatandaşların en çok tercih ettiği cami oldu.

Sırbistan’da da ramazanın ilk teravih namazı, başkent Belgrad’daki tek cami konumundaki Bayraklı Cami’nin yanı sıra mescitlerde ve Arnavut nüfusun yoğun olduğu Preşevo Vadisi ile Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesindeki camilerde kılındı.

Nüfusunun büyük çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Kosova’da da ilk teravih heyecanı yaşandı. Başta başkent Priştine ve Prizren olmak üzere vatandaşlar bulundukları bölgelerdeki camilere akın etti.

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’deki tek cami konumundaki Zagreb Camisi de teravih namazını kılmak için camiye gelen vatandaşlarla doldu.

Balkanlar’ın en küçük ülkesi Karadağ’da da ramazanın ilk teravih namazı başkent Podgoritsa’nın yanı sıra Boşnak ve Arnavut nüfusun yoğun yaşadığı Biyelo Polye, Rojaye, Ulçin ve Bar gibi şehirlerdeki camilerde kılındı.

Arnavutluk’taki Müslümanlar da ramazanın ilk teravih namazı için camilere akın etti. Başkent Tiran’daki tek cami olan tarihi Ethem Bey Camisi, teravih namazı için camiye akın eden Müslümanlarla doldu.

Balkanlar'da

22 yıl sonra ilk teravih

Bu arada, ülkenin kuzeyindeki Banya Luka kentinde, 7 Mayıs 1993 tarihinde Sırplar tarafından temeline dinamit yerleştirilerek yıkılan tarihi Ferhadiye Camisi’nde de 22 yıl sonra teravih namazı kılındı.

Bosna’daki savaşta temellerine kadar yıkılan, taşları Vrbas Nehri’ne atılan, arazisi bir süre park alanı ve şehir çöplüğü olarak kullanılan, ülkenin sembol camilerinden biri konumundaki Ferhadiye Camisi’nin yarım kalan inşaatı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından tamamlandı.

Osmanlı’nın Bosna Sancak Beyi Ferhat Paşa tarafından 1579 yılında yaptırılan ve ülkedeki en önemli Osmanlı eserlerinden biri olan Ferhadiye Camisi’nın yıkıldığı 7 Mayıs, Bosna Hersek İslam Birliği (Diyanet İşleri) tarafından “Camiler Günü” olarak ilan edilmişti.

Öte yandan Makedonya’nın Manastır şehrindeki Osmanlı eseri İshakiye Camisi’nde de TİKA tarafından yapılan restorasyonun tamamlanmasının ardından ilk teravih namazı kılındı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği camide, cemaate sahur da verilecek.

16. yüzyılda inşa edilen caminin restorasyonu iki yıl sürmüştü.