Ünlü Piyanistten Çağrı

Yerli Müzik
Türkiye’de ‘Harika Çocuk’ sınavını kazanarak başladığı müzik yolcuğunda dünyaca ünlü Türk piyanistler arasına giren sanatçı Burçin Büke, devletin, özel sektörün, vakıfların kültür ve...
EMOJİLE

Türkiye’de ‘Harika Çocuk’ sınavını kazanarak başladığı müzik yolcuğunda dünyaca ünlü Türk piyanistler arasına giren sanatçı Burçin Büke, devletin, özel sektörün, vakıfların kültür ve sanata daha fazla yatırım yapmasını istedi.

İlk piyano derslerini müzisyen babasından alan, ilk konserini 10 yaşındayken veren ve 1977’de açılan ”Harika Çocuk” sınavını kazanarak, dünyaca ünlü Türk piyanistler arasına giren Burçin Büke, son olarak Antalya Devlet Senfoni Orkestrası‘nın yeni yıl konserinde Antalyalı sanatseverlerle buluştu.

Dünyanın birçok kentinde konserler veren, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası sanatçılarından 43 yaşındaki Büke, konser salonlarının halk tarafından doldurulması ve klasik batı müziğine ilgi duyulmasının kendisi gibi diğer sanatçıları da çok mutlu ettiğini belirtti.

Türkiye’de İdil Biret, Suna Kan, Günseli Onay, Hüseyin Sermez, Fazıl Say ve kendisi gibi ön plana çıkan, tanıtımları iyi yapılan sanatçıların konserlerinin ilgiyle izlendiğini, ancak klasik batı müziğinin hala toplumda yaygın ilgi göremediğini ifade eden Büke, klasik müzik ve diğer sanat dallarının yeni bir tanıtım ve menajerlik sistemiyle toplumun geniş kesimleri tarafından sevilir hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de, gerçek müzik eleştirmenleriyle orkestralar için iyi programlar yapabilecek insanlara ihtiyaç duyulduğunu, tanınmış, sürekli çalınan eserlerin yanı sıra dünya müziğindeki çağdaş eserlerin de seslendirilmesi gerektiğini anlatan Büke, ”Dünya müziğinde çok önemli eserler var. Türkiye’de insanların konserlere gelmeyeceği endişesiyle bunlar çalınmıyor. Avrupa’da artık gerçekten çok modern müzikler yapılıyor. Türkiye’de de günümüzün sorunlarına ışık tutan bu eserleri takip etmemiz lazım” dedi.

Burçin Büke, klasik batı müziğinin sevdirilmesi için sadece solistler ve sanatçıların çabasının yeterli olmadığını, orkestraların artması, programlarının yenilenmesi ve tanıtımlarının yapılması gerektiğini dile getirdi.

Büke, klasik batı müziği eserlerini yorumladığı ve caz doğaçlama bestelerinin yer aldığı 7 albüm yaptığını, çocuklara Mozart ve Haydn‘ı sevdirmek amacıyla 2007’de ”Mozart for Babies”, bu yıl da ”Haydn For Babies” albümlerini çıkardığını anlattı.