Müzik Piyasası Ahlaki Çöküş İçinde

Yerli Müzik
Zehra Onat’ın haberi Müzik sektörünün ‘altın günleri’ni yaşadığı dönemde Unkapanı’nda yapımcı firmalar vardı. Ünlü sanatçıların pek çoğunun yıldızı o yapımcılar sayesinde parla...
EMOJİLE

Zehra Onat’ın haberi

Müzik sektörünün ‘altın günleri’ni yaşadığı dönemde Unkapanı’nda yapımcı firmalar vardı. Ünlü sanatçıların pek çoğunun yıldızı o yapımcılar sayesinde parlamıştı. İşte onlardan biri de Ulus Müzik’in sahibi İskender Ulus. Ne var ki Ulus son birkaç yıldır inzivaya çekilmiş. Nedeni ise müzik piyasasındaki ahlakî çöküş. Ulus, "Gençlere kötü örnek olmaktansa geri planda kalıyoruz." diyor.

Ulus Müzik, 1990’lı yıllarda İbrahim Erkal, Zara, Gökhan Tepe gibi başarılı isimlerle müzik piyasasına damgasını vurmuştu. Son dört yıldır ise sektör içinde olmasına rağmen ön planda görünmüyor. Ulus Müzik’in Genel Müdürü İskender Ulus, bu duruma piyasanın ahlakî çöküş içinde olmasını sebep gösteriyor. "Maddî kaygılarla ahlakî değerleri yok sayıp gençlere kötü örnek olmaktansa geri planda durmayı tercih ediyoruz." diyen Ulus, Türkiye’nin iyiye gitmesi gibi bir gün müzik piyasasının da düzeleceğine inanıyor.

Bugüne kadar 3 bin 500 eseri çaldırıp okutan ünlü yapımcı İskender Ulus, müzik dünyasının iki-üç mısralık melodilerle, sadece popüler müziğe indirgenerek şov dünyası haline getirildiğini hatırlatıyor. Hem şarkı sözlerinde hem kliplerde ahlak kavramının yok sayıldığını anlatan Ulus, müzik kanallarının reyting kaygısıyla popüler kültüre destek vermesinin diğer sanatçıları toplumdan uzaklaştırdığını düşünüyor. Müzik endüstrisinin para kazanma düşüncesiyle popüler müzik dışında bir alana yatırım yapmadığını söyleyen Ulus, popüler müzik üzerinden oluşturulan tek çeşitliliğin kültür yozluğuna sebep olduğunu ifade ediyor.

Müzik endüstrisinin batmasında diğer sanatçıların desteklenmemesi kadar CD satışı yapan yerlerin azalması ve internetin tamamen yasallaşmaması da olduğunu savunan Ulus’a göre telif haklarında dünyanın en geri ülkelerinden biri Türkiye. Tüm dünyada toplanan telifin sadece yüzde 9’unun ülkemizde toplandığına değinen yapımcı, müzik piyasasını çöküşe götüren süreci şöyle özetliyor: "Bu şartlarda besteci ve güfteciler iyi eserler veremedi. Yapımcı şirketler de sektörden çekilince sadece şarkıcılar kaldı. Şimdi şarkıcılar kendi işlerini kendileri görüyor. Okuyacakları şarkıları kendileri buluyor, albümlerini kendi maddî imkânlarıyla çıkarıyor." Dünya kültürlerini video kliplerle, reklamlarla ülkemize taşıyarak müzik endüstrisinin içinde bulunduğumuzu belirten yapımcı, "Biz İtalyan aryasını ya da İspanyolların danslarını çok iyi biliyoruz ama Batılılar bizim kültürümüzle ilgili sadece semazen gösterisini biliyor. Onu da eğlence haline getirmişler." diyor.

ZAMAN
 

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/