Kültür Bakanlığı aşıklık geleneğini yaşatacak

Yerli Müzik
Aşıklık geleneğinin doğal ortamından uzaklaşıp, halk kültürü kaynağından beslenemez hale gelmesi,günümüzde geleneği öğrenemeyen, geleneği yaşamadan kulaktan dolma aşık şiiri bilgileriyle, şiir söyleye...
EMOJİLE

Aşıklık geleneğinin doğal ortamından uzaklaşıp, halk kültürü kaynağından beslenemez hale gelmesi,günümüzde geleneği öğrenemeyen, geleneği yaşamadan kulaktan dolma aşık şiiri bilgileriyle, şiir söyleyen aşıkların ortaya çıkması, aşıkların seslendiği kitlenin gerisinde kalması,kırsaldan kente göçün çok hızlanması,dolayısı ile köylerde halk aşıklarının yetişmemesi vs gibi nedenlerin artması üzerine,Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçti. Bakanlığın Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, “Aşıklık geleneğini yaşatma” amacı ile ücretsiz kurs açma kararı aldı ve 23 Eylül 2013 tarihinden itibaren de  kurs kayıtlarına başladı.  

Kayıt ve başvuru şartları

Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu bünyesinde “Aşıklık geleneğini yaşatma” adına  başlanan kurs kayıtları, Atatürk Kültür Merkezi’ndedevam ediyor. Aşıklık geleneğini öğrenmek ve icra etmek isteyenler, gerekli belgelerle Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu Müdürlüğü’ne bizzat başvurmaları gerekiyor.
Kayıt ve başvuru şartları şöyle; 1-Okur – yazar olması, 2- Yeterli müzikal işitme ve sese sahip olması,3-  Enstrümanı belirli bir düzeyde icra ediyor olması,

Kursa katılmak isteyen adaylardan şu belgeler isteniyor;1- Başvuru formu (Korodan temin edilecek),2-  Nüfus cüzdanının aslı veya fotokopisi,3- İki adet vesikalık fotoğraf (en az son altı aylık çekim),4- Öğrenim durumunu bildiren belge.

Adaylar test edilecek,kurs ücretsiz

23 Eylül 2013 tarihinde başlayan kayıtlar, 25 Ekim 2013 Cuma günü mesai bitimine kadar devam edecek.Başvurular, Atatürk Kültür Merkezi, Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu Müdürlüğü’ne yapılacak.

Adayların yeterlilikleri 26 Ekim 2013 tarihinde Atatürk Kültür Merkezi, Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu Müdürlüğü salonunda test edilecek.Yeterlilikleri uygun olan adaylardan kesin kayıt esnasında, ikametgâh ve savcılık belgesi istenecek. Kursiyerler, herhangi bir ücret ödemezken, koral çalışmalar iş ve okul saatleri dışında, haftada iki gün yapılacak.