Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun Büyük Şeref Salonu’nda verdiği konseri izledi.
Konsere, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay 2. Başkanı Hulusi Akar ile kuvvet komutanları, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Sayıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sanatçılar Muazzez Ersoy, Samime Sanay, bazı eski bakan ve milletvekilleri ile çok sayıda davetli katıldı.
Gül, konser öncesinde yaptığı konuşmada, Bakanlar Kurulu Kararı’yla, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun adının, ‘Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’ olarak değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı makamının himayesine alındığını vurgulayarak, ”Kültür ve Turizm Bakanlığımıza bağlı olarak vazifesini ifa edecek Klasik Türk Müziği Korosu’nun, Cumhurbaşkanlığının her türlü kurumsal desteğinden yararlanacağından emin olabilirsiniz” dedi.
Gül, müziğin insanlık tarihi kadar eski bir sanat dalı olduğunu, bir şekilde her insana, her topluma dokunan bir kültür varlığı olduğunun altını çizerek, ”Kaynağı ne kadar bireysel ve yöresel ise; dili de bir o kadar evrenseldir müziğin. Bu meyanda, insanın ruhuna doğrudan hitap eden, adeta ‘ruhun dili’dir müzik…Millet olarak gönül dünyamızın tellerini titreten, aşklarımızı, sevinç ve kederlerimizi notalara, makamlara, ezgilere dökerek ölümsüzleştiren ‘bir sihir’dir müzik…Halkımızın yüce hasletlerinin şifrelerini, notalar aracılığıyla geçmişten bugüne ve yarına bağlayan, Dede Efendi’nin tabiriyle ‘derin bir derya’dır müzik” dedi.
Tarih boyunca Türklerin kurduğu devletlerin istisnasız hepsinde, musikinin sadece bir sanat olarak değil, bir ilim dalı olarak da görüldüğünü anımsatan Gül, ”Ecdadımız, sanatçı ve ilim adamlarını toplumun ‘en ziyade himayeye mazhar’ kesimi olarak görmüştür. Zira, sanatçılar ve ilim adamları, çoğu zaman popüler olmayan, ticari kazanca tahvil edilemeyecek kültürel değerleri, tüm toplum ve insanlık adına üreten fedakar ve cefakar bireylerdir” değerlendirmesinde bulundu.
Gül, Bakanlar Kurulu Kararı’yla, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun adının, ‘Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’ olarak değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı makamının himayesine alındığını vurgulayarak, ”Kültür ve Turizm Bakanlığımıza bağlı olarak vazifesini ifa edecek Klasik Türk Müziği Korosu’nun, Cumhurbaşkanlığının her türlü kurumsal desteğinden yararlanacağından emin olabilirsiniz” dedi.
AA