Kardeşler Franz Liszt Oda Orkestrası’yla çaldı

Yerli Müzik
Konser programında yer alan Ernest Chausson, Bela Bartok, Evrim Demirel’in eserleri başarıyla yorumlandı. Alkışlara solistler, Cihat Aşkın’ın uyarladığı Sarı Zeybek ve bir Macar Dansı ile ...
EMOJİLE

Konser programında yer alan Ernest Chausson, Bela Bartok, Evrim Demirel’in eserleri başarıyla yorumlandı. Alkışlara solistler, Cihat Aşkın’ın uyarladığı Sarı Zeybek ve bir Macar Dansı ile karşılık verirken orkestra da başka bir Macar Dansı’nı unutulmaz bir yorumla çalarak yanıt verdiler.

Bulgaristan’da doğan müzik eğitimine orada başlayan Ulucan kardeşler, Türkiye’de 20 yıl boyunca yetenekleri, çalışma disiplinleri ve aile bağlarıyla birçok sanatçının önüne geçtiler ve bu akşam CRR’de pek çok solistin hayalini kurduğu, dünyanın sayılı oda müziği orkestralarından Franz List Oda Orkestrası’yla aynı sahneyi paylaştılar. Orkestrayla çok az prova şansı bulmalarına rağmen Chausson’un “Keman, Piyano ve Yaylı Çalgılar İçin Konçertosu” ve Demirel’in Ulucan Kardeşler için bestelediği bu konserde dünya prömiyeri yapılan “Keman, Viyola, Piyano ve Yaylı Çalgılar için Oda Konçertosu” yüksek birliktelikle yorumlandı. Şefsiz, değişen baş kemancıların yönetme geleneği olan orkestra, solistlere eşlikte olduğu kadar Bartok “Yaylı Çalgılar Divertimento” da da hayranlıkla dinlendi.

Evrim Demirel’in eseri yorumcu ve dinleyicilerin takdirini toplarken Demirel’de eserinin ilk seslendirilişindeki bu başarıdan, yüksek düzeyden çok mutluydu.

Franz Liszt Oda Orkestrası

Orkestra, 1963 yılında Franz Liszt Müzik Akademisi eski öğrencileri tarafından Budapeşte’de kuruldu. Orkestranın ilk sanat yönetmeni akademinin ünlü profesörü Frigyes Sándor oldu. Ölümünün ardından yerine 1979 yılında keman sanatçısı János Rolla geçti. Yarım yüzyıla yakın şefliği süresince orkestra uluslararası bir saygınlığa ulaşarak aralarında New York Carnegie Hall, Sydney Opera, Tokyo Suntory, Paris Théâtre de la Ville, Amsterdam Concertgebouw gibi ünlü konser salonları da dahil olmak üzere 50 den fazla ülkede konser verdi. Daha önce de Türkiye’de konser veren orkestrayı klasik müzik tutkunları ilgiyle izliyor.

Özcan Ulucan (Keman-Viyola)

1973 yılında Bulgaristan`in Sumen şehrinde doğan Özcan Ulucan, müzik eğitimine altı yaşında Zdravka ve Veselin Spirov ile başladı. İlk konserini dokuz yaşında, piyanist kız kardeşi Birsen Ulucan ile; orkestra eşliğinde ise on üç yaşında, Sumen Filarmoni Orkestrasıyla verdi. Daha sonra Varna "D.Hristov" Müzik Okulunda dört yıl Genoveva Burova ile çalıştı.1993 Mimar Sinan Üniversitesi (MSGSÜ) Devlet Konservatuvarı’ndan mezun oldu ve aynı yıl Türk Eğitim Vakfı bursunu kazanarak Londra`ya gitti. Özcan Ulucan ulusal ve uluslararası birçok yarışmada ödül kazanmıştır. Özcan Ulucan, ustası bilinmeyen 19.Yüzyıla ait bir kemanla çalmaktadır.

Birsen Ulucan (Piyano)

Bulgaristan’ın Şumen kentinde doğan Birsen Ulucan, piyano eğitimine 7 yaşında başladı. 1984 yılında Varna Dobri Hristov Müzik Okulu’na, Ekaterina Tszetkova’nın piyano sınıfına kabul edildi. 1982 yılında Ulusal Svetoslav Obretenov Müzik Yarışması’nda ikincilik; 1983’te Bulgaristan’da düzenlenen Ulusal Radyo Yarışmasında ‘İcra’ dalından birincilik, kompozisyon dalında ikincilik; 1988’de Bulgaristan’da katıldığı Bulgar ve Rus Bestecileri Yorumculuğu Yarışması’nda ikincilik kazandı. Birsen Ulucan konserlerinin yanı sıra, birikimlerini paylaşma arzusuyla, yetenek sınavına tabii tutmadan 6-14 yaş arası çocuklarla bir piyano sınıfı oluşturmuştur. Sanatçı bu piyano sınıfıyla “Sıcak Çikolata” adı altında düzenli olarak konserler vermektedir.

Ayşen Ulucan (Keman)

1985 yılında Bulgaristan’ın Şumen kentinde doğan Ayşen Ulucan, keman çalışmalarına Özcan Ulucan ve Ebru Yunkuş ile başladı. Ailesiyle Türkiye’ye göç etmesinin ardından 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı "Yarı Zamanlı Bölümü"nde V. Varşavski’nin öğrencisi oldu. 1998-2001 yılları arasında Cihat Aşkın ile çalıştı, 2003 yılında da G. Burova’nın öğrencisi olarak konservatuardan mezun oldu. 2004 yılında Almanya’da Freiburg Yüksek Müzik Okulu’na Prof. L. Honda Rosenberg’in öğrencisi olarak kabul edilen Ulucan, halen bu okuldaki çalışmalarını Prof. Rainer Kussmaul ile sürdürmektedir.

Evrim Demirel (Besteci)

Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda dün akşam ünlü Macar oda müziği topluluğu Franz List Oda Orkestrası Özcan, Birsen-Ayşen Ulucan kardeşlerle sıradışı bir konser verdi. Ulucanlar tarafından Evrim Demirel’e sipariş edilen yapıt da ilk kez seslendirildi.

İzmir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü’nde eğitim görmüş ve Nergis Sakirzade’den piyano dersi almıştır. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi, teori-kompozisyon bölümünde Elhan Bakihanov ile kompozisyon, ön lisans diplomasını aldıktan sonra da Hollanda giderek Rotterdam Konservatuarı’nda kompozisyon, elektronik müzik ve caz piyano çalışmış, kompozisyon ve caz piyano bölümlerinden mezun olmuştur. Daha sonra Amsterdam Konservatuarı’nda Theo Loevendie ile kompozisyon dalında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Evrim Demirel, şu an halen MSGSÜ Devlet Konservatuarı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Duysal Tasarım Bölümü’nde öğretim görevlisidir.

Osmanlı Minyatürleri adlı yapıtı 17. Hollanda genç besteciler yarışması kapsamında 2004’te Holland Symfonia tarafından Hans Leenders yönetiminde seslendirildi. Telvin adlı yapıtı 2003’te Nieuw Ensemble tarafindan Amsterdam’da Ernst van Tiel yönetiminde çalındı. Anadolu’dan Dört Halk Şarkısı Holland Festival kapsamında 2004’te Consertgebouw Grotezaal konser salonunda Atlas Ensemble ve soprano Oya Ergün tarafından Ed Spanjaard yönetiminde seslendirildi. Yapıtları Hollanda “Donemus” tarafından yayımlanan bestecinin hemen tüm yapıtları, bu eserde olduğu gibi belli bir sipariş üstüne yazılmış ve seslendirilmiştir. [Cumhuriyet]

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/