‘Gençlik Türk Musikisi’nden mahrum edildi’

Yerli Müzik
Üsküdar Musiki Cemiyeti Başkanı, bestekar Amir Ateş, gençliğin Türk Musikisi’nden mahrum edildiğini belirterek, “Biz gençlere ne verdik ki ne bekliyoruz. Bütün çev...
EMOJİLE

Üsküdar Musiki Cemiyeti Başkanı, bestekar Amir Ateş, gençliğin Türk Musikisi’nden mahrum edildiğini belirterek, “Biz gençlere ne verdik ki ne bekliyoruz. Bütün çevrilen filmler, şu anda televizyonlarda gösterilen skeçler, oyunlar bed seslerle güya hafif müzik adı altında, pop müzik adı altında, biz bile dinleye dinleye ara sıra onları terennüm eder hale geldik. İşte gençlerimize bunlar aşılanıyor” dedi.

AA muhabirine açıklamada bulunan Ateş, 1959’da Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde eğitim almaya başladığını kaydederek, merhum Emin Ongan’ın öğrencisi olduğunu, bir ekol haline gelen Üsküdar Musiki Cemiyeti’nin, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Konservatuvarı’nın kuruluşunda örnek teşkil ettiğini anlattı.  

“Üsküdar Musiki Cemiyeti’nden birçok ünlü isim geçti”

Ateş, Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde, her sınıftan insanın musiki eğitimine katıldığını, çok farklı mesleklerde şöhret bulmuş kişilerin de buradan yetiştiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Benim çocukluğumda İzmit Kandıra’dan geldiğim yıllarda İstanbul’un nüfusu yedi-sekiz yüz bin civarındaydı. Üsküdar bilindiği üzere sanatın, sanatçının, manevi dergahların, sadece İstanbul’a ve ülkemize değil, dünyaya nam salmış büyüklerin mekanı olarak vasıflandırmamız gereken bir mekandı. İşte böyle bir atmosferde biz de musikimizin nadide eserlerinden meşk yoluyla yudumlamaya, tat almaya başlamış ve zaman zaman, ‘acaba bu güzelliklerden bazı özelliklere biz de imza atabilir miyiz’ duygu ve düşüncesiyle ta o yıllardan daha yeni yeni makamın ne demek olduğunu, usulün ne demek olduğunu, şiirin, güftenin ne demek olduğunu öğrenmeye başladığımız yıllardı. Üsküdar Musiki Cemiyeti’nden Zeki Arif Ataergin, Burhan Felek, Selahaddin Pınar, Müzeyyen Senar, Avni Anıl, Arif Sami Toker, Şekip Ayhan Özışık gibi birçok ünlü isim geçti.”

“Gençlere ne verdik ki ne bekliyoruz”

Yetişen gençliğin Türk Müziği’ne olan ilgisizliğinde gençlerin bir suçu olmadığını ifade eden Ateş, “Gençlik, Türk Musikisi’nden mahrum edildi. Biz gençlere ne verdik ki ne bekliyoruz. Bütün çevrilen filmler, şu anda televizyonlarda gösterilen skeçler, oyunlar bed seslerle güya hafif müzik adı altında, pop müzik adı altında, biz bile dinleye dinleye ara sıra onları terennüm eder hale geldik. İşte gençlerimize bunlar aşılanıyor” diye konuştu.