Asırlık Türk Çalgıları Birarada

Yerli Müzik
Türk Dünyası Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ali Özaydın, 500’ün üzerindeki Türk çalgılarından örnekleri, Mersin’in Erdemli ilçesinde meraklıları için sergiliyor. Kültür Bakanlığı Türk Dün...
EMOJİLE

Türk Dünyası Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ali Özaydın, 500’ün üzerindeki Türk çalgılarından örnekleri, Mersin’in Erdemli ilçesinde meraklıları için sergiliyor.

Kültür Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu eski müdürü de olan Özaydın, Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) ile Mersin’in Erdemli ilçe Belediyesi tarafından düzenlenen ”Büyük Türk Buluşması’‘na katılmak üzere geldiği Erdemli’de Türk Dünyası müzik aletleriyle ilgisinin, 1980’li yıllara kadar uzandığını kaydetti.

Yaklaşık 30 yıldır 500’ün üzerinde müzik aleti topladığını ya da aslına uygun şekilde ürettiğini ifade eden Özaydın, ”Şimdi derneğimiz vasıtasıyla bu müzik aletlerini sergileyerek, meraklılarına ve Türk halkına ulaştırmaya çalışıyoruz. Ancak asıl hedefimiz, tüm Türk Dünyasında kullanılan müzik aletlerinden oluşan bir müze kurmak” dedi.

Söz konusu müzik aletlerini sadece imal edip sergilemediklerini, aynı zamanda onlarla müzik de yaptıklarını kaydeden Özaydın, ”Devlet Türk Dünyası Müziği Topluluğu adı altında birleştik. Elimizdeki enstrümanlarla konserler veriyoruz” diye konuştu.

6 BİN YILLIK TARİH

Türk dünyası müzik aletlerinin kökeninin, kaya üzerine yapılmış resimlerden 6 bin yıl öncesine kadar tespit edilebildiğini ifade eden Özaydın, ”Saz benzeri bir çalgı olan ‘dombra’nın 6 bin yıllık bir resmi, Kazakistan’da bir kaya üzerinde bulundu. Bu arkeologlar için çok önemli bir buluş” dedi.

Özaydın, orijinali bulunan en eski Türk çalgısının ise milattan önce 17. yüzyıla ait olduğunu ifade ederek, ”Altay Çengi adlı bu çalgıyı, Rudenko adlı bir arkeolog, Altaylar’da Pazır Kurganları’nda yaptığı kazıda buldu ve elde edilen orijinal çalgı, Almanya’da bir müzede sergileniyor. Biz de bu çalgının resimlerinden, benzerini aslına uygun şekilde yaptık ve sergiliyoruz” dedi.