Yargıtay’dan Fazıl Say’a kötü haber

Sanatçılar
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Fazıl Say’ın Twitter hesabından paylaştığı “arabesk yavşaklığından utanıyorum” mesajı üzerine, “Hitler de Wagner dinlerdi” başlıklı köşe...
EMOJİLE

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Fazıl Say’ın Twitter hesabından paylaştığı “arabesk yavşaklığından utanıyorum” mesajı üzerine, “Hitler de Wagner dinlerdi” başlıklı köşe yazısında kendisine hakaret ettiğini öne sürdüğü Ayşe Rengin Soysal’ın beraatine hükmeden yerel mahkeme kararının onanmasını istedi.

Ayşe Rengin Soysal, Fazıl Say’ın söz konusu mesajı üzerine, konuyu “Hitler de Wagner dinlerdi” başlıklı köşe yazısında değerlendirdi.

Yazıda, elitist ve faşit olarak nitelendiğini öne süren Say, Soysal hakkında dava açtı.

Soysal ise savunmasında, “arabesk dinleyenler yavşaktır” sözüne karşı bu müziği dinleyen kişileri savunma amacıyla bu yazıyı yazdığını ve klasik müzik dinlemenin tek başına bir erdem olmadığını ifade ettiğini, Say’ı herhangi bir ırkçılıkla suçlamadığını da yazının içinde özel bir cümleyle belirttiğini bildirdi.

İstanbul Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi,  Ayşe Rengin Soysal’ın beraatine hükmetti.

Mahkemenin gerekçeli kararında, Anayasa’da, yasalarda ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde basın özgürlüğüne yer verildiği belirtilerek, bu düzenlemelerin basının özgürce yayın yapmasını güvence altına almayı amaçladığı ifade edildi.

Buna karşın tüm özgürlük ve görevlerde olduğu gibi basın özgürlüğü ve görevinde de sınırlar olduğunun altı çizilen kararda, bu konudaki temel ölçütün kamu yararı olduğu belirtildi.

Yazı veya haberde toplumsal ilginin varlığı, konunun güncelliği ve haber verilirken öz ile biçim arasındaki dengenin korunması gerektiği anlatılan kararda, Hukuk Genel Kurulu kararlarına atıfta bulunuldu.

Buna göre, gazetecilerin yazılarında kullandıkları deyimler polemik niteliğinde olsalar da nesnel bir açıklama ile desteklendiklerinde bu ifadelerin asılsız kişisel saldırı olarak görülemeyeceği, kamuoyunda göz önünde olan kişilerin diğer kişilere göre daha sert eleştirilere muhatap kalmasının doğal karşılanması gerektiği belirtilen kararda, şunlar kaydedildi:

“Türkiye’yi dünyada temsil eden, dünyaca tanınan klasik müzik sanatçısı olan müdahilin kendi siyaset, sanat ve müzik alanındaki görüş ve düşünceleri açıklayıp paylaşması en doğal hakkı olduğu gibi basında görevli olan kişiler ve muhatap olan diğer kişilerin de bu görüş ve düşünceleri eleştirme hak ve görevlerinin olması da doğaldır. 

Dava konusu yazıda gazeteci sanığın, müdahilin Twitter hesabından paylaştığı arabesk müzik  ve bu müziği dinleyenlerle ilgili görüş ve düşüncelerini dava konusu yazıda eleştirmiş, müziğin ve bu müziği yapanların siyasi görüş ve düşüncelerinin birbirinden ayrı olarak değerlendirilmesi gerektiğini, Hitler ve Wagner örneği vererek açıklamıştır. Yazının içide ayrıca bu hususun ‘örneklere bakıp da yanlış anlaşılmasın. Ne Fazıl Say’ın ırkçı olduğunu ima ediyorum ne de siyasi görüşleri nedeniyle en küçük bir sorgulamaya maruz kalmasını kabullenirim’ ifadesi ile açıkça belirtildiği ve yazı bir bütün olarak değerlendirildiğinde sanığın suç kastının bulunmadığı kanaatine varıldığından beraatine karar verilmiştir.”

Kararın Say tarafından temyiz edilmesi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı hazırladığı tebliğnamede, yerel mahkemenin Ayşe Rengin Soysal hakkındaki beraat kararının onanması istendi. 

Başsavcılık tebliğnameyi, Yargıtay 4. Ceza Dairesine gönderdi.

AA


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107