Sahte tıkla video izlenme sayılarını artırmışlar!

Sanatçılar
Sektörde deprem etkisi yapan iddianın sahibi ise Milliyet Gazetesi köşe yazarı  Ali Eyüpoğlu. ‘Müzik sektöründe büyük sahtekârlık’ başlığıyla konuyu gündeme getiren Eyüpoğlu, şarkıların görüntüle...
EMOJİLE

Sektörde deprem etkisi yapan iddianın sahibi ise Milliyet Gazetesi köşe yazarı  Ali Eyüpoğlu. ‘Müzik sektöründe büyük sahtekârlık’ başlığıyla konuyu gündeme getiren Eyüpoğlu, şarkıların görüntülenme sayılarının manipüle edildiğine dair söylentiler olduğunu; ancak Youtube’un tespitiyle müzik dünyasında büyük sahtekârlığın ortaya çıktığını ifade etti. Bu hileyi kimlerin yaptığı bilinmiyor. Fakat şarkıcıların bizzat kendileri, menajerleri ya da fanlarının olabileceği öne sürülüyor. Eyüpoğlu’na göre, haksız rekabetten öte haksız kazanç da söz konusu.

MÜYAP: Youtube’dan sahtekarların listesini istedik

Gözler korsanla mücadele eden ama korsanlıkla suçlanan Müzik Yapımcıları Meslek Birliği’ne (MÜYAP) çevrildi. Çünkü MÜYAP sitenin reklam gelirlerini tıklanma sayılarına göre yapımcılara dağıtıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Forta,  MÜYAP’ın mağdur edildiğini söylüyor. İnternet sayfalarının manipüle edildiğini belirten Forta, “Youtube ile yazışma halindeyiz. Listeleri bize en kısa zamanda geçecekler ve biz de bu sahtekarlığın kimler tarafından yapılmış olduğunu öğreneceğiz. Net bir sonuç alır almaz sahte rakamları açıklayacağız. Olayda sorumluluğu olanlarla ilgili maddi-manevi yaptırım uygulayacağız.” diyor.

Youtube’un şarkı görüntüleme trafiğini düzenli olarak aylık yayınlayan tubefilter.com adlı site, ‘Top 100’de 2’ncilikle 20’ncilik arasında gidip gelen MÜYAP’ın Temmuz 2013’te ilk 100’e bile giremediğini bildirdi. Çünkü Youtube, yaptığı denetim sonunda MÜYAP’ın 261 milyon videosunu gerçek indirme ya da görüntüleme olmadığı gerekçesiyle sildi. Forta’ya göre bu manipülasyonun arkasında kimler olduğunu bulmak çok zor. Ancak en azından hangi şarkıcıların videoları üzerinde böyle bir hile gerçekleştirildiğini tespit etmek bile önemli. Forta, dünyanın farklı ülkelerinde de buna benzer olaylar yaşandığını aktarıyor. Oradaki faillerin reklam ajansları bile çıkabildiğini kaydeden Forta, Rihanna, Justin Bieber ya da Beyonce gibi dünyaca ünlü şarkıcıların sayfasına daha fazla reklam alabilmek için bu yönteme başvurulduğunu anlatıyor.

İskender Ulus: Hilekârlar bulunup, deşifre edilmeli

Ulus Müzik’in sahibi İskender Ulus, olayı esefle kınadığını dile getiriyor. “Şarkıcıların ya da bu işten para kazanan insanların, mallarına hile katıp ailelerine haram lokma yedirmeleri ile internet ortamında gayri meşru bir yolla ekonomik katkı sağlamaları aynı şey.” diyen Ulus, bunun ahlaki bir sorun olduğu kanaatinde. Ahlaki problemlerin olduğu yerde ekonominin düzelemeyeceğine, telif hakları gibi sorunların çözülemeyeceğine işaret eden müzik yapımcısı, bu hileyi yapanların, yaptıranların bulunup, deşifre edilmeleri gerektiğini kaydediyor. Seyhan Müzik’in yapımcısı Bülent Seyhan ise twitter’dan yaptığı açıklamada her zaman haksızlığın karşısında olduklarını ve sektör içindeki pisliklerin temizleneceğini ifade etti.

Naim Dilmener: ‘Falanca albüm Şu kadar bin sattı’ haberleri doğru değil

Müzik eleştirmeni Naim Dilmener de dijital zaman diliminde yaşadığımız için rakamların üzerinde oynanmasının, tahrif edilmesinin çok şaşırtıcı olmadığını belirtiyor. Hem albümlerin satış rakamları hem de tıklanması konusunda buna benzer iddiaların her zaman olduğundan söz eden Dilmener, “Düşünsenize, bir albüm çıkıyor ve hemen ertesi gün gazetelerde “Şu kadar bin sattı” haberleri; bu mümkün değil. Bunun altını çizen çok fazla insan oldu ama ciddiye alınmadık. Fakat bu sefer YouTube’un kendisi söylüyor ki bunu ciddiye almak zorundalar.” diye konuşuyor.

Milliyet


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107