Sertab aslında üçüncü olmuş!

Albümler
Sabah yazarı Yüksel Aytuğ bugün Olcayto Ahmet Tuğsuz’un hesaplamalarını sayfasına taşıdı ve Eurovision başarı sıralamamız değişti. Bugüne kadar Eurovision’daki en büyük başarımızı RigaR...
EMOJİLE

Sabah yazarı Yüksel Aytuğ bugün Olcayto Ahmet Tuğsuz’un hesaplamalarını sayfasına taşıdı ve Eurovision başarı sıralamamız değişti.

Bugüne kadar Eurovision’daki en büyük başarımızı Riga’da Sertab Erener’le yaşamıştık. En azından biz öyle biliyorduk, ama rakamlar öyle söylemiyor! Nasıl mı? Yüksel Aytuğ bugün Olcayto Ahmet Tuğsuz’un hesaplamalarını sayfasına taşıdı ve Eurovision başarı sıralamamız değişti.

İşte Yüksel Aytuğ’un bugün çok ses getiren o yazısı ve Eurovision’un rakamlara dayalı gerçek başarı sıralaması: Bu iddia bana değil, Olcayto Ahmet Tuğsuz’a ait. Tuğsuz, bugüne kadar elde ettiğimiz Eurovision derecelerini matematik gerçekleri ışığında masaya yatırmış ve bu sonuca ulaşmış.

İşte Tuğsuz’un tezi: "2004’ten bugüne dek yapılan yarışmalarda alınan puanları ve bu puanların toplam puanlar içindeki yüzdesini değerlendirdiğinizde, aslında en iyi dereceyi 2004’te yarışan Athena’nın aldığını görürsünüz. Gelin 2003 yılından bugüne kadar yapılan yarışmalardaki puan durumumuza bakalım: Yarışmacının başarısını aslında aldığı toplam puan belirler. Çünkü şarkısı diğer yarışmacı ülkeler tarafından o kadar daha çok beğenilmiştir. Ama alınan puana göre sıralamayı etkileyen diğer bir faktör var ki; o da puanların ülkeler arasındaki dağılımı. Yani eğer ortada çok bariz bir şekilde beğenilen ülkeler yok ise ve puanlar birçok değişik ülkeye dağıtılıyor ise siz daha az puan ile daha iyi bir derece elde edebilirsiniz.

SERTAB ASLINDA ÜÇÜNCÜ

Bu açıdan bakıldığında, ortaya çıkan sıralama aşağıdaki gibidir: Verilen toplam puanların yüzde 14’ünü toplayan Athena birinci, yüzde 12.21’ini toplayan Hadise ikinci, yüzde 12’sini toplayan Sertab Erener ise üçüncü olmaktadır.

Yüzdeye değil de sadece puanlara bakıldığında, bu sıralamada; Manga, Sertab Erener’in önüne geçerek üçüncü olmaktadır. Katılan yarışmacının gerçek başarısını gösteren kesinlikle budur çünkü en yüksek puanı alma başarısını göstermiş ama puanların dağılımının çok değişiklik göstermesi nedeni ile sıralamada daha geride kalmıştır.

STANDART SAPMA ORANI

Matematik bilenler için buradaki sorumlu, Standard Sapma oranıdır. Bu; o yarışmacının ‘en yüksek puanı alan, en başarılı yarışmacı’ olması gerçeğini değiştirmez.

Örneğin, Sertab Erener’in birinci olduğu sene aldığı puan 167 (yüzde 12) iken bu yıl tüm ülkelerin beğenisini toplayan İsveç 372 puan ile (yüzde 24.6), yani Sertab Erener’in aldığı oyun iki misli bir oy ile birinci olmuş, ikinci Rusya 259 (yüzde 17.7), üçüncü Sırbistan ise 214 (yüzde 14) puan toplamıştır.

Sertab Erener’in bir diğer şansı da; en yakın rakibi olan Belçika’nın (165 puan) Türkiye’ye 12 puan vererek puanını 167’ye çıkartmış olması ve yine Türkiye’nin üstünde bulunan Rusya’ya ise 7 puan vererek kendisini Türkiye’nin ardından ikinciliğe, Rusya’yı da üçüncülüğe itmesi olmuştur. Yani Türkiye’den daha sonra puanlarını veren Belçika bize 12 yerine 10 verseydi, puanlarımız eşit; 8 verseydi biz üçüncü, Belçika birinci olacaktı.

Bravo dürüstlük. Ve bu nedenle de bravo en başarılı yarışmacımız ATHENA…"

sabah

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107