Rüya Gibi Bir Meşk

Albümler
Artık çok az kaldı onlardan. Günlük hayatımızdan çıkıp gittiği gibi belleğimizden de uzaklaşan, âdeta bu zamandan kaçan ‘sanatkârlar’. Her meslek grubunun hemen her üyesine cöm...
EMOJİLE

Artık çok az kaldı onlardan. Günlük hayatımızdan çıkıp gittiği gibi belleğimizden de uzaklaşan, âdeta bu zamandan kaçan ‘sanatkârlar’. Her meslek grubunun hemen her üyesine cömertçe kullanıldığı için bugün bütün ayırt edici anlamını kaybeden ‘sanatçı’ kelimesi, onların sanatının kıymetini takdir için biraz hafif kalıyor. Besteleriyle klasik Türk müziğini bugünlere taşıyan Alâeddin Yavaşça da böylesi sanatkârlardan. Yavaşça’nın üç talebesi Pınar Somakcı, Harun Gürbüz ve Ali Akaçça bir kadirşinaslık örneği göstererek onun saz eserlerini "Rüya" albümünde icra etmişler. "Alâeddin Yavaşça’nın Saz Eserleri" alt başlığıyla yayınlanan albümde üstadın 13 saz eseri yer alıyor.

"Rüya", Haliç Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan kanun sanatçısı ve aynı zamanda albümün proje ve sanat yönetmeni Doç. Dr. Pınar Somakcı, viyola sanatçısı öğr. gör. Harun Gürbüz, piyano sanatçısı öğr. gör. Ali Akaçça’nın icrasıyla gerçekleşen enstrümantal bir albüm. Yavaşça’nın saz eserlerini ilk kez bir araya topluyor. Akustik Müzik yapımında, Metin Gım’ın prodüktörlüğünde kaydedilen albüm, klasik üslup ile modern üslup arasında kalıcı bir köprü kuran Yavaşça’nın eserlerini müzikseverlere sunuyor. Hisar Buselik Peşrevi ile açılan albüm, ‘nazlı’ bir Kürdilihicazkar Etüd ve Methal ile devam ediyor. Hicazkar Methal, Hicazkar Saz Semaisi, Acem Methal, Acem Saz Semaisi, Nihavend Saz Semaisi, Şehnaz Peşrev, Şehnaz Saz Semaisi, Rast Saz Semaisi ve Rast Etüd de albümdeki diğer saz eserleri.

Musikiyi ustalardan öğrendi

1926’da Kilis’te doğan Alâeddin Yavaşça’nın musiki hayatı, daha 8 yaşındayken Batı musikisi keman dersleri ile başladı. İstanbul Haseki Hastanesi’nde doktor olarak görev yapan Yavaşça, Sadettin Kaynak, Münir Nurettin Selçuk, Dr. Suphi Ezgi, Hüseyin Sadeddin Arel, Zeki Arif Ataergin, Nuri Halil Poyraz, Refik Fersan, Mes’ud Cemil, Ekrem Karadeniz, Süleyman Ergüner, Dr. Selahaddin Tanur gibi üstadlardan ders aldı. Türk musikisinde devlete bağlı ilk konservatuvarın kurucuları arasında yer aldı, 1976’dan itibaren Türk Musikisi devlet konservatuvarnın yönetim Kurulunda ve öğretim kadrosunda çalıştı. 1990’da İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı profesörlüğüne atandı ve Ses Eğitimi Bölüm Başkanlığı’na getirildi. Yavaşça, Türk musikisine verdiği hizmetlerden ötürü müzik dalında 2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü.

Zaman

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/